Maminka.czZdraví

Štítná žláza ovlivňuje vývoj miminka. Máte ji v pořádku?

redakce 23.  5.  2014
Štítná žláza ovlivňuje vývoj miminka. Máte ji v pořádku?
Štítná žláza je důležitá I pro otěhotnění a během těhotenství její význam značně stoupá. Její správná funkce je klíčová I pro zdravý růst a vývoj miminka. Pokud mate podezření, že s ní mate problem, nechte se vyšetřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Štítnou žlázu řadíme mezi žlázy s vnitřním vyměšováním, je uložena na přední straně krku těsně nad ohryzkem. Skládá se ze dvou laloků spojených před průdušnicí úzkým můstkem, její hmotnost je mezi 10-18g, menší u žen než u mužů, ve stáří se mírně zvětšuje u obou pohlaví.Zdravá štítná žláza obvykle není hmatná ani okem viditelná. Hormony štítné žlázy trijodthyronin a thyroxin jsou pro naše tělo nepostradatelné a jejich význam výrazně stoupá během těhotenství. Hormony štítné žlázy mají vliv na schopnost otěhotnět, na průběh těhotenství a porodu a jsou klíčové pro zdravý růst a vývoj miminka, zvláště jeho nervové soustavy.

„Nemoci štítné žlázy patří mezi nejčastější endokrinopatie, v ČR je postiženo cca 5%populace. Nejvíce se jedná o hypofunkci (sníženou funkci) štítné žlázy vznikající nejčastěji na podkladě autoimunitního procesu, méně často o hyperfunkci(zvýšenou funkci) štítné žlázy. Karcinom štítné žlázy je poměrně vzácný, vyskytuje se asi u 1,5%populace, avšak je nejčastější malignitou žláz s vnitřní sekrecí,“ uvedla endokrinoložka Radka Jedličková z Endocare.

Pozor na typické příznaky poruch štítné žlázy

Mezi klasické příznaky snížené funkce štítné žlázy patří: únava, zvýšené vypadávání vlasů, suchá kůže, nárůst váhy (4-5kg), pocity tlaku na krku, zimomřivost, zácpa, poruchy menstruačního cyklu....Léčba spočívá v substituci chybějících hormonů (preparáty:Euthyrox, Letrox).

Mezi příznaky zvýšené funkce štítné žlázy řadíme:agitovanost,tachykardii (bušení srdce), nervozitu, hubnutí, teplá a zpocená kůže, někdy až exoftalmus ("vykulené"oči), řídnutí kostí, nepravidelný menstruační cyklus, dušnost, průjem,. ..Léčba spočívá v aplikací léků, které blokují produkci hormonů štítné žlázy (thyreostatika-Thyrozol),používáme i další podpůrné léky proti řídnutí kostí, léky na zklidnění srdeční akce,...

Lehkou poruchou funkce štítné žlázy trpí řada žen, aniž by o tom měla tušení. Příčinou může být nedostatek jodu nebo zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze.

Štítná žláza ovlivňuje průběh těhotenství

V těhotenství se zvyšují nároky na funkci štítné žlázy. Hormony štítné žlázy umožňují harmonický vývoj tkání a orgánů plodu. „Nejcitlivější období z hlediska nedostatku hormonů štítné žlázy je první trimestr gravidity. V tomto období je plod závislý na matčiných hormonech. Přibližně od 12. týdne gravidity si plod začíná vytvářet tyreoidální hormony sám a není již na matčiných tolik závislý. Je ale závislý na dostatečném přívodu jodu,“ upozornila endokrinoložka.

V případě závažnější poruchy funkce štítné žlázy dochází ke zpomalení vývoje a růstu plodu, k postižení centrální nervové soustavy. Hluboká porucha funkce štítné žlázy vede k rozvoji kretenického trpaslictví. S touto diagnózou se naštěstí v současné době setkáváme velice vzácně. Na začátku těhotenství, lépe ještě před plánovaným těhohotenstvím, by měly být stanoveny hormony štítné žlázy u každé ženy a v případě odchylek je nutno konzultovat s endokrinologem.V ambulanci kontrolujeme těhotné 4x během gravidity, poté po šestinedělí a pátý měsíc od porodu, dále dle potřeby.

Hyperfunkce štítné žlázy není v těhotenství častá. Nevede sice k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu. V případě těžké formy nadprodukce takzvané Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy s vysokým titrem protilátek proti TSH-receptoru (TRAK) se může toto onemocnění vzácně přenést i na novorozence a vyvolat u něj závažný stav v důsledku urychlení metabolismu, který se musí léčit na jednotce intenzívní péče.

Opatrnosti je třeba i u těhotných v případě přítomnosti protilátek proti štítné žláze, i když funkce štítné žlázy je ještě normální. V některých případech mohou mít tyto ženy problémy s otěhotněním, mohou častěji potrácet, mohou se vyskytovat i příznaky snížené funkce štítné žlázy, zejména únava. V tomto případě přistupujeme k izohormonální terapii – léčbě malou dávkou hormonů štítné žlázy. Tato léčba snižuje rizika spojená s pozitivitou protilátek.

Onemocnění štítné žlázy, především její snížená funkce, je velmi rozšířené onemocnění, které je dobře léčitelné, jen je třeba na něj myslet.

Témata: Zdraví, pořad, Vývoj, Štítná žláza, TSH, Harmonický vývoj, Máť, Závažný stav, Euthyrox, Pór, Zdravý růst, Suchá kůže, Mimi, Štít, Nejcitlivější období, Pátý měsíc, Srdeční akce, Řídnutí kostí, Zdraví na Heureka.cz