Maminka.czKrálovská rodina

Špagety, kari a k snídani jablíčka. Na čem si pochutnávají princové George a Louis a princezna Charlotte? Zvládnou pizzu i dort

Simona Procházková 14.  3.  2023
Princezna Kate vede všechny své ratolesti k samostatnosti a kromě jiných aktivit s nimi ráda vaří a peče. V kuchyni si prý užijí spoustu zábavy, a děti se navíc něco nového naučí. Na čem si královská drobotina doma pochutnává, o jaké dobroty nejčastěji žadoní? A která jídla jim s láskou připravuje jejich maminka? Prozradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Téměř každé dítě zbožňuje sladká jídla. A ani urozená princátka nejsou žádnou výjimkou. Zatímco v našich končinách bezkonkurenčně vítězí palačinky a krupicová kaše, v případě malých britských následníků trůnu vévodí žebříčku popularity lívance, muffiny a mrkvový dort s javorovým sirupem. Jaké další chutě mají členové královské rodiny, a nejen ti nejmenší?

VIDEO: 5 věcí, které má Kate Middleton společné s princeznou Dianou

Kate Middleton nedávno odhalila svou „gurmánskou“ zálibu a prozradila, že kromě ostrých a kořeněných jídel si potrpí na japonské sushi a také na vnitřnosti, chutnají jí zejména ledvinky. Její děti jsou, pokud jde o chutě, poněkud konzervativnější a k obědu či večeři preferují domácí pizzu nebo těstoviny se sýrem a smetanou.

Pizza jedině vlastnoručně připravená

V průběhu let se Kate a William, dnes princ a princezna z Walesu, podělili o celou řadu vtipných historek týkajících se stravy jejich tří potomků – devítiletého prince George, sedmileté princezny Charlotte a téměř pětiletého prince Louise. Při rozhovorech s rodiči spolužáků nebo i na sociálních sítích se čas od času pochlubí i vlastnoručně vyrobenými jídly, mezi nimiž jednoznačně kraluje domácí pizza s rajčaty, bazalkou a mozzarellou. Děti si s pomocí maminky dokonce s nadšením vyrábějí vlastní těsto, bez toho to jednoduše nejde.

„Líbí se jim na tom hlavně to, že se při práci s moukou pěkně a beztrestně ušpiní,“ říká s úsměvem princezna z Walesu. Práci mají údajně poctivě rozdělenou, jeden míchá vejce, druhý přisypává mouku, třetí přilévá mléko nebo olej či krájí zeleninu. Mladá královská rodina zkrátka nestrká do trouby mraženou pizzu ani si ji neobjednává z donáškové služby, ale připravuje ji pěkně od základů.

Na společné kuchtění je čas vždycky

Kate je známá tím, že své potomky vychovává poměrně přísně, pokud jde ale o jídlo, ráda je rozmazluje a nemá problém každému ukuchtit jeho oblíbenou večeři nebo upéct dort na přání. Favority v královské kuchyni jsou kromě italské pizzy dále ještě sýrové makaróny, asijská jídla plná zeleniny a pěkně ostrá a chybět nemůžou ani špagety carbonara, které vyžaduje hlavně princ George. A co je pro všechny tou největší odměnou? Když si můžou sami ozdobit koláč cukrovou polevou.

Princezna Kate je velkou fanynkou zdravé stravy a jídelníček pro rodinu pečlivě hlídá. Dbá na to, aby na stole nechyběl dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, sama si k snídani ráda chystá nejrůznější výživná smoothies plná vitaminů, k večeři pak nepohrdne grilovanou rybou a společně s dětmi si dávají záležet při vymýšlení a přípravě zeleninových a luštěninových salátů, které dochucují podle vlastní fantazie. Charlotte, George a Louis nejraději snídají cereálie s mlékem a všichni svorně milují jablka. To William si zase po ránu nejlépe pochutná na poctivé anglické snídani se smaženými vejci, fazolemi a slaninou.

GALERIE: Královské děti umí zlobit i pořádně dovádět. Takhle je fotí vévodkyně Kate

Charlotte ráda chroupe olivy

O rodinný jídelníček se všude na světě starají v první řadě ženy, to je nám všem jasné. A ani princezna na tom není jinak. Kate dále mimo jiné prozradila, že ačkoli sama má hodně ráda ostrá a výrazně kořeněná jídla (Charlotte apetit pro pikantní pokrmy podědila), když vaří pro ostatní, musí se mírnit. Princ William si totiž podle jejích slov s pálivou chutí příliš poradit neumí. Pravidelně tak na královském stole přistane nějaká asijská specialita, naprosto dokonale prý Kate ovládá přípravu zeleninového kari s cuketou a hráškem.

V rozhovoru s Mary Berry v pořadu A Berry Royal Christmas princezna z Walesu řekla: „Pěstujeme si na zahradě vlastní zeleninu, sklízíme mrkev, tuřín, fazole, saláty i červenou řepu, kterou Louis naprosto miluje. Charlotte má zase od malička ráda zelené i černé olivy, jedla by je klidně každý den k svačince. A společně s bratrem Georgem si s oblibou dopřeje také brambory na různé způsoby.“

Že je vaření a pečení společným koníčkem celé rodinky, dokazují Kate a William a jejich děti i při svých oficiálních návštěvách a různých společenských akcích. Zúčastňují se například školních slavností i oslav a happeningů nejrůznějších komunit a charitativních organizací, kde se neváhají zapojit a předvést své kuchařské umění pro dobrou věc.

Témata: Slavní rodiče, Slavné maminky, Královská rodina, jídlo, slavné děti, monarchie, Princezna Diana, Princ George, Princ William, princezna, Pravnoučata, Vévodkyně Kate, dort, Kari, Kate Middleton, Princezna Charlotte, Princ Louis, Pizza, Kate, Wales, Snídaně