Maminka.czRodina

Špinavá tajemství čistých domácností

Klára Kotábová 19.  12.  2013
Mám víc přátel, kteří mají doma čtyři děti a více. Ženy těchto rodin častěji pečou dobroty, vaří několik chodů, děti si hrají mnohem aktivněji než ty moje… Jak je potom možné, že v těchto rodinách vládne mnohem větší pořádek než v mém vlastním bytě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abych tomu přišla na kloub, sedla jsem si se zápisníkem a začala hodnotit, jak žijí oni, jak my. A psala si poznámky, které mě po měsících pozorování dovedly k následujícím zjištěním. Oni mají v bytě víc čisto zkrátka proto, že hlava rodiny, tedy maminka, má lepší organizační schopnosti. Jak se je naučit a dosáhnout požadovaného výsledku? I to jsem zjišťovala a dospěla k názoru, že to vlastně vůbec není složité.

Méně je více

Jasné. Kolik má vaše dítě plyšáků? Patnáct nebo dvacet? Možná padesát? Nemusíte je počítat, všechno je špatně. Teď odpovězte na otázku, s kolika z nich si opravdu hraje, a máte jasno, kolik by jich mělo mít. Jednoho na spaní, jednoho na cesty do školky a jednoho do počtu, kdyby se některému z výše uvedených něco stalo.

A co se děje s těmi, které děti dostaly od babičky, nemají k nim citový vztah nebo jste je koupila v pominutí smyslů, že přesně toto je ta hračka, bez které nebude dětství vašeho potomka šťastné? Válejí se pod postelí, na zemi i v obývacím pokoji a vesele se na ně práší… Proč byste nemohla vymyslet systém, kdy každému z dětí vyhradíte box na hračky a knihy, který si bude pravidelně uklízet, a jen to, co se do něj vejde, smí být ve vaší domácnosti. Takto jednoduché pravidlo úklidu zvládnou i batolata a vy budete mít doma rázem čistěji.

Méně času na internetu a další rozptýlení

Velké množství mých kamarádek, které vedou velké rodiny, prakticky neví, co je to internet, případně na něj a sociální sítě chodí během snídaně. A pak už nic. Já odbíhám od všech domácích povinností zkontrolovat e-maily, zjišťuju, co nového se událo ve virtuální komunitě přátel a jak se vyvíjí politická situace na Balkáně, případně v Česku (stejně). Jakmile ale pořád dokola přerušuji domácí práce, nikdy je nedotáhnu k takové dokonalosti jako kamarádky, které se soustředí vždy jen na jednu činnost.

Méně času u internetu a další rozptýlení

Velké množství mých kamarádek, které vedou velké rodiny, prakticky neví, co je to internet, případně na něj a sociální sítě chodí během snídaně. A pak už nic. Já odbíhám od všech domácích povinností zkontrolovat e-maily, zjišťuju, co nového se událo ve virtuální komunitě přátel a jak se vyvíjí politická situace na Balkáně, případně v Česku (stejně). Jakmile ale pořád dokola přerušuji domácí práce, nikdy je nedotáhnu k takové dokonalosti jako kamarádky, které se soustředí vždy jen na jednu činnost.

Uklízí podlahu? Koupelna přijde na řadu teprve tehdy, až vyluxují a vytřou. Já místo toho rozluxuju podlahu, pak se odeberu do koupelny utřít zrcadlo, mezitím zjistím, že by to chtělo umýt ledničku a večer mám pocit (zcela oprávněný), že kromě kontroly e-mailů jsem nestihla nic, co by nějak souviselo s pořádkem v bytě. Děti mají dál nepořádek v pokoji, přes vrstvu na zrcadle se v koupelně nevidím… Chtělo by to více metodiky. Proto kašlete na internet, nenechte se během povinností rozptylovat a stejně jako muži se vždy věnujte jen tomu, co právě děláte. Uvidíte, že i vaše děti ocení pořádek, který je bude obklopovat.

Ať se koukají na telku, ale rozumný čas

Kdo asi tak vymyslel, že se televize a děti neslučují? Odborníci vědí, že ty, které od rána do večera sedí před televizí, mají sklony k obezitě, jsou často sociálně nepřizpůsobivé, mají potíže s navazováním kontaktů v realitě… Jenže když batoleti dáte patnáct minut, aby se podívalo na svého oblíbeného Krtečka, jistě se mu nic zásadního nestane, naopak, dá vám prostor, během kterého se nebudete muset věnovat jemu a v bytě uděláte pořádek. Stačí dvacet minut a domov může být jako klícka. Fakt. Půlhodinku, kterou tak zabavíte starší dítě, můžete využít třeba tím, že připravíte večeři a nebudete šílet z toho, že nemáte kdy přichystat drobné věci, které celé rodině zpříjemňují život.

I z pořádku vzniká chaos

Nepodléhejte panice, že ženy, které máte kolem sebe, jsou za všech okolností dokonalé a jejich domácnost vždy bez poskvrnky. Není tomu tak, a dokonce i superženy mají okamžiky, kdy jejich domovy víc než cokoli jiného připomínají chlívek.

Myslíte si ale, že se hroutí z toho, že jejich batole zakopává o kostky lega, plyšáci jsou roztroušení po celém bytě a k večeři že nebude menu o pěti chodech? Ani náhodou. Berou to jako fakt, a když je příležitost, prostě se vrátí k ověřenému systému, který ovšem neberou jako dogma. Na druhou stranu je pravda, že chytré mámy vědí, že jeden nepořádek se snadno přetaví v další, obzvlášť pokud nevěnujete dostatečný prostor průběžnému úklidu. A hromady nepořádku se uklízejí hůř než drobné ostrůvky, které stihly vaše děti během dne vytvořit.

Vše, co byste měla vědět o domově

Věděla jste, že nepořádek v bytě nemusí znamenat jen šťastné dítě, ale také bakterie v útoku? Kde se ukrývají ty nejzákeřnější a jak se jim bránit? Pravidelně uklízíte celý dům či byt, dbáte na to, aby se z podlahy dalo „jíst“, protože víte, že po ní leze malé dítě. Na druhou stranu, napadlo vás někdy, která místa jsou ve vašem bytě opravdu nejšpinavější, a vaše ratolest by se jim tak měla vyhnout? Budete možná překvapená, ale podlaha na čelní místa nepořádkových hitparád opravdu nepatří, na ta se pravidelně nominují zcela jiní šampioni. Pokud je tedy dáváte občas batolatům na hraní, zbystřete…

Držák na zubní kartáčky

Podle studie, která byla provedena v roce 2011, patří právě kelímek na zubní kartáčky, jejich držák či nějaký podobný úchyt ke třem nejvíc bakteriemi osídleným místům. Věděla jste, že je to i proto, že vzhledem k dispozicím 99 % koupelen, pokud nesplachujete toaletu zavřenou, bakterie z ní se během procesu vodní očisty dostanou až do vzdálenosti tří metrů – tedy většinou skvěle v dosahu na zubní kartáček a držák… Pokud chcete, abyste spolu s pastou neservírovala (sobě a svým dětem) bakterie ze záchoda, měla byste jednou týdně celý úchytný systém prohnat myčkou na nejvyšší teplotní stupeň, případně umýt dezinfekcí.

A v zásadě nedovolovat dětem, aby si v koupelně hrály. Není to pro ně vhodné místo. I s ohledem na chemikálie, které máte na tomto místě určitě uskladněné.

Zvířecí ráj

Domácí mazlíci patří do rodiny. Jenže věděla jste, že kočky a psi dokážou přenášet bakterie, viry a parazity na děti ve slinách, výkalech…? Domácí mazlíci jsou jistě přínosem, naučte ale své ratolesti, aby si po hře s nimi vždycky pečlivě myly ruce (mimochodem víte, že jen 45 % dětí v předškolním věku ví, jak si správně mýt ruce?). A zakažte líbání mazlíků na čumák. Nikdy nevíte, kam ho strkají.

Zahradní slavnost…

…se konat nebude, pokud dítěti nevysvětlíte, že by nemělo sahat na vše, co na ulici uvidí. Paradoxně na zahradě či hřišti nevadí tolik, když se dotkne prsty nedopalku, ale spíš to, když nenechavé ruce vašeho zlatíčka sáhnou do ptačího trusu.

Lednička

Skladiště potravin by mělo být hygienicky čisté, opak je ale pravdou. Díky příjemným podmínkám a dostatku stravy je místem, kde se bakteriím žije obzvlášť blaze. Syrové maso se potkává s mlékem, děti si berou zeleninu, kterou jste možná pořádně neumyla, sahají pro ni rukama, jimiž ještě před pár minutami budovaly hrad z písku na nekrytém hřišti. Jestliže chcete, aby vaše lednička byla bez bakterií, ukládejte do ní potraviny správně, omývejte je, než je dáte dovnitř, a hlavně nenechte potomky, aby vám v ní hospodařili bez vašeho vědomí… Dezinfi kujte a myjte ledničku – tedy police i zásobníky – nejdéle jednou za 14 dní.

Podlahy

Ty maminky uklízí asi nejčastěji. I proto, že jsou nejvíc vidět. Takže se lesknou, ale pamatujte, že skutečně není vše zlato, co se třpytí. Pokud máte doma batole, měla byste vědět, že s drobečky z jídla, zbytky lidských vlasů a zvířecí srsti může být i vycíděná podlaha v kuchyni dost špinavým místem na hraní malého průzkumníka. Stejně jako další podlahové plochy v bytě. Koberce mohou být plné roztočů, prachové koule na vás budou vykukovat ze všech skrýší, které nevytíráte tak pečlivě, jak byste měla. Jak vytírat? Nejprve si vyberte vhodný antialergenní přípravek, ideálně s přídavkem dezinfekčního prostředku, a podlahu čistěte alespoň třikrát týdně, nebo v ideálním případě každý den, ale v ideálním světě nežijeme, že?

Vzduchoprázdno

Bez ohledu na to, co bylo napsáno, je faktem, že dnešní děti žijí v bakteriálním prázdnu, takže bakterie přímo milují osidlování jejich organismů. Rády se usazují třeba za nehty, které si pak dítě okusuje. Nebo do organismu proniknou tak, že se ratolest bude šťourat v nose, což je oblíbená činnost batolat. Dbejte proto o hygienické návyky potomka i celé rodiny, usnadníte si tak život a nebudete se potýkat s oslabenou imunitou dítěte v kritických měsících. Co byste tedy o hygieně měla vědět? Mytí rukou by mělo trvat alespoň dvacet sekund a pak může pomoci s prevencí více než 200 chorob.

Kdykoli se vaše zlatíčko chystá k jídlu, odchází z toalety, po smrkání, hře s domácím mazlíkem – vždy v těchto případech dbejte o to, aby si automaticky šlo umýt ruce. Jistě, jsou situace a nemoci, kterým ani sebedůkladnější hygienou nezabráníte, stále ji ale berte jako prvotní obranný val, který dokáže vaše dítě ochránit před rýmou, nemocemi přenosnými dotykem a podobně. Rozhodně však není třeba udržovat životní prostředí pro vašeho potomka v extrémní čistotě. Najděte správnou rovnováhu. Děti, které se se špínou nikdy v životě nesetkají, mají oslabený imunitní systém, jenž vlastně nemá šanci jakkoli se vyvíjet. A při setkání s bacily ve školce lehnou v okamžiku, kdy první spolužák na počátku září zakašle.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Domácnost, Tajemství, Organizační schopnost, Ideální svět, Oblíbená činnost, Domácí povinnost, Jednoduché pravidlo, Zápisník, Lednička, ČÍST, Vhodné místo, Syrové maso, Zahradní slavnost, Koupelna, Celý dům, Dom, Taj, Špína