Maminka.czChování a vztahy

Spolehlivá roznětka

Jindra Pelikánová 15.  6.  2010
Spolehlivá roznětka
Víte, jaké partnerské problémy vyústí nejčastěji v konflikt, kterému říkáme hádka? Podle odborníků ženy stoprocentně „nastartují“ k výbuchu následující věci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozdělení úkolů v domácnosti

Většina žen cítí jako nespravedlivé, když po návratu z celodenního pracovního maratonu je na jejich bedrech ještě péče o domácnost, kterou muži považují z jejich strany za samozřejmou. Oni sami naopak často nechápou, proč by měli doma pomáhat, když celý den pracují. Slovo dá slovo a hádka je nasnadě.

MyLife tip: Neřešte tento problém v rozčilení. Večer si se svým partnerem v klidu sedněte a vysvětlete mu, že by bylo dobré, kdyby přiložil také ruku k dílu. Dohodněte se s ním, s čím konkrétně bude ve společné domácnosti pomáhat.

Partner dostatečně nenaslouchá

Pokud muž dostatečně nenaslouchá ženě, která si potřebuje tzv. vylít srdíčko, a v závěru se zeptá na něco, co mu bylo řečeno, je to spolehlivý důvod k tomu, aby se partnerka „naštvala“.

MyLife tip: Jakmile se začnete své polovičce svěřovat s nějakým problémem z práce či s kamarádkou, okamžitě mu v hlavě naskočí, že musí vymyslet řešení (muži to tak prostě mají nastavené), a že ho tedy čeká další nepříjemná povinnost.
Požádejte ho, že byste byla ráda jen vyslechnuta a nalezení východiska od něho nečekáte.

Finanční situace

Špatná ekonomická situace přináší nejistotu, nervozitu a samozřejmě i hádky. Problémem bývá i finanční podíl partnerů na domácnosti, nesoulad o představách za co utrácet i kolik, do čeho investovat a podobně.

MyLife tip: V tomto případě se jedná o dlouhodobou záležitost. Je nutné si stanovit jasná investiční pravidla a ta také dodržovat – například společný účet na platby za bydlení, na jídlo apod. Zároveň byste měli mít každý vlastní peníze pro svou potřebu, které si utratíte za to, co sami uznáte za vhodné.

Rodiče a příbuzní

Vztahy v rodině jsou častou příčinou hádek. Vměšování se, žárlivost… Kvůli příbuzným se opravdu dokážeme pohádat do krve.

MyLife tip: I zde platí nutnost dohodnout se na kompromisu. Ačkoli nemáte nijak zvlášť ráda svou tchyni, neznamená to, že s ní nemůžete společně s ostatními členy rodiny poobědvat. Pokuste se o vzájemnou toleranci. Vy budete respektovat její názory a ona zase ty vaše.

Výchova dětí

Hádat se kvůli dětem je normální. Potomci opravdu dokážou využít situace ve svůj prospěch. Maminka něco zakáže, tak to zkusí u tatínka. Pokud tatínek povolí, je to špatně…

MyLife tip:Neřešte tuto situaci před malými zlobidly a vraťte se k problému, až budou vaše ratolesti spát. Vždyť vám oběma jde o vaše dítě, které chcete vychovat co nejlépe. Proto byste měli postupovat jednotně a navzájem se podporovat.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Chování a vztahy, Nepříjemná povinnost, Společný účet

Video