Maminka.czSlavné babičky

Spisovatelka Irena Obermannová: Jsem nejlepší babička na světě a svá vnoučata bych láskou snědla!

Dita Mrázková 29.  9.  2021
Nedávno vydala novou knihu s lehce kontroverzním názvem Babička. Podobu s tou původní v ní ale rozhodně nehledejte. Irena je trojnásobnou babičkou a když vnoučata hlídá, nejvíc ji baví, jak jsou malý Samuel, Eliáš a Lola bez rodičů úplně jiní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké vzpomínky se vám vybaví na vaši babičku?

Měla jsem dvě, jedna byla chromá a jezdila na vozíčku, měla krásný hluboký hlas a uměla  vyprávět, byla věřící a povídala mi příběhy z Bible. Byla bývalá učitelka. Druhá babička skvěle vařila, uměla zabít králíka a vůbec byla dost průrazná a řízná. Byla to skvělá obchodnice, možná i proto, že jako mladá pracovala u Bati a jako stará v trafice, ze které si bokem udělala second hand, prodávala tam obnošené oblečení, což tehdy nikdo nedělal.

Vy jste už také babičkou, a to trojnásobnou. Dcera Rozálie má dva kluky, čtyřletého Samuela a téměř dvouletého Eliáše, Berenika je maminkou devatenáctiměsíční dcery Loly. Jak byste se coby babička charakterizovala?

Jsem nejlepší babička na světě a láskou bych je snědla. Oni jsou naše budoucnost, naše pokračování, v nich je někde uvnitř kousek mojí maminky i táty.

VIDEO: Mariana Prachařová prozradila, za co nemá ráda mámu

Jaké vidíte ve svých vnucích rozdíly? Babičky mají občas potřebu pyšnit se a říkat, jak je jejich vnouče celá babička. 

Tak to já bohužel nemohu, protože všechna má vnoučata vypadají jako jejich tatínci. I když to se může změnit. Také se o to trochu hádáme. Jeden z mých dvou zeťů třeba vtipně říká: „Člověk dělá děti a ony pak všechny vypadají jako jeho tchyně.“ To ale není pravda, oba jeho synové jsou celí po něm!

Jste ten klasický rozmazlovací typ, který sice dostane od dcer mustr, co (ne)dělat, ale stejně si jede po svém, nebo dodržujete zaběhnutá pravidla?

Holky mi samozřejmě říkají, co mají děti zrovna teď nejradši, protože jejich zvyky se pořád mění, ale legrační je, že děti se chovají u mě dost jinak, než když jsou s rodiči. Jsou mnohem hodnější a usměvavější, čistí si zuby, poslouchají pohádky, dlouho spí…

Moje maminka, když občas remcám, mi ráda připomíná, jak to všechno máme my matky daleko jednodušší než za jejich mladých let. Perou za nás automatické pračky, pleny nemusíme vyvařovat, jídlo pořídíme v lahvičkách, vše až pod nos... Máte podobné ambice dcery takto „uklidňovat“? S čím jste se jako máma se dvěma malými dcerami potýkala nejvíc vy?

S manželem. Ale to se naštěstí mých holek netýká. Automatické pračky, sušičky a hlavně všechny ty vychytávky, co dneska existují, nejsou nic proti tomu, co pro rodiny znamená milující otec.

GALERIE: Dojemné fotky dědečků a babiček s dětmi: Tady je šest důvodů, proč dnes oslavit Den prarodičů

Podtitul vaší nové knihy Babičky je: Kniha o stárnutí, mládnutí a sexu. Takže o případné záměně s Babičkou od Boženy Němcové nemůže být asi řeč, co?

To ne, ale přesto se k Boženě trochu hlásím. Moje knížka je především velmi otevřenou výpovědí o pocitech žen, které dřív bývaly považovány za staré, a tedy na odpis. Časy se mění, dnešní babičky jsou plné energie, a to po všech stránkách. Prarodiče jsou vůbec nedoceněná instituce, chápající, vždy připravená pomoci a bezpodmínečně milující.

Už vám někdo řekl, že titul knihy je s ohledem na odkaz díla Boženy Němcové příliš troufalý?

Ano, už mi to někdo řekl. Ale já se moc neohlížím na to, se povídá, dělám věci podle svého.

Kdo se v knize najde víc, vaše vrstevnice, tedy ženy ve věku babiček, nebo i jejich dcery?

Nejvíc asi moje vrstevnice, to je jasné, ale překvapuje mě, kolik mi píše i mladých žen, jak se jim knížka líbí a jak ji zhltly. To mi dělá velkou radost. Věk hrdiny není důvodem ke čtení nebo nečtení knihy, myslím, že lidé čtou kvůli zajímavým příběhům. A ten jim moje knížka dává.

Jakých top 5 přívlastků by měla mít správná babička?

Já bych asi ty přívlastky nepočítala, je to jednoduché – každá babička by měla být prostě ta nejlepší na světě!

Témata: Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Instagram, Babička, Kniha, Berenika Kohoutová, Irena Obermannová, zvyky, second hand, Rozálie Kohoutová, Slavné babičky, Spisovatelka, Vnoučata, Samuel, Dcera, Božena, Berenika, Bible, Láska, Elias, Božena Němcová, Eliáš, Vrstevnice, Mariana Prachařová