Maminka.czChování a vztahy

Spory ve výchově: Muži řeší přítomnost, ženy budoucnost

Martina Machová 24.  10.  2012
Spory ve výchově: Muži řeší přítomnost, ženy budoucnost
Také jste doma za tu ZLOU, která vyžaduje, aby se dodržovala pravidla? Naproti tomu HODNÝ tatínek je na světě od toho, aby se pravidla porušovala – holt si děti zuby jednou nevyčistí, ruce neumyjí, pokojík neuklidí – svět se přeci nezboří. Nebo snad ano?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, že se svět nezboří a všichni zúčastnění tato opomenutí přežijí. Navíc budou nanejvýš spokojení – tatínek má míň práce, nemusí řešit žádné dohady a potomstvo je nadšené z každého „záškodnického“ vybočení z normálu.

Maminky řeší budoucnost

Jsme s nimi každý den, takřka 24 hodin, a tak se do nich snažíme trpělivě a systematicky ukládat základní hygienické i sociální návyky – zkrátka je vychováváme, pokládáme základy. „Umyj si před jídlem ruce, dej si ruku před pusu, když kašleš, omluv se Pepíčkovi, ukliď si po sobě talířek atd.“

Samozřejmě, že někdy přimhouříme oko, když jsou unavení, nebo prostě jen tak, abychom působily, jako lidské bytosti a ne jako naprogramovaní roboti. Občas si zkrátka musí i děti „vyrazit z kopýtka“ – jít do postele o dvě hodiny později, koukat místo čtení knihy na pohádku a přikusovat k tomu nezdravé dobroty. Jenže my maminky to děláme občas, tatínkové takřka pravidelně.

Tatínci řeší přítomnost

Velkou většinu tatínků prostě nic nenutí být důsledný, je přeci daleko lepší být oblíbený! (Hlavně si nedělat násilí a nepřidělávat si práci.) Maminka šla cvičit a pak s kamarádkami na kávu? Hurá – jde se spát „na kovboje“ (bez mytí), k večeři jsou párky a pudink s umělou šlehačkou ze supermarketu, pak se kouká na střílečku, u které tatínek (na rozdíl od dětí) spokojeně usne.

Rozverné potomstvo nadšeně přivítá maminku, která přichází před půlnocí. Tatínek chrupe po dobře odvedené práci, děti jsou naprosto nadšené. Následující den bude maminka likvidovat následky 4 hodinového hlídání a meditovat nad tím, jak pochmurný úděl občas má. Vždy bude méně populární osobou; ale někdo ty děti holt musí naučit zavazovat si tkaničky, oblékat si punčocháče, chodit na toaletu, mýt si ruce, používat kapesník, čistit si každý den zuby, jíst příborem a další nezbytné zbytečnosti.

Meditace nad zaschlým špinavým nádobím, pečlivě vyškrábanými kelímky od pudinku napěchovanými kdoví proč za topením a kobercem utkaným z kostiček lega, blonďatých vlasů panenek a různorodých dopravních miniprostředků vás utvrdí v tom, že navzdory nelibosti většiny zúčastěných musíte vytrvat.

Třeba jednou, až se zase vrátíte ze cvičení a kávy, bude sice manžel spát, ale děti se sami umyjí, převléknou do pyžamek, vyčistí si zuby, uklidí po sobě i tatínkovi nádobí a půjdou si číst do postele…
Maminky prostě řeší budoucnost, tatínkové přítomnost (zkrátka se skvěle doplňujeme).

Témata: Chování a vztahy, Přítomnost, Následující den, Budoucnost, Spor, Muž, Blond vlas, Zen, Sociální návyk