Maminka.czZdraví

Spalničky opět na vzestupu: Poznali byste je a víte, jak se přenáší?

Martina Machová 11.  2.  2019
V posledních týdnech se v médiích objevilo několik zpráv o zvýšeném výskytu spalniček – nemoci, která byla v ČR prakticky vymýcena. Jak spalničky poznat? Jaké mají příznaky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco naše babičky ještě spalničky znaly a jako děti je obvykle prodělaly (proti nemoci se očkuje až od roku 1969), my je známe již jen jako políčko z očkovacího kalendáře. V posledních letech se však bohužel zdá, že se situace mění a počet nemocných spalničkami narůstá. Spalničky bohužel patří mezi vysoce nakažlivá virová onemocnění, která se přenáší přímým kontaktem a kapénkovou infekcí.

V ideálním případě probíhá nemoc bez větších komplikací podobně jako jiná virová onemocnění a léčí se pouze příznaky, neboť na spalničky neexistuje lék. V některých případech však může být průběh onemocnění vcelku dramatický až fatální! I proto je vakcína proti vysoce nakažlivým spalničkám součástí povinného očkování.

Očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím je možno zahájit již od 13. měsíce věku, nejpozději však do dovršení osmnáctého měsíce věku dítěte, druhá dávka se však posunuje od dovršení pátého roku do dovršení šestého roku věku dítěte,“ uvádí se na v Očkovacím kalendáři platném od 1. 1. 2018.

I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?

Kdo může spalničkami onemocnět a jak se spalničky projevují?

Samozřejmě děti, které zatím nebyly očkované, a pochopitelně i určité procento dětí, u nichž se po očkování nevytvořilo dostatečné množství protilátek. Náchylnější jsou též osoby s velmi nízkým příjmem vitamínu A. A tak je jistě v souvislosti s narůstajícím množstvím případů spalniček na místě vědět, jak se onemocnění projevuje.

  • Inkubační doba, která je bohužel naprosto bezpříznaková, trvá 1 až 3 týdny. Samotná nemoc pak trvá 2 až 3 týdny.
  • Spalničky se v první fázi projevují podobně jako běžná virová onemocnění – zánětem horních cest dýchacích, suchým kašlem, bolestí v krku, rýmou a horečkou.
  • Horečka může vyšplhat až ke 40 stupňům!
  • Dalším typickým příznakem je zánět spojivek a jakoby uplakaný vzhled dítěte.
  • Zhruba 2 až 4 dny po prvních příznacích se objeví rozsev drobné červeno-růžové vyrážky; ta postupuje od oblasti za ušima přes zátylek na obličej, dále směrem dolů na krk, trup a končetiny.
  • Kožní projevy se mohou objevit také na sliznici v ústech jako červené oblasti s bělavým centrem připomínající rozsypanou sůl (tzv. Koplikovy skvrny).
  • V této fázi dochází obvykle i ke zvětšování mízních uzlin. V některých případech se dostavují také průjem a nechutenství.
  • Dítě je bohužel infekční zhruba 4 dny před prvními příznaky a pravděpodobně ještě 4 dny po objevení vyrážky!
  • V některých případech se mohou přidružit závažnější komplikace, např: zánět ucha, zápal plic, zánět mozku apod.
  • Průběh nemoci bývá závažnější v dospělosti. Kupříkladu v prvním trimestru těhotenství jsou spalničky velmi nebezpečné pro plod!
  • Po prodělaných spalničkách získává jedinec doživotní imunitu.

Čtěte také: Spalničky v Evropě bují. Výskyt se ztrojnásobil a očkovaných stále není dost

VIDEO:  Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život

Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky
Spalničky znovu na scéně. Jsou ohrožené i děti?
Už ji máte za sebou? Představuje se šestá nemoc
Témata: Zdraví, Nemoc, Očkování, První příznaky, Kapénková infekce, Zápal, Virové onemocnění, Inkubační doba, Určité procento, Kožní projev, Sliz, Dovršení, Dostatečné množství, Vít, Nechutenství, Růžek, Mízní uzlina, Vzestup, Česká republika, Suchý, Pátá nemoc, Nízký příjem, Jak, Povinné očkování, Očkovací kalendář, Zdraví na Heureka.cz