Maminka.czVaše příběhy

Spor o hlídání dítěte: Já nechci tchyni, manžel zase chůvu

Lucie Dvořáková 29.  11.  2017
Hanka a její manžel Martin jsou šťastnými rodiči tříletého syna. Jejich štěstí ale kalí zásadní spor: Nedokážou se shodnout, jak vyřešit pro malého Matyáše hlídání. Hance se nelíbí výchovné metody její tchyně, manžel zase z principu odmítá „cizí ženskou do baráku“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Matyášovi jsou tři roky a Hanka se chce konečně vrátit naplno do práce. Už rok pracuje částečně z domova, teď by ji její zaměstnavatel chtěl zpátky na plný úvazek. I ona cítí, že už tuto změnu potřebuje.

„Na jaře jsem se ve firmě dohodla, že začnu pracovat od nového roku. Počítala jsem, že Matyáš půjde od září do školky a já si nechám ještě zbytek roku na aklimatizaci, aby si na nový režim dostatečně zvykl a nebylo moc změn najednou.“

Babičky mají rozmazlovat, ale tchyně to opravdu přehání

Manžel chce, aby syna hlídala tchyně

Hanka ovšem narazila. Její manžel tvrdil, že je zbytečné posílat Matyáše do školky, když ho může hlídat jeho matka, která je už v důchodu, navíc ovdovělá a jediného vnoučka zbožňuje. Ale Hanka o tom nechtěla ani slyšet, protože tchynino hlídání je pro ni spíš noční můra než pomoc.

„Matyáš je doslova vymodlené dítě, a tak se o něj docela dost bojíme. Každý z nás ale asi trochu jiným způsobem. Pro mě je zásadní, aby bylo o syna dobře postaráno a aby lidé, kteří ho mají na starost, respektovali náš způsob výchovy i péče vůbec. Manžel v první řadě chce, aby Matyáš trávil čas s někým z rodiny, bez ohledu na to, jak to bude probíhat,“ vysvětluje a pokračuje:

„Tchyně je stará škola a zároveň trochu praštěná. Výsledkem je naprosto zmatené počínání, kdy byla schopná dvouleté dítě seřezat, protože se umazalo při jídle, a pak ho brečící pusinkovat tak intenzivně, až se ještě víc vyděsilo.“

Manželova matka si prý ale především myslí, že „mladí“ dělají ve výchově všechno špatně a ona naopak má recept na všechno a je vlastně ohromně velkorysá, že jim syna chce „opravit", dokud to ještě jde.

„Střetly jsme se na to téma mockrát a někdy i velmi ošklivě. Od určité doby jsem byla rozhodnutá, že už jí Matyáše nikdy nesvěřím, protože absolutně nerespektuje, o co ji žádám, a snad vyloženě naschvál dělá všechno přesně naopak. Co si nepřejeme nebo zakážeme, s tím hned přijde, pokud naopak o něco poprosíme, tomu se vyhne obloukem. Jaký to má smysl?

Matyášek je z toho jen zmatený, po každém odpoledni s babičkou ho skoro nepoznávám,“ stěžuje si Hanka.

Proč mě štve moje tchýně?
Chování a vztahy

Proč mě štve moje tchýně?

Do školky nám syna nevzali

Proto manželův návrh odmítla, jenže pak přišla nečekaná komplikace: Na Matyáše nezbylo místo ve státní školce. Přijali ho sice do soukromé, ta je ale až v sousedním městě a navíc velmi drahá. Matyáš tak do ní nebude chodit každý den, ale jen tři dny v týdnu.

Celý podzim tak v Hančině domácnosti probíhají hádky, které se zostřují úměrně tomu, jak se přibližuje datum jejího nástupu do práce.

„Musíme vyřešit, jak zajistit hlídání pro ty dva zbývající dny. Manžel se samozřejmě vytasil opět s tchyní. Chápu, je to jeho máma, a přestože uznává, že její přístup není úplně ideální, pořád je to podle něj lepší než svěřit syna do rukou někoho cizího.“

Martin tím naráží na Hančin návrh najmout si paní na hlídání. „Mně to přitom připadá jako dobré řešení. Hlídacích slečen a paní jsou dneska mraky, díky internetu najdete všude reference, všechno se dá prověřit, a pokud seženeme někoho spolehlivého nastálo, brzy to už přece nebude nikdo cizí, ale pomalu člen rodiny,“ myslí si Hanka.

„Chci přece jednu jedinou paní, ne, aby s ním byl každý den někdo jiný. Ale můj muž vidí v každém člověku potenciálního únosce dětí, pedofila nebo jiné nebezpečí. Nedokážu s ním hnout, zasekli jsme se na mrtvém bodě. Dokonce už mi navrhl, že než chůvu, to ať radši zůstanu doma a on si přibere další práci, pokud mám pocit, že potřebujeme víc peněz.“

Hanka je naštvaná. Do práce chce hlavně kvůli své seberealizaci, být ženou v domácnosti je to poslední, co by chtěla. „Manželovi se to snažím vysvětlit a on to dobře ví, jen zkrátka nechce o chůvě ani slyšet, stejně jako já o tchyni. Matyáška jsme do celé situace ještě nezasvětili, ale pomalu si říkám, že je na čase zeptat se i jeho na názor. Nebo ne?“ Hanka, 36 let

VIDEO: Jaké je být mámou doopravdy? Ilustrátorka zachycuje realitu mateřství

Rady, jak vycházet s tchýní na jedničku
S matkou nám to skřípe. Na svou tchyni ale nedám dopustit
Příběh Gábiny (38): Moje tchyně šikanuje celou rodinu!
Témata: Rodina a vztahy, Vaše příběhy, Mateřská škola, Cizí ženská, Určitá doba, Stará škola, Noční můra, Výchovné, Hlídání dítěte, Manželova máť, Hančin, Dvouleté dítě, Tříletý syn, Tchyně, Matyáš, Datum, Chůva, Hlídání, Manželova matka, Vymodlené dítě, Ilustrátorka, Spor, Nový režim, Dobré řešení, Nový rok