Maminka.czSoutěže

Soutěžte o krásné karafy a pramenitou vodu Lucka

redakce 24.  9.  2012
Soutěžte o krásné karafy a pramenitou vodu Lucka
Nakrmit, nebo uhasit žízeň? Co vaše dítě vlastně potřebuje? Dospělí mnohdy v žertu říkají, že hlad je převlečená žízeň. Skutečností však je, že řada maminek často řeší otázku, zda jejich dítě pláčem oznamuje, že má hlad, anebo že chce pít. Rodiče musí řešit problém, jak správně miminku nakombinovat jídelní lístek s pitným režimem tak, aby dostalo všechno, co potřebuje. Správná odpověď přitom závisí hned na několika faktorech!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hned na začátku je potřeba uvést ten nejdůležitější fakt - děti, které jsou kojeny minimálně do věku půl roku, nepotřebují v této době kromě mateřského mléka žádné jiné nápoje ani stravu. Mateřské mléko totiž obsahuje všechny potřebné živiny a až 87 % vody. Kojení proto děti nejenom zasytí, ale také uhasí jejich žízeň. Hlad a žízeň jsou přitom nejčastější příčinou novorozeneckého pláče. Když si tedy nejste jistá, proč děťátko pláče, zkuste mu jednoduše nabídnout mléko, i kdyby to znamenalo krmení každou hodinu, děti mají v tomto ohledu ještě velmi individuální rytmus.

Změna přichází v momentě, kdy děťátko začnete přikrmovat a pomalu přecházet na tuhou stravu. V tento moment nastupuje také potřeba pravidelného pitného režimu. „Když je mladší dítě na umělé výživě a vidíte, že pije z lahve velmi hltavě, zkuste mu dát k uhašení žízně trochu kojenecké vody,“ doporučuje MUDr. Eva Beňová, pediatrička s dlouholetou praxí. Roční dítě potřebuje denně přijmout přibližně 100 –120 ml tekutin na jeden kilogram svojí váhy, částečně přijímá tekutiny ze stravy, například z polévky či ovoce, zbytek je však potřeba zabezpečit pitím. „V ideálním případě by dítě mělo každou hodinu, kromě spánku, vypít asi 50 ml tekutin. Děti jsou nedostatečným pitným režimem ohroženy víc než dospělí. U dospělého tvoří voda asi 65 % tělesné hmotnosti, u novorozenců je to až 80 %,“ dodává MUDr. Beňová.

Nejvhodnějším nápojem pro malé děti je čistá kojenecká pramenitá voda. Právě ta totiž podléhá přísným pravidlům s ohledem na ty nejmenší a je spolehlivou zárukou kvality. Například voda Lucka se už 20 let stará o ideální pitný režim těch nejzranitelnějších. Křišťálová voda ze srdce Povážského Inovce vyniká vyváženým poměrem důležitých minerálů a stopových prvků a pro tělo prospěšným pH 7,6. Voda získala certifikát Slovak Gold a je také volbou mnoha spokojených maminek. Při jejím pití se do dětského organismu nedostávají zbytečné a zatěžující látky, voda Lucka naopak pomáhá doplňovat minerály důležité pro růst a vývoj dětí.

Kojeneckou vodu doporučují odborníci nejen jako základ pitného režimu, ale také
na přípravu jídel pro malé děti při příkrmech. Kojenecká voda Lucka je vhodná rovněž pro pitný režim kojících maminek. Ty by se neměly zapomínat napít kvůli dostatečné tvorbě mateřského mléka.

Nezapomínejte také, že pitný režim je potřeba dodržovat v jakémkoliv počasí, tedy i v zimě či chladných dnech, mléko se totiž v tomto případě nepovažuje za nápoj, ale za potravinu. To platí jak pro děti, tak pro nás, dospělé!

Zdroj fotografií: Michaela Weber



SOUTĚŽ

Soutěžte s námi o krásné karafy na vodu (včetně balení pramenité vody Lucka).
Na výhru se může těšit pět soutěžících, kteří správně odpoví na otázku.

Vyhrává 30., 60., 90., 120. a 150. správná odpověď.

Výherci:

beruska2
Veerun27
Pepikk
holooobek
maifa

Možnost odpovídat máte od 24. 9. 2012 do 30. 9. 2012.

Pokud nejste zaregistrována, nebo přihlášena, klikněte sem.

Všeobecná soutěžní pravidla naleznete ZDE.

Každý se smí soutěže zúčastnit pouze jednou, duplicity budou odstraněny.


Nápovědu najdete na webových stránkách: www.lucka.sk/cs


Témata: Soutěže, Pramen, Kojenecká voda, Důležitý minerál, Slovák, Kara, Pramenitá voda, Soutěž