[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Výběr
Než zamíříte do obchodů, měli byste si rozmyslet, jaký výsledný vzhled budete očekávat. Chcete velkou dýni na zahradu s širokou tlamou nebo skromnější variantu do bytu, která nedá tolik práce? Důležitý je také tvar (který bude udávat „výraz“), zralost a čistá oranžová barva beze skvrn. Pozor při manipulaci, dýně se může snadno poškodit či nakřápnout.
Náčiní
Nepotřebujete žádné zvláštní nářadí nebo pomůcky. Bohatě si vystačíte tím, co najdete doma v kuchyni. Ideální je dlouhý nůž, střední nožík s užší čepelí a nůž s pilkou (na pečivo). Dále budete potřebovat fixy (lihové) na předkreslení vzoru a lžíce na samotné dlabání dužiny.
Postup
Vše si přichystejte na stůl. Dýni usaďte do hlubokého talíře a můžete začít. Nejprve vyřízněte nožem vršek se stopkou. Snažte se víko nepoškodit, abyste jej mohli na závěr znovu nasadit. Teď už máte volný přístup k dužině, takže můžete zažít s dlabáním. (Dužinu ani semínka nevyhazujte, existuje spousta receptů na vynikající dýňové polévky). Po odstranění veškerého obsahu nakreslete fixou motiv, podle kterého vyříznete oči, nos a ústa. Zbývá už jen usadit svíčku na dno a opatrně zapálit. Vaše dýně je připravená strašit:)
Na závěr dva recepty na zmíněné dýňové polévky:
Ingredience:1 kg dýně – dužina, 1 l vývar, půl celeru, petržel, dvě mrkve, 2 bobkové listy, cibule, 30 g másla, pepř a sůl, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce kopru
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a povaříme ve vývaru spolu s bobkovými listy a celým pepřem doměkka. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky. Na másle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme dýni, orestujeme a zalijeme vývarem.
Přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme as 15 minut, až se dýně začne rozpadat. Část pak v polévce rozmačkáme. Ochutíme solí a pepřem. Polévku rozdělíme do talířů a do každého dáme lžíci smetany a posypeme sekaným koprem.
ČTĚTE TAKÉ: Haloweenská párty u vás doma aneb hry pro strašidelný večer
Ingredience: 400 g dýně – dužina, cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 700 ml vývaru z kostky, 125 ml smetany, sůl a pepř, cukr, feferonka, 150 g krevet (loupané, syrové)
Dužinu nakrájíme nahrubo a společně s cibulí osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme a přecedíme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Feferonku omyjeme, osušíme ubrouskem, podélně rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nadrobno nakrájíme. Krevety opékáme na lžíci rozehřátého oleje asi 3 minuty, přidáme feferonku. Krevety rozdělíme do hlubokých talířů, zalijeme dýňovou polévkou a podáváme.
Zdroj: Recepty.cz