[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
„Většinou podvědomě cítíme, která strava je nám blízká a dělá dobře našemu zažívání. Ovšem masírováni mediálním tlakem, dáváme si poslušně k obědu salát. A když už bůček, tak s pocitem zavrženíhodného hříšníka. Ajurvéda znamená návrat k přirozenosti – k našim potřebám, ať jsou jakékoliv,“ vysvětluje Michaela Jarolímová z Ajurvéda Guru, která provozuje konzultace, masáže, kurzy i eshop se zaměřením na ajurvédu.
Podle Míši je ajurvédská strava vhodná i pro nejmenší a hodí se jak pro ženy, muže, tak staré, mladé, těhotné, kojící i zotavující se. Dodává také, že se nejedná jen o úzké spektrum potravin nebo specifickou kuchyni, například indickou, jak se mnozí často mylně domnívají. Podle ajurvédy můžeme jíst vše, co nám nabízí naše zeměpisné šířky s tím, že bychom se měli zaměřit na potraviny harmonizující náš organismus a ty dráždivé upozadit.
Stravování podle ajurvédy je specifické svou individualitou. Potraviny v pojetí ajurvédy nejsou obecně zdravé nebo nezdravé, vždy záleží na tom, kdo se je chystá sníst. Každý totiž máme jakési vnitřní nastavení, podle kterého je dobré se stravovat. „I když máme danou typologii, která se nemění v průběhu celého života, podléhá stravování také nárokům roční doby.
Chcete –li si vyzkoušet stravování podle ajurvédy, je zapotřebí nejdříve stanovit vrozenou typologii člověka a jeho aktuální stav, což mohou být dvě značně odlišné situace, a podle toho sestavit životosprávu.“V rámci individuální životosprávy potom řešíme, kdy chodit spát a kdy vstávat, jak se hýbat, jaký typ potravin zařadit a tak podobně. Určitá doporučení ale přece jen platí obecně bez rozdílu konstituce, jako například ájurvédská rada nad zlato. Jíst jen třikrát denně a neuzobávat mezi jídly. Pro mnohé nepředstavitelná věc, ale po krátkém vyzkoušení v praxi nakonec příjemná,“ doplňuje naše průvodkyně ajurvédou.
Ajurvéda je naprosto jedinečná ve svém přístupu k potravinám, nedoporučuje ani nezatracuje konkrétní typ potravin, vše podléhá totiž typologii člověka. Jsou lidé, kteří by se opravdu měli držet střídmější stravy propagované současnými výživovými poradci – zeleniny, rýže, tmavého chleba a podobně.
Čtěte na další straně, jak se stravovat v různém ročním období...