Maminka.czKojenec

Spací pytel pro miminka: Jak vybrat ten pravý

Michaela Karavarakis 27.  11.  2012
Spací pytel pro miminka: Jak vybrat ten pravý
Pokud jste článek otevřela pouze ze zvědavosti, co se může dát napsat o spacích pytlech, čeká vás za chvíli prozření do reality. Pokud jste toto téma vyhledala cíleně, protože o koupi pytle uvažujete, víte už patrně, před jakým nesnadným úkolem stojíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní princip každého pytle je udržet vaše dítě v noci v teple. Zde ovšem, ač by se to nezkušenému pozorovateli nezdálo, veškerá podobnost končí. Začněme rozdíly, které jsou pouhým okem nejvíce patrné.

Existují pytle s rukávy a bez rukávů. Do prvního už nemusíte dítě vlastně vůbec oblékat, bohatě většinou stačí bodíčko. U druhého zase můžete výběr pyžámka přizpůsobit aktuální teplotě v bytě. Vyrábí se pytle vyloženě na zimu, pytle na léto i pytle vhodné k „celoročnímu“ použití. Rozhodující v tomto směru by pro vás spíše než ujištění od výrobce mělo být označení „tog“, které všechny renomované značky na svých výrobcích uvádí. Laicky řečeno „tog“ je jednotka výhřevnosti. Čím je vyšší, tím je váš pytel teplejší. Například výrobek s označením 1,7 tog je určen spíš na léto či do vytopeného bytu, zatímco 2,5 tog(u) zahřeje vaše dítě už trochu víc.

ČTĚTE TAKÉ: Eliška a Jakub – absolutní vítězové jmen za rok 2011

Dalším důležitým aspektem je zapínání. Prodávají se pytle na patentky, na zip či s kombinací obou. Některé zapínání na zip se otevírá zespoda nahoru (praktičtější, pokud nechcete, aby vaše dítě konec zipu ožužlávalo, případně se ho snažilo rozepnout), některé seshora dolů (praktičtější, pokud je dítě už větší a je zvyklé si například ráno přijít lehnout k vám do postele).

Co se velikostí týče, seženete pytle na miminka hned z porodnice až na děti klidně do tří let věku - u některých si můžete velikost flexibilně upravovat s tím, jak váš potomek roste. Některé pytle mají otvory na pásy umožňující jejich použití v autosedačce či v kočárku, z některých zase můžete snadným sepnutím zipů vytvořit kombinézu. Fantazie výrobců spacích pytlů se zkrátka neomezuj jen na jejich prvotní účel.

Pokud jste o koupi pytle zatím neuvažovala tak dalece, abyste se seznámila s jejich cenovou nabídkou, budete možná nemile překvapena. Ty lacinější seženete kolem 500 korun, ale vůbec se nedivte, pakliže se zamilujete do jednoho dvakrát tak drahého.

Vzhledem k tomu, že nevíte, jestli ho vaše dítě vůbec přijme, některé děti si na ně nezvyknou, protože jakkoli jsou pytle veliké, brání jim přece jen částečně v pohybu, není možná od věci zakoupit nejdřív na zkoušku pytel z druhé ruky a teprve pokud se osvědčí, investovat do nového.

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Praktické rady, Spací pytel, Mimi, Jak, Základní princip, Pytel, Důležitý aspekt, SPA, PRÁV