Maminka.czPánevní dno

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění

Markéta Novák Matějková 15.  8.  2017
Pokud se snažíte otěhotnět, ale stále se nedaří a lékař nezjistil žádnou zjevnou příčinu, proč byste nemohla mít miminko, můžete zkusit cvičení se zaměřením na pánevní dno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Stažené nejsou jen svaly pánevního dna, ale spolu s nimi také hladké svaly, jako jsou vaječníky, vejcovody, děloha. Není potom divu, že funkční neplodnost je na světě,“ říká lektorka a zakladatelka Školy pánevního dna Renata Sahani.

Ta také říká, že je třeba se o pánevní dno začít starat ještě před otěhotněním. Lektorka proto doporučuje pánevní dno nikoliv posilovat, ale zaměřit se na jeho zvědomění a relaxaci.

„K početí je třeba celková emoční pohoda ženy. Ženské sebevědomí a přiměřená sebedůvěra určitě hrají důležitější roli než vycvičená síla pánevního dna,“ pokračuje Renata Sahani.

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Proč udržovat pánevní dno pružné

„Jeho pružnost a živost nám hezky v malé pánvi dechem rozvádí krev a prokrvené orgány jsou lépe vyživené. Když jsou zásobené živinami, lépe funguje odtok lymfy a zplodin z vaječníků,“ vysvětluje zkušená lektorka.

Podle ní žijeme v době nejen chemické, ale i emoční intoxikace a před otěhotněním bývá užitečné si ve svých ženských emocích malinko uklidit, a to například pomocí bioenergetických cvičení pánve, jako je například dupání nebo kopání.

K tomu, aby se žena a její pánevní dno emočně uvolnily, potřebují bezpečí a hranice. Tyto moderní poznatky psychoterapie pracují s tělem a jsou nejen pravdivé, ale jako techniky i velice příjemné.

Cvičení na uvolnění pánevního dna podle Renaty Sahani

Zkuste si uvázat šátek kolem boků. Stažený šátek vám dá pocit stability, bezpeční a překvapivě se pánev pod tímto pevným dotekem uvolňuje. Ženy tají a v pánvi vzniká pomyslně více místa. Na co? No na miminko...

Vyzkoušejte se nechat takto uchopit kolem boků vaším partnerem. Uchopí, drží a čeká... Pánev taje, emoce proudí a vaječníky se hezky prokrvené těší na spermie. 

Ják mám po porodu pečovat o pánevní dno?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Ják mám po porodu pečovat o pánevní dno?

Cvičím, a přesto mám stále povolené pánevní dno
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Cvičím, a přesto mám stále povolené pánevní dno

Po porodu mám stále povolené pánevní dno
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Po porodu mám stále povolené pánevní dno

Témata: Video, Miminko, Jen pro maminku, Neplodnost a IVF, Cvičení, Pánevní dno, Ženské sebevědomí, Vaječník, Renata Sahan, Pružnost, Otěhotnění, Pohoda, Sebedůvěra, Dupání, Zjevná příčina, Škola pánevního dna, Lektorka, Malá pánev, Pán, Zakladatelka, Zkušená lektorka, Živina, Renata, Renáta, Vejcovod