Maminka.czJen pro maminku

Speciální vyšetření dělohy: barvivo napoví, kde je problém

Ulekare.cz Ulekare.cz 3.  5.  2013
Jedním z možných vyšetření, které vás může čekat v procesu řešení dosavadní neplodnosti, je tzv. hysterosalpingografie. Jde o speciální druh rentgenu, který se provádí ambulantně a netrvá déle než půl hodiny. Prozradíme, co vás čeká a jak se na to připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odhalení skrytých tajemství

Jedním z hlavních důvodů, proč může být hysterosalpingografie doporučena, je vyšetřování sterility. Zároveň je předepsána ženám, které mají za sebou dva a více spontánních potratů – neobvyklý tvar dělohy může být totiž jedním z důvodů opakování tohoto jevu. Přes poševní vchod je do dělohy aplikováno barvivo na bázi jódu a poté je pořízeno několik rentgenový snímků. Spojení těchto dvou úkonů pomáhá ozřejmit:

• průchodnost vejcovodů – nejsou-li průchodné, nemůže se vajíčko setkat se spermií, a nedojde tak k oplodnění;
• tvar dělohy – u 10 až 15% žen s opakovanými potraty je právě abnormální tvar dělohy příčinou nemožnosti miminko donosit.

Některé tyto problémy se dají chirurgicky vyřešit, právě proto je důležité mít přesné a detailní informace o tvaru dělohy a stavu vejcovodů.

Důležité informace

• Hysterosalpingografie se většinou provádí v období mezi menstruací a ovulací. Tak nemůže zasáhnout do případného otěhotnění.
• Obvykle tento termín připadá na 10. až 12. den vašeho menstruačního cyklu. V případě nepravidelného cyklu může být naplánování poněkud obtížnější, proto termín řádně s lékařem konzultujte.
• Jelikož se toto vyšetření neprovádí v celkové anestezii, není třeba vynechávat žádné jídlo.
• Může vám být doporučeno užít nějaká analgetika hodinu před zákrokem, abyste omezily nepříjemnosti na minimum.
• Někteří lékaři předepisují pacientkám preventivně antibiotika, aby byly chráněny před možnou infekcí.

Jednoduchý průběh téměř bez rizik

Během zákroku budete ležet v klasické gynekologické poloze. Lékař udělá základní vyšetření a umístí zrcadla do pochvy. Poté do hrdla zavede kanylu a skrze ni do dělohy vstříkne jodové barvivo. Následně k vaší pánvi přiblíží rentgenové rameno a udělá několik snímků. Dále vás může požádat o změnu polohy pro další snímky. Po vyndání zrcadel je vyšetření u konce. Někteří lékaři nedoporučují provozovat několik dní po testu sex. Obecně je toto vyšetření považováno za velmi bezpečné, i tak však existují určitá rizika:

• infekce – vyskytuje se u méně než 1 % žen, může vás na ni upozornit zvýšená teplota či bolest;
• alergie na jód – pokud o ní nevíte, může být použití barviva první příhodou a alergie se projeví svěděním či otokem.

Dávka záření během tohoto vyšetření je velmi malá a nezpůsobuje nežádoucí účinky.

Výsledku se nebojte!

V případě normálního nálezu vám s největší pravděpodobností bude navrženo další vyšetření, aby byla odhalena příčina vaší neplodnosti. Pokud je objevena nějaká abnormalita, je na lékaři, aby zhodnotil váš konkrétní případ. Jedná-li se o řešitelnou věc, nabídne vám jistě další možnosti. Každý případ je však individuální a vy se neostýchejte přeptat na ten svůj!

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Jen pro maminku, Web Ulékaře.cz, Vyšetření, Speciální vyšetření, Barvivo, Naplánování, Abnormální tvar, Bár, Problém, Vyndání, Bar, Opakovaný potrat, Opak toho, Speciál, Abnormalita