Maminka.czKojenec

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Tereza Víchová 22.  11.  2018
Kojení, přebalování a SPANÍ. Kolem těchto témat se točí váš mateřský mikrosvět. Pojďte s námi pochopit dětský spánek a jeho složitosti. A také poznat skrz něj samu sebe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To hlavní, co budete potřebovat, se dá shrnout do dvou vět: Buďte flexibilní a nepočítejte s tím, že když spí dnes dvě hodiny v kuse, nemůže to být zítra jen dvacet minut. A věřte sobě a svým mateřským schopnostem – nemá cenu srovnávat spánek svého miminka se spánkem sousedovic Aničky.

Lenka Medvecová Tinková, antropoložka, spisovatelka, novinářka a autorka webu prosimspinkej.cz, se mnou detailně probrala všechny složitosti kolem dětského spaní. A s úsměvem vše zakončila srovnáváním našeho „západního“ přístupu s ostatními. Ženy některých kmenů spí první měsíce vsedě s dítětem v náručí. Takže jestli v noci „jen“ často kojíme nebo tišíme pláč, mezitím si alespoň lehneme. A celé ty unavené mateřské začátky určitě přežijeme! Navíc s hezkými vzpomínkami. 

S miminkem v jedné posteli: 8 zásad bezpečnosti pro společné spaní

Různé děti, různý spánek 

„I když se snažíme dětský spánek rovnat do tabulek, výzkumy to popírají,“ říká úvodem Lenka Medvecová Tinková. „Každý novorozenec je jiný. Jedna švýcarská studie zjistila, že zdravé dítě prospí třeba i dvacet hodin denně a jiné jen devět. 
Důležitější než délka spánku jsou signály dítěte, že je unavené. A také to, jak miminko celkově prospívá.“

Přístup ke spánku dětí je obecně velké téma a rodičovské strategie se v různých částech světa liší. Ve většině světa, mimo naši „západní“ civilizaci, ale matky se svými dětmi spí, v noci kojí na požádání a příliš neřeší, kdy bude spát dítě po celou noc. My hledáme návody na separaci dětí a měříme délku spánku především proto, že žijeme v nukleárních rodinách, kde je málo pomocných náručí a rodičovská únava stoupá. A také se ženy-maminky často vracejí brzy do práce a svou nezbytnou dávku spánku potřebují. 

„Například v USA rodiče velmi často separují své děti do vlastních pokojíčků už v prvních 3–6 měsících,“ vysvětluje antropoložka. „Americká pediatrická společnost už ale doporučuje společný pokoj s rodiči aspoň do jednoho roku věku, a to hlavně jako prevenci před SIDS. Pro vývoj spánku dětí je důležité, aby se měly od koho učit, jak zdravý spánek probíhá – od svých rodičů.“ 

ČTĚTE TAKÉ: Francouzi si k miminkům najímají noční chůvy, aby se vyspali. Udělali byste to taky?

První měsíce: kontakt 

Zahoďte tabulky a první týdny po narození buďte co nejvíc s miminkem „tělo na tělo“. Třeba v šátku, abyste si vzájemně porozuměly. Vždyť se teprve seznamuje se světem a jeho spánek je nepravidelný. Může ho trápit těžký porod nebo jiný stres. Veškeré pokusy o zavádění režimu v takhle brzké době jsou pak jen zbytečným plýtváním energie. 

„Do prvních týdnů proto radím být spolu, kojit na požádání, poznávat se. Miminko komunikuje neverbálně, maminka tak začne rozpoznávat jeho signály. Mnohdy až třeba kolem třetího měsíce věku začne dítě dělat nějaký rozdíl mezi dnem a nocí,“ konstatuje Lenka Medvecová Tinková. 

Proto dbejte na klidné a časté kojení a nesnažte se o režim za každou cenu, obvykle přijde sám. Uložit dítě přesně v sedm může klidně znamenat i v osm nebo v půl sedmé. Buďte jako maminka flexibilní a pozorujte signály svého dítěte. Jeho potřeba spánku se může měnit ze dne na den. 

Z dělohy rovnou do pokojíčku? 7 důvodů, proč je lepší spát v jedné místnosti s miminkem

6–9 měsíců: spí méně 

Jak to, že se budí víc, když už „má režim“ a donedávna se budilo třeba jen dvakrát za noc na kojení? „Tohle je nejčastější období, kdy mě maminky vyhledávají a chtějí se spánkem či uspáváním poradit,“ usmívá se Lenka Medvecová Tinková. „Děti začínají více vnímat svět kolem sebe, je pro ně těžší se zklidnit a přejít z bdění do spánku. Mohou je svědit dásně při růstu zubů, trápí je třeba separační úzkost.“ Miminko také prochází dramatickým psychomotorickým vývojem, přetáčí se, plazí, začíná si stoupat. A objevuje i svět kolem mámy. To všechno je dost důvodů k tomu, proč se více budí nebo špatně usíná. Dobrou zprávou je, že je to jen fáze, která pomine. Obvykle za měsíc až dva, obrňte se trpělivostí. 

„Je dobré najít řešení, které bude výhodné i pro rodiče a pomůže s větší únavou,“ radí oslovená odbornice. „Například společné spaní nebo postýlka hned vedle postele rodičů, zabezpečená proti spadnutí miminka. Je to jednodušší varianta i pro častější kojení v polospánku. V místnosti s rodiči se všichni vzájemně naladí a postupně se sjednotí i biorytmus spánku dítěte i rodičů.“ 

Batole: nejde uspat? 

Než se dočkáte oněch vysněných „celých“ nocí spánku, bude to možná ještě chvíli trvat. Dítě už najednou není miminko, a přesto vyžaduje kojení třeba pětkrát za noc? A vy už jste unavená, a tak je problém na světě. „Nastupuje druhá vlna separační úzkosti, dítě také rozumově vyspívá. Téhle fázi problémů říkám sociální,“ popisuje Lenka Medvecová Tinková. „Dítě už ví, že je součástí rodiny, a chce se podílet na rozhodování o tom, kdy půjde spát přes den i večer. Maminka, která ho doteď kojila třeba na požádání, říká najednou NE.“ Vy sama o sobě možná začnete pochybovat, říkáte si „neměla jsem pořád kojit nebo nosit“, a to všechno se promítá do vašeho vzájemného vztahu.

Zkuste místo slova PROBLÉM myslet na slovo FÁZE. „Když si řekneme, že procházíme nějakou fází, zní to mnohem lépe a znamená to, že to jednou pomine,“ objasňuje antropoložka. „Tohle slovo není spojené s negativními emocemi. A často pomůže se třeba jen vypovídat a zklidnit.“

Vaše nervozita se totiž přenáší na dítě a jste v začarovaném kruhu. Jestli vám dítě připadá ustrašené, vymyslete si třeba nějakou kouzelnou básničku nebo písničku, která obsahuje slova o pocitu bezpečí. Jak jste s ním, hlídáte ho a milujete. Uvidíte, že to zafunguje! 

Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Spánek, Dítě je na světě, Rodiče, Naše tipy, Batole, Psychomotorický vývoj, Tabu, Brzká doba, Společný pokoj, Vzájemný vztah, Dětský spánek, Spadnutí, Časté kojení, SPA, Nejčastější období, Antropoložka, Lenka Medvecová Tinková, Velké téma, 1. týden těhotenství, Těžký porod, Tabule