Maminka.czDěti

Strach musí jít stranou. Dejte dětem prostor a naučte je správně padat!

Veronika Vlachová kog 9.  9.  2020
Konec hýčkání jako v bavlnce. Na pády se musí připravit každé dítě i rodič a dá se jim dokonce naučit. Nezavírejte děti na bezpečná místa, kde jim nic nehrozí, místo toho je naučte, jak předejít zraněním. A ano, natrénovat se dají i pády. Poradíme, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už jakmile vaše miminko začne objevovat svět a mobilizovat svoji muskulaturu, zvyšuje se pravděpodobnost jeho zranění. Ještě totiž netuší, jak mu předejít nebo jaké riziko mu hrozí, když se blíží k okraji postele nebo schodu. Je proto přirozené, že se strachujete, aby se mu něco nestalo. Už v tak nízkém věku se můžete postarat o prevenci. Buď ho odklidit do ohrádky, tedy na místo, kde mu nic nehrozí, nebo mu pomoct s vyřešením složité situace, která tak jako tak brzy opět nastane. 

Děti příliš chráníme a tím brzdíme jejich vývoj. Rady, čeho se vyvarovat


„Určitě nelze všechny faktory pádu eliminovat. Proto je nutné, aby se děti od útlého věku věnovaly pohybové průpravě, díky které se stávají šikovnějšími, mají lepší koordinaci pohybů a i při pádu si mnohem méně ublíží,“ tvrdí lektorka a majitelka dětských tělocvičen Monkey’s Gym Kristýna Přibylová. 

„Prevence je vhodná již od momentu, kdy dítko leze. Dobré je ho učit například ze schodů slézat pozadu. Již během pár týdnů si tuto dovednost miminka osvojí,“ popisuje lektorka. Velkou pomocí při nácviku pádů je přírodní prostředí. 
Třeba travnatá nerovná plocha, na které mohou děti běhat a padat bez větších následků z pádu. „Důležité je také nechat děti skákat z překážek úměrně jejich věku a dovednostem, hlídat od počátku správný způsob doskoku a obtížnost postupně zvyšovat,“ doporučuje Kristýna Přibylová.

Kdy by mělo batole umět skákat snožmo a kdy chodit pozadu?

Začíná se sportem

U malých dětí jsou pády na denním pořádku, ovšem ve většině případů se nejedná o nic vážného. V každém případě ratolesti podporujte v tom, aby při pádu dávaly ruce před sebe. Ochráníte je tak před zbytečnými škrábanci a modřinami na obličeji. Jakmile dítě dosáhne věku, kdy ho začnou zajímat náročnější aktivity jako třeba kolo, lyžování či skoky z výšek, riziko nebezpečných pádů a jejich následků logicky přibývá. Co s tím? 

Dětským úrazům a první pomoci se na webu budeme věnovat celý týden. Zároveň o nich píšeme v aktuálním čísle časopisu Maminka. Snadno si ho objednáte ZDE


„Třeba při bruslení učíme děti padat dopředu na kolena a při pádu brzdit dopad rukama,“ popisuje lektorka Kristýna Přibylová. Neméně důležité je připravit dítě i na pády na lyžích. Mnohem lepší bude si při nejistotě sednout bokem ke svahu než nechat lyže nekoordinovaně rozjet a pak padat ve vysoké rychlosti. 
„Při skoku z výšek již odmalička učíme doskok do měkkých kolen a oběma nohama současně,“ radí Přibylová. Nejprve nechte děti skákat z menších výšek s vaší pomocí a pak je motivujte, aby si samy vyzkoušely co nejpohodlnější a nejbezpečnější dopad. Jakmile děti budou samy vědět, jak mohou zranění předejít, budou ve svém zlepšování sebevědomější. 

Chcete mít šťastné dítě? Nepřehánějte to s kroužky

Faktory pádu

Těch je spousta. Může to být i nevyhovující oblečení. Dítě je pak nesvé a nedokáže se plně soustředit na svou aktivitu. Kalhoty ho třeba škrtí v pase nebo ho omezují v pohybu. Ale i nevhodná obuv může způsobit bolestivý pád. Příliš velké boty nebo obuv s otevřenou špičkou, o kterou se pořád jen zakopává, dokážou lehce vytvořit podmínky pro případné zranění. „Dalším nešvarem u dětí jsou ruce v kapsách. Pád můžou jednak způsobit, ale hlavně jeho následky velmi zhoršit,“ podotýká Kristýna Přibylová z Monkey´s Gym. „Když si dítko nestihne ruce vyndat, spadne rovnou na obličej bez zbrzdění rukama,“ dodává. 

Poradna: Mohou dělat batolata kotoul? Nemohou si ublížit?

Dítě může být také unavené a přetížené a nedokáže odhadnout situaci, kterou by za jiných okolností zvládlo s přehledem. Na psychickou nepohodu či konflikty, které mohou způsobit ošklivý pád, upozornil už v roce 1926 německý psycholog Karl Marbe. Všiml si totiž, že člověk, který prodělal úraz, utrpí s větší pravděpodobností další spíše než ten, kterému se nikdy žádný úraz nepřihodil. Pozdější statistiky ukazují, že k úrazům náchylní lidé skutečně existují. Jak je možné, že jedno dítě dokáže upadnout i na rovném povrchu a jiné, podobně šikovné i staré, nespadne ani na náročné prolézačce? Ať už vaše dítě spadá do kategorie smolařů, nebo ne, v každém případě je dobré nosit u sebe neštípající dezinfekci, mast na odřeniny a náplast. Určitě pomůže si osvojit pár základních zdravotnických triků, jak na odřené koleno, bradu či lokty. Vědomí, že si se zraněním můžou profesionálně poradit, některým rodičům dodá odvahy své děti více motivovat k pohybu. A když už k pádu dojde, vždycky zachovejte chladnou hlavu a poskytněte první pomoc. 

Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo? 

Umíte poskytnout první pomoc při tonutí? Tohle by měl znát každý rodič
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Praktické rady, Hry pro děti, Strach, pád, Denní pořádek, Koleno, Bruslení, Tonutí, Přírodní prostředí, Výška, Nebezpečný pád, Nácvik, Složitá situace, Správný způsob, Bobath koncept, Útlý věk, Malé dítě, Modřina, Kategorie, Vojtova metoda, Lektorka, Lektor