Maminka.czZdraví

Stravování podle ajurvédy: „Pro někoho je zdravá zelenina, pro jiného bůček“

Markéta Novák Matějková 6.  10.  2016
Určitě už jste někdy zaslechli slovo ajurvéda, což lze přeložit jako umění dlouhověkosti. Velkou roli v ajurvédě, která zahrnuje celý životní styl, hraje výživa. Ajurvéda totiž neuznává obecně platný „zdravý“ životní styl nebo stravu, neboť říká: „Pro někoho je zdravá zelenina, pro jiného bůček.“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Většinou podvědomě cítíme, která strava je nám blízká a dělá dobře našemu zažívání. Ovšem masírováni mediálním tlakem, dáváme si poslušně k obědu salát. A když už bůček, tak s pocitem zavrženíhodného hříšníka. Ajurvéda znamená návrat k přirozenosti – k našim potřebám, ať jsou jakékoliv,“ vysvětluje Michaela Jarolímová z Ajurvéda Guru, která provozuje konzultace, masáže, kurzy i eshop se zaměřením na ajurvédu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Podle Míši je ajurvédská strava vhodná i pro nejmenší a hodí se jak pro ženy, muže, tak staré, mladé, těhotné, kojící i zotavující se.  Dodává také, že se nejedná jen o úzké spektrum potravin nebo specifickou kuchyni, například indickou, jak se mnozí často mylně domnívají. Podle ajurvédy můžeme jíst vše, co nám nabízí naše zeměpisné šířky s tím, že bychom se měli zaměřit na potraviny harmonizující náš organismus a ty dráždivé upozadit.

Stravování podle roční doby

Stravování podle ajurvédy je specifické svou individualitou. Potraviny v pojetí ajurvédy nejsou obecně zdravé nebo nezdravé, vždy záleží na tom, kdo se je chystá sníst. Každý totiž máme jakési vnitřní nastavení, podle kterého je dobré se stravovat. „I když máme danou typologii, která se nemění v průběhu celého života, podléhá stravování také nárokům roční doby.

Racionální výživa by vám měla i chutnat!

Je tedy poměrně veliká šance, že si během 365 dnů budete moct dopřát prakticky cokoliv. Není to ale nahodilé ládování, ale citlivý přístup k výživě ladící s rytmy přírody,“ říká Míša z Ajurvéda Guru.

Chcete –li si vyzkoušet stravování podle ajurvédy, je zapotřebí nejdříve stanovit vrozenou typologii člověka a jeho aktuální stav, což mohou být dvě značně odlišné situace, a podle toho sestavit životosprávu.“V rámci individuální životosprávy potom řešíme, kdy chodit spát a kdy vstávat, jak se hýbat, jaký typ potravin zařadit a tak podobně. Určitá doporučení ale přece jen platí obecně bez rozdílu konstituce, jako například ájurvédská rada nad zlato.

Jíst jen třikrát denně a neuzobávat mezi jídly. Pro mnohé nepředstavitelná věc, ale po krátkém vyzkoušení v praxi nakonec příjemná,“ doplňuje naše průvodkyně ajurvédou.

Pro někoho šlehačka, pro jiného zelenina

Ajurvéda je naprosto jedinečná ve svém přístupu k potravinám, nedoporučuje ani nezatracuje konkrétní typ potravin, vše podléhá totiž typologii člověka. Jsou lidé, kteří by se opravdu měli držet střídmější stravy propagované současnými výživovými poradci – zeleniny, rýže, tmavého chleba a podobně.

Dietní jídelníček v zimě: Jak si udržet figuru i v období gulášů?

Přesto jsou ale lidé, kteří pro zdraví potřebují máslo, šlehačku, těstoviny nebo maso. I tato doporučení se ale u daných typů mění v průběhu roku a patrně většina z nás to přirozeně vnímá. V zimě si s chutí dáme smetanovou omáčku, zatímco v létě sáhneme raději po zralém ovoci a zelenině. Podle ajurvédy je kastování potravin zbytečné a někdy i škodlivé.

Pokud neznáte svou typologii, je nejvhodnější, když budete jíst sezónní potraviny. Dopřávat si můžete vše, co je v danou chvíli zdravé a maximálně nabité chutí, vůní a barvami. „Už jen tímto krokem prokážete sami sobě obrovskou službu. A mějte na paměti, že méně je někdy více. Jídlo vychutnávejte, ale neplňte se až po okraj. Vaše tělo je chrám,“ vysvětluje Míša, která pod hlavičkou Ajurvéda Guru pořádá jednodenní ajurvédské kurzy, z nichž jeden z nich se zabývá například sezónní stravou.

Čtěte na další straně, jak se stravovat v různém ročním období...

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, ájurvéda, Citlivý přístup, Sata, Příčina problémů, Fyzická síla, Zdravá zelenina, Jediný problém, Průvodkyně, Guru, Vata, Typický znak, Dutina, Zelenina, Stravování, Pevné zdraví, Eshop, Zeleň, Racionální výživa, Kořenová zelenina, Bůček, Vyzkoušení, Typologie, Šlehačka, Zdraví na Heureka.cz