Maminka.czTěhotenství

Syndrom bílého pláště v těhotenství aneb vysoký tlak a velký strach

Martina Machová 27.  2.  2018
Vysoký krevní tlak v těhotenství není žádná legrace, neboť přímo ohrožuje plod i těhotnou ženu. Existují však i případy, kdy je vysoký tlak spojen se strachem z lékařů…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vysoký tlak mě trápil od druhé poloviny těhotenství. Nějakou dobu mi ale nedocházelo proč – přístroj na měření strachu totiž lékaři nemají. Ve třetím měsíci jsem lehce špinila a byla jsem nucena navštívit pohotovost, kde mě značně necitlivý přístup personálu velice vystrašil.

Velmi jsem se tehdy bála, že přijdu o vytoužené miminko. Naštěstí se brzy ukázalo, že je děťátko v pořádku, což mi na kontrole o pár dní později potvrdil i můj gynekolog. Jediné věci, které se tehdy lekl, byl můj tlak. Nicméně jsme se dohodli, že se v dalších dnech ještě párkrát zastavím (bydlím blízko) a sestřička mi tlak kontrolně přeměří.

Tlak jsem měla bohužel vysoký i při kontrolních měřeních bez návštěvy ordinace lékaře. Nebylo zbytí a můj skvělý gynekolog mě kvůli rizikům, které vysoký krevní tlak v těhotenství provázejí, odeslal na podrobné vyšetření krve – srážlivosti, počtu krvinek, na biochemický rozbor jaterních enzymů apod. Vše bylo ale naprosto v pořádku! A tak jsem se nakonec ocitla v ordinaci kardiologa, ten mi na krk pověsil Holterův monitor, který zaznamenával můj tlak v průběhu 24 hodin.

Nedovedete si představit, s jak velkou úzkostí jsem čekala na výsledky. Pochopitelně jsem měla z internetu nastudované, co vše vysoký tlak v těhotenství způsobuje… Verdikt kardiologa byl naštěstí víc než milosrdný: učebnicový syndrom bílého pláště! Byla jsem tedy zdravá jako rybka, avšak podobně jako rybka vyplašená z každého plácnutí do hladiny, respektive z každé návštěvy lékaře,“ líčí ve svém příběhu Irena, čerstvá maminka dvouměsíčního Jonáška.

Nejlepší prevencí preeklampsie je zdravý životní styl, ani ten ale není všemocný

Vysoký tlak v těhotenství není žádná legrace!

Vysoký krevní tlak (hypertenze) v těhotenství je rizikový pro těhotnou maminku i pro plod. Ten pak mohou ohrožovat poruchy přísunu kyslíku a živin, což může mít fatální následky.

Vysoký tlak má negativní vliv také na placentu, na níž přímo závisí život i zdraví plodu. Hypertenze ohrožuje i zdraví nastávající maminky; u té se zvyšuje riziko rozvoje mozkové příhody, poruch krevní srážlivosti, a dokonce i orgánového selhání. Je tedy patrné, že je u nastávajících maminek velmi důležité pečlivě a pravidelně měřit krevní tlak.

Jeho vyšší hodnoty (přes 140/90 mmHG) mohou signalizovat některé ze závažných onemocnění, jakými jsou preeklampsie, HELLP syndrom a další.

Bylinná napářka vám pomůže před porodem uvolnit porodní cesty

Syndrom bílého pláště: V hlavní roli strach a stres

Příčinou syndromu bílého pláště jsou pochopitelně stres, úzkost, obavy a strach. Všechny tyto pocity ovlivňují nejen naši mysl, ale i tělo, které mimo jiné reaguje zvýšením tlaku.

Tento proces může probíhat, i když si ho nejsme plně vědomi. Někdo si zkrátka uvědomuje, že ho prostředí zdravotnického zařízení stresuje, jiný takové pocity vědomě potlačuje a navenek se jeví vcelku sebevědomě a klidně.

Což pochopitelně může zmást i lékaře, který si zdánlivě vyrovnaného pacienta nespojí se syndromem bílého pláště. Existují i jedinci, kteří si vnitřní stres naprosto nepřipustí a uvězní jej v sobě – nicméně naše tělo lhát neumí…

Návod na přežití těhotenských obtíží - zaručené tipy přímo od vás

Jak se syndromu zbavit?

Syndromu bílého pláště se zbavuje nelehko – nelze si vzít pilulku a být jednoduše v klidu. Nicméně první krok k úspěchu je pochopení situace a přiznání si, že mě návštěva lékaře prostě velmi stresuje.

Velkým pomocníkem je též důvěra v daného lékaře a také to, že o problému otevřeně mluvíte. Zkušený lékař vás nebude po prvním neúspěšném měření stresovat a strašit, ale navrhne vám domácí přeměření v bezpečí domova.

Odborníci v takových případech též doporučují chodit k lékaři s doprovodem. Vzít s sebou příjemnou a vyrovnanou osobu, která se postará o uvolněnou konverzaci, o rozptýlení a „odklonění černých myšlenek“.

VIDEO: Martha Issová: Druhé těhotenství mi hrozně rychle utíká

Kyselina listová: Zvyšte příjem již před otěhotněním, je důležitá pro správný vývoj plodu!
Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Vzpomínka na bříško aneb Proč investovat do těhotenských fotek?
Témata: Těhotenství, Syn, Strach, Rybka, Jonáš, Těhotná žena, Velký pomocník, Plast, Vysoká hodnota, Kontrolní měření, Pochopení, První krok, Zdravotnické zařízení, Plášť, Fatální následek, Černá myšlenka, Jaterní enzym, Mozková příhoda, Těhotná maminka, Druhý polovina, Vysoký, Druhé těhotenství, Plné vědomí, Podrobné vyšetření, Jediná věc

Video