Maminka.czKojenec

Sperma na inzerát? V dnešní době žádný problém

Alena Klimková 8.  11.  2011
Sperma na inzerát? V dnešní době žádný problém
Toužíte po dítěti a partner je proti, anebo žádného nemáte? Nemusíte hledat známost na jednu noc či zvolit cestu rádoby „selhané antikoncepce“ nebo „zapomenutého prášku“. Pokud víte, že na dítě budete stačit sama a že jej dokážete zabezpečit po všech stránkách, zkuste si zabrouzdat po internetu. Zde se to nabídkami na prodej spermatu jenom hemží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

=====Oplodnění = nový byznys=====

Z oplodnění se stal v poslední době byznys. Daří se mu nejen na klinikách reprodukované medicíny, ale i na „černém trhu“. Stačí si zaserfovat po síti a zjistíte, že spousta mužů zde nabízí své sperma za několikatisícový poplatek. Jde opravdu v tomto případě pouze o nabídku asistované reprodukce, nebo jim jde také o sex, za který navíc dostanou dobře zaplaceno?

I přesto, že v České republice funguje desítka reprodukčních center a klinik, obchod se spermiemi přes inzerát kvete. Jaký je jeden z hlavních důvodů? Peníze. Na klinice asistované reprodukce zaplatí neplodné páry za umělé oplodnění cizí spermií zhruba sedmdesát tisíc korun – pokud se z neplodnosti léčí nemocný pár, platí část pojišťovna. Za oplodňující soulož s mužem, který své spermie nabízí přes internet, žena přitom zaplatí v řádu několika tisíc korun.

Oficiální versus černý trh

Jaký v Česku existuje další podstatný rozdíl mezi „oficiálním trhem“ a „černým trhem“ se spermiemi? Reprodukční centra a kliniky neumožňují oplodnit samotné ženy bez partnera, pomáhají totiž pouze párům. „Dárce spermatu“ ovšem spíše hledají ty ženy, které žijí single nebo jsou opačné orientace.

Tyto ženy tak často obcházejí zákon a přizvou si ochotného kamaráda, který sehraje roli partnera a připojí svůj podpis na žádost o umělé oplodnění. Není to ovšem žádná formalita a tato kamarádská služba jej může přijít pěkně draho. Stává se totiž otcem dítěte se vším všudy – tj. včetně nároků na alimenty i včetně toho, že se o něj musí postarat, stane-li se něco s matkou. Proto čím dál více žen hledá dárce spermatu na „černém trhu“ – nejčastěji na internetu.

Prodám sperma. Cena dohodou

Jsem 27letý mladý muž a za finanční odměnu vám nabízím své sperma. Daruji pravidelně ve spermobance, tudíž jsem zdravý a schopný. VŠ, vysoký, technický typ. Beru to pouze jako přivýdělek, naprostá anonymita je pro mne podmínkou a po úspěšném ukončení nechci žádné další informace. Nebojte se mne na cokoli zeptat, upřímnost je při tomto důležitá.

I takto mohou vypadat inzeráty na internetu, které nabízejí prodej spermatu. Sperma lze přitom aplikovat jak metodou stříkačky, tak klasickou cestou – tedy pohlavním stykem. Za jeden „odběr“ spermatu si tito muži účtují od dvou tisíc korun s tím, že sperma lze aplikovat i opakovaně. Dále pro ně bývá samozřejmostí, že žena, která touží po dítěti, jim uhradí také náklady na cestovné a případné ubytování.

ČTĚTE TAKÉ: Chci mít geniální dítě! Lze pro to něco udělat?

Co dárce spermatu zpravidla vyžaduje? V prvé řadě anonymitu, diskrétnost a žádné další závazky. Po úspěšně provedeném oplodnění si ve většině případů nepřeje ani žádné další setkání či kontaktování.

Problém: Žena může časem uplatňovat výživné

Může se stát, že žena bude chtít časem uplatňovat výživné na dárci spermatu, tedy biologickém otci. Ten se tak může ocitnout v roli nechtěného tatínka a vše posléze řešit přes soud. I když spolu žena a muž před samotným oplodňovacím aktem často podepisují dohodu, ve které se navzájem oba zavazují, že po sobě už nic dalšího chtít nebudou, může mít tento „obchod“ jeden zásadní háček. Z vyživovací povinnosti se nikdo – zvlášť v dnešní době testů DNA – nemusí vyvázat.

Také dárce spermatu se může případně chtít vídat se svým dítětem. I v tomto případě matka soudní spor prohraje. Z anonymního biologického otce se tak může stát skutečná osoba, se kterou je třeba dohodnout se na výchově dítěte i na penězích.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, sperma, test DNA, soudní spor, Inzerát, Geniální dítě, Úspěšné ukončení, Vyživovací povinnost, Problém, Formalita

Video