Maminka.czŠkolák

Špatné vysvědčení netrestejte. Děti povzbuďte

Iva Endrychová 29.  1.  2015
Obavy z trestu za špatné vysvědčení často končí útěkem dítěte z domova. Je to zbytečné a často kontraproduktivní. V příštím pololetí musí zabrat jak vaše dítě, tak i vy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opakuje se to každý rok. V týdnech kolem vysvědčení jsou Linky bezpečí zahlceny hovory na téma školních problémů. Malí i velcí školáci se bojí reakce rodičů na známky. 

 Obava z přísných trestů může vést v extrémních případech až k útěkům z domova. Zde je vždy nutné pátrat po hlubších příčinách strachu dítěte. Období vysvědčení je pro mnohé děti opětovně obdobím stresu. U některých dětí může tento stres zafungovat i jako spouštěč zkratkovitého jednání a vést až k útěkům z domova. „Rodiče často neuváženě vyřknou hrozby, které nemyslí doslova, např. ,Se špatnými známkami se domů nevracej ′. Mnohé děti však nedokáží vyhodnotit míru nadsázky a rozhodnou se domů nepřijít,“ říká Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

První vysvědčení: Jak se k němu postavit

Obava z toho, jak bude rodič reagovat, přinese-li dítě špatnou známku, je přirozenou reakcí. Pokud však strach dítěte překročí zdravou míru (objevují se stavy zoufalství, myšlenky na útěk, sebevraždu), jedná se o vážné ohrožení. „Děti, které se bojí ponižování a bití ze strany rodičů, mohou ze strachu raději zvolit útěk z domova – tedy nejistotu před nepříjemnou jistotou,“ říká Kateřina Lišková, vedoucí online služeb Linky bezpečí.

„Obavy jsou někdy i objektivně neopodstatněné, z minulé zkušenosti dítěte nevyplývá, že by rodiče reagovali neadekvátně, v takovém případě může být hlavní příčina v osobnosti dítěte (v chování volajícího je možné zaznamenat výraznou přecitlivělost, labilitu atd.). Vždy je proto nutné pátrat po hlubších příčinách strachu dítěte, případně do řešení zapojit i vhodného odborníka,“ dodává Kateřina Lišková.

8 rad, jak se vyrovnat se špatným vysvědčením dítěte

Období vysvědčení může být obdobím stresů i pro rodiče. „Jako rodiče bychom si měli uvědomit, že špatné známky na vysvědčení nemusí vždy znamenat jen malou snahu dítěte ve škole. Na školní úspěšnost dětí mají vliv i takové faktory, jako je důslednost rodičů při výchově, rodinná situace dítěte, vztahy ve třídě, vzájemná spolupráce mezi učiteli a rodiči a celkový přístup učitelů a vedení školy,“ dodává Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky.

Rady, aby vysvědčení nebylo strašákem

  • Sledujte vývoj školního prospěchu dítěte v průběhu celého roku.
  • Při reakci na vysvědčení se spíše soustřeďte nejdříve na pochvalu za to, co se dítěti podařilo, až pak na případný neúspěch.
  • Důrazně zvažte formu a všechny výroky, které chcete dítěti sdělit. Měly by být pro dítě srozumitelné a zároveň by je neměly stresovat.
  • Nikdy nepoužívejte výhružky typu „Jestli dostaneš špatnou známku, nechoď domů …“
  • Zvažte, zda vaše nároky na dítě odpovídají jeho schopnostem, zda nemáte větší ambice na školní úspěšnost svého dítěte, než jsou jeho dispozice nebo aktuální možnosti.
  • Hledejte s dítětem příčinu neúspěchu - zjistěte, zda nepotřebuje v učení nějakou pomoc, a společně si naplánujte kroky na příští pololetí.
  • Nabídněte pomoc s úkoly. V případě, že hádky při přípravě do školy jsou na denním pořádku, je vhodné domluvit dítěti doučování.
Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Vysvědčení, Kateřina Schmidová, SPA, První vysvědčení, Rodinná situace, Školní prospěch, Hlavní příčina, Vzájemná spolupráce, Doučování