Maminka.czSport

Sportu zdar! Jak vyzrát na vlastní lenost? Zapojte děti i krokoměr

Tereza Víchová 28.  7.  2020
Jsme sportovní rodina. Ne že bychom se neuměli doma rozvalit u televize s balíčkem chipsů, ale tyhle situace jsou spíš ojedinělé. Motivace k pohybu máme různé, ale vzájemně se doplňují, a tak trochu hecuje jeden druhého. Sport ale vnáší do fungování celé rodiny endorfiny. A dobrou náladu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

My dospělí sportujeme kvůli zdraví, kondici a také abychom se mohli pořádně najíst bez následků. Děti sportovaly přirozeně odmalička a postupně si už dva ze synů našli „svůj“ sport a nejmladšího to čeká. O víkendu vyrážíme často na vandr, třeba desetikilometrovou procházku se psem. Jindy fandíme na plaveckých nebo kanoistických závodech. Milujeme lyžařské dovolené. A když v neděli ráno zavolám: „Kdo jde se mnou běhat?“, obvykle se někdo najde (minimálně pes jde vždycky).

Cítit se dobře

Možná je naše láska ke sportu daná tím, že si chceme každý večer před spaním říct, že to i dnes stálo za to. A něco jsme pro sebe udělali. Cítit se dobře totiž znamená mít dobrou náladu. Obecně a většinově tohle naše automatické bohužel neplatí: „Podle Eurobarometru z roku 2018 se hýbe pravidelně, což znamená 1x týdně, pouze třetina Čechů. Tak se ocitáme lehce pod průměrem Evropské unie. Navíc dvě třetiny Čechů přiznávají, že se nehýbou vůbec, nebo spíš výjimečně. Těmto výsledkům odpovídá i zvýšený výskyt civilizačních chorob, u nichž je jednou z hlavních příčin právě absence pohybu,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz

Manžel nutí syna sportovat. Je na něj příliš tvrdý!

Dobré příklady táhnou

Možná je za naší rodinnou motivací ke sportu i jistá míra strachu. Z dětí, které zírají do monitorů a nedoběhnou autobus. Tak se radujeme i ze zlomené ruky, protože vylézt na strom už dnes každý kluk nezvládne. V reálu vidíme, že to, co leckdo považuje za klišé, funguje.

Dětem totiž rodiče nastavují zrcadlo (jaká zodpovědnost!). Když tak přiběhne jeden z nich s dotazem, jestli může jít se spolužákem o víkendu do posilovny, tiše jásám. Malý bod pro nás. U dětí navíc nedostatek pohybu způsobuje řadu vývojových problémů, má negativní vliv třeba i na budoucí plodnost. Alarmující fakta.

Chceš vylézt na strom? Tak si lez, ale nikdo tě nebude sundávat dolů!

„Stačí věnovat intenzivnímu pohybu aspoň 30 minut denně a vést celkově aktivnější a čipernější život. Naučit se chodit více pěšky, nejezdit jen autem, výtahem, raději vyběhnout schody. A hlavně odmala učit děti, že pohyb je samozřejmou součástí života, a jít jim příkladem,“dodává Jana Havrdová.

Jak vyzrát na vlastní lenost?

  • Pokud je to možné, naplánujte si cvičení na ráno. Máte nejvíc energie a večer se spíš vymluvíte na množství práce.
  • Fitko by nemělo být daleko od domova. Ideální je také provozovat sporty, které nejsou vázané na den a čas – běhání, in-line bruslení, kolo, rychlé procházky.
  • Zapojte děti. Vy můžete běžet, děti pojedou na kole. Venkovní posilovna je pro vás, děti si tu vyhrají kolem.
  • Hezké oblečení je ta nejlepší motivace i odměna. V zrcadlech v sále na aerobik si raději prohlédnete, jak vám to sluší, než odvracet pohled od starých tepláků.
  • Pořiďte si krokoměr, stáhněte sportovní aplikace nebo si kupte chytré hodinky. Se zdravou mírou jsou to ti nejlepší pomocníci a motivátoři.

Dáváme si pět hvězd

Pětihvězdičkové hotely, filmy, služby, co všechno další oceňujeme kolem nás. A co kvalitu života? Česká komora fitness a Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz přišly nedávno s osvětovou kampaní Dej svému životu pět hvězd. Hvězdy symbolizují 5 elementů života: správně dýchat, dostatečně a správně pít, zdravě jíst, dobře spát a přiměřeně se hýbat.

„Zásadní je uvědomit si, že zdraví není samozřejmost, která přichází automaticky, že každý z nás nese za kvalitu svého života zodpovědnost. Například tím, jak se stravuje, pije, spí, dýchá, kolik času věnuje aktivnímu pohybu,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Rodiče sportovci, synové buchtíci: Vyrovnat se s jinakostí dětí bylo těžké

A já s malým polichocením dávám některé z pěti hvězd i nám doma. Pak si můžeme s čistým svědomím užít i těch pár propršených „válecích“ dnů, které strávíme u televize.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální červencové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem. 

Témata: Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Vaše příběhy, Sport, sportovci, Děti, Prezidentka, Evropská unie, Zdar, Leňo, Endorfin, Len, Jana Havrdová, Hodinky, Pohyb, Vlast, Lenost, Chipsy, Ždár, Český svaz aerobiku, Sport na Heureka.cz