Maminka.czTipy a rady porod

Strach z porodu? Tyhle rady vám ho pomohou překonat!

Barbora Vajsejtlová 22.  6.  2019
Inspirujte se tipy, které vám mohou pomoci překonat váš strach z porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VYMLUVTE SE 

Nebojte se ptát a mluvit o tom, co vás trápí a z čeho máte strach. 
Svěřte se se svými pocity partnerovi, mamince, zkušenějším kamarádkám, nebo klidně i lékaři. Když své pocity zformulujete, pomůže vám to lépe se v nich vyznat a budete s nimi moci lépe pracovat. 

NENÍ JEN POROD 

Pokuste se rozptýlit a nezabývat se v myšlenkách pouze porodem. Tím byste svou úzkost a obavy jen zbytečně živila. Snažte se udržet si alespoň některé své dosavadní koníčky, stýkejte se i s bezdětnými kamarádkami, zkrátka nepřerušujte kvůli svému blížícímu se porodu kontakt s běžným životem. 

Rodíme tak, jak žijeme! Dá se dopředu odhadnout, jaký bude váš porod?

ŽÁDNÉ „HORORY“ 

Kolem každé těhotné se najdou lidé, kteří jsou připraveni okamžitě přispěchat s nevyžádanými příběhy o tom, kde se jaký porod zvrhl a nepovedl. Tyto vypravěče porodních hororů ze své blízkosti důsledně vykažte a dejte jim jasně najevo, že na podobné historky nejste zvědavá. 

Těhotenství a katastrofické scénáře: Nevěřte všemu, co se povídá!

VŠECHNY VAŠE POCITY JSOU V POŘÁDKU 

Je v pořádku, pokud se cítíte nervózní, podrážděná, máte strach nebo jste nedočkavá. Nesnažte se své emoce a pocity „znásilňovat“ a „ohýbat“ podle toho, jaký máte pocit, že byste se měla cítit. Respektujte sama sebe. 

DŮVĚŘUJTE SVÉMU TĚLU 

Vaše tělo samo nejlépe ví, co dělat a jak se chovat. Důvěřujte mu a stejně jako své emoce se ho nesnažte „natlačit“ do nějakého šuplíku. 

Přirozený porod řídí tělo ženy a miminko. Jak se na něj připravit?
Témata: Porod, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Strach, Vypravěč, Šuplík, Kamarádka, Horor, Pořádek, Pór, Tip, Rada, Emoce, Pocit