Maminka.czPorod

Sourozenci u porodu? Podle psychologa jsou někteří rodiče ujetí

Markéta Novák Matějková 12.  8.  2016
Dovedete si představit, že byste si k porodu kromě partnera vzali s sebou také své starší děti? Přesně to totiž udělal známý televizní kuchař Jamie Oliver se svou manželkou Jools. Porodu jejich pátého potomka totiž přihlížely i jejich dvě dcery. Na názor dětského psychologa i porodníka se zeptali redaktoři Českého rozhlasu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že jsou otcové u porodu už nikoho nepřevapí, ale rozhodnutí, že se porodu zúčastní také děti, je pro většinu lidí nepochopitelný. Proto mnoho lidí pobouřilo prohlášení Jamieho Olivera, že porodu nejmladšího člena rodiny se zúčastnily také starší dcery ve věku třináct a čtrnáct let, a zážitek popisuje jako nesmírně emocionální.

Alternativní porodnictví respektuje přání rodičky. Nebojte se jej říct

Toto téma nemohlo zůstat bez odezvy, a tak Český rozhlas oslovil odborníky, aby se k tomuto kroku vyjádřili. Stal se porod opravdu tak rodinnou záležitostí, že by se jej měly zúčastnit i starší sourozenci?

Pro přihlížející děti to může být traumatizující

„Myslím si, že přítomnost osoby blízké u porodu se týká samozřejmě dospělé populace a přítomnost dětí může být nesmírně zatěžujícím a traumatizujícím zážitkem. U takového dvanáctiletého dítěte jsou takové obavy na místě. Například u čtrnáctileté dospívající dívky, pokud by ona sama měla silný zájem u toho porodu být, a je to privátní rozhodnutí rodiny, tak si možná dokážu představit přínos pro to dospívající děvče. Ale byl bych velmi opatrný a nelze předvídat dopad na psychiku dospívajících,“ odpověděl pro Český rozhlas Plus MUDr. Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě.

Stejný názor sdílí také dětský psychiatr a psycholog MUDr. Petr Pöthe. „Je to obrovská emocionální zátěž. To dítě může být zaplaveno strachem o to dítě a o tu matku. Jsou to vypjaté emoce a informace, kterou není schopné to dítě určitě zpracovat. Rozhodně bych to nedoporučoval,“ vysvětluje. Psycholog dále dodal, že je fajn když je rodina spolu po porodu dítěte a říká, že si nemyslí, že by zážitek z porodu mohl rodinu stmelit.

Z porodu své kamarádky  jsem si odnesla trauma. Už nechci děti

Oba hosté v pořadu také řekli, že v České republice takový zájem rodiny neprojevují.  Jaroslav Feyereisl na přímý dotaz, zda se s takovou žádostí již setkal, sdělil, že zatím ne. Dodal však, že v případě, že by někdo přišel s takovým požadavkem, tak je možné o tom diskutovat a vše pečlivě zvážit. Ovšem nezapomněl zdůraznit, že porod je vysoce privátní rozhodnutí individuální rodiny, která má plné právo si o takových věcech spolurozhodnout sama a nedá se to vůbec nějakým způsobem zobecňovat. Znovu by ovšem chtěl upozornit na možné traumatizující zážitky.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE.

Co vy – myslíte si, že by sourozenci měli být u porodu?

 

Jak se rodí ve světě? Přečtěte si, kde se nejvíce rodí doma
Lotosový porod aneb porod bez přestřižení pupečníku
Témata: Porod, Chování a vztahy, Rodiče, Sourozenci, Český rozhlas, Stejný názor, Jamie Oliver, Nejmladší člen, Psycholog, BÝT U PORODU, Celý rozhovor, Dětský psychiatr, Pór, Děvče