Maminka.czVýživa a stravování

Spalte kila pálivými potravinami

Jana Vašáková 15.  4.  2013
Pálivá a ostrá jídla mohou být jedním ze zajímavých pomocníků při hubnutí. Jejich zařazením do jídelníčku totiž podpoříte trávení a zbavíte se uloženého tuku!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, co dělá z pálivých surovin zázračné pomocníky, jsou látky, které „nakopávají“ proces hubnutí. Hlavním účinkujícím je v tomto případě metabolismus. Proces, při kterém podle definice dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Jak moc tělo spaluje, však záleží na mnoha faktorech.

Mezi ty hlavní patří pohlaví, věk, ale také tělesná hmotnost, fyzická námaha, zdravotní a psychický stav. Jinak bude jídlo zpracovávat muž, který má od přírody rychlejší metabolismus, a jinak žena, která jej má pomalejší i díky hormonálním změnám v průběhu života. To, co však může JEHO i JI spojovat, je radost z dobrého, zdravého a zároveň funkčního jídla, které vás případně zbaví nadbytečných kilogramů. Pojďme si ale jednotlivé látky projít popořádku.

Kapsaicin a hubnutí

V pálivých papričkách, ale také v kajenském pepři se nachází látka zvaná kapsaicin. Jedná se o rostlinný alkaloid, který v ústech dráždí receptory bolesti, ty jsou pak zodpovědné za onen pocit pálivosti. Má ale také plno plusů. Pomáhá zrychlovat metabolismus, podporuje krevní cirkulaci, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a tlumí bolest. Uvolňuje endorfiny, neutralizuje trávení, vyvolává chuť k jídlu a preventivně může působit proti otravě jídlem.

Zároveň se o něm tvrdí, že likviduje tukové, ale i nádorové buňky, ničí nebezpečné bakterie, jako je např. Sallmonela nebo Escherichia coli. Chilli papričky jako takové pak obsahují až třikrát více vitaminu C než třeba takový pomeranč. Na druhou stranu jich ale nesníte tolik jako citrusových plodů.

Myslete na zdraví

Přílišná konzumace kapsaicinu může být ale i nebezpečná. Dokáže totiž pálit nejen v ústech, ale také při dotyku s pokožkou. Proto si po krájení papriček umyjte důkladně ruce, případně použijte gumové rukavice.

Myslete i na to, že pálivá paprika, chilli koření a kajenský pepř mohou vyvolat u citlivých jedinců alergickou reakci. Působí na výstelku trávicího traktu, a tím umožňují proniknutí alergických součástí do organismu. Účinky kapsaicinu se dají zmírnit máčením papriček hodinu ve vodě a odstraněním semínek a žeber.

Druhy papriček podle tabulky SHU

Existuje několik druhů papriček, od absolutně nepálivých po ty nejostřejší. V roce 1912 zveřejnil americký chemik Wilbur L. Scovill metodu nazvanou Scovilleho stupnice, jež se používá ke srovnávání pálivosti papriček. K měření slouží proces, při kterém se vyrábí roztok z papriky, vody a cukru. Stupeň naředění pak odpovídá příslušnému číslu SHU podle toho, kolikrát musí být roztok naředěn, aby nepálil.
Například 0 SHU má sladká paprika, středně pálivé jsou papričky jalapen ~ os s 2500–5000 SHU, nejvíce pálivé jsou Naga Jolokia s 800 000–1 000 000 SHU.

Vyzkoušejte kimči

Kimči nebo také čínské zelí, jak se tomuto tradičnímu korejskému pokrmu říká, najdete i v japonské a čínské kuchyni. Používá se jako přísada při vaření například polévky nebo smažené rýže či jako příloha.

Kimči se vyrábí z fermentovaných chilli papriček a zelí, ředkve, česneku, červené papriky, cibule, mořských plodů (především ústřice či olihně).

Přidává se také zázvor, sůl a někdy i cukr. V takovémto složení se můžete těšit na pořádnou dávku vlákniny, vitaminu C a skupiny B, vápníku, draslíku a železa. Navíc se v ní díky procesu fermentace skrývají i zdravá probiotika podporující trávení a imunitu.

====Vítěz mezi kořením====

Nejpoužívanějším je jednoznačně pepř, který má své místo při přípravě jakékoli kuchyně. Co pepři dává typicky ostrou chuť, je látka obsažená v bobulové dužnině, alkaloid piperin. Ten má v těle termogenetický efekt, což znamená, že spouští fyziologické a biochemické reakce uvolňující tepelnou energii, a tím dochází ke spalování tuků. Obdobně působí i zázvor.

Nejpálivější je černý pepř, o něco méně ostrý je pepř bílý a nejjemnější a zároveň nejaromatičtější je jednoznačně pepř zelený. Kromě toho, že se jedná o přísadu do kuchyně, působí toto koření pozitivně i na zdraví. Pepř podporuje chuť k jídlu, stimuluje chuťové pohárky, podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku a zlepšuje tak celkově trávení. Zároveň působí proti nevolnosti.

Minimum kalorií

Nejméně energie obsahuje křen, pálivější příbuzný zelí, který v sobě navíc skrývá vitaminy C, A a skupiny B a také velké množství draslíku. Má silné antibakteriální i detoxikační účinky, stejně tak jako pepř povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Neměli by ho však jíst ve větší míře lidé, kteří mají problém s ledvinami a močovým měchýřem.

Rada na závěr

Nandali jste si na talíř víc pálivého jídla, než jste schopni ustát? Pak vyzkoušejte některé z ověřených rad. Zapomeňte na sklenici vody, ta vám nepomůže, naopak zvolte bílý jogurt, kefírové nebo acidofilní mléko, případně vychlazené kravské mléko. Správnou volbou může být i sýr, případně chléb, který v ústech nabobtná, pokryje sliznici a nasaje do sebe sliny.

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, E. coli, SPA, Sladká paprika, Kajenský pepř, Escherichia coli, Fyzická námaha, Nepál, Piper, Tělesná hmotnost, Mořské plody, Citrusový plod