Maminka.czZdraví

Streptokok nejen v krku: Výtok u malých holčiček znamená vždy problém

Tereza Víchová 6.  2.  2014
Streptokok nejen v krku: Výtok u malých holčiček znamená vždy problém
Výtok je v případě malých holčiček vždycky znamením, že něco není v pořádku. Jedním z důvodů může být přítomnost streptokoka v pochvě. Kdy se to může přihodit a jak je to s léčbou, abyste se nedostala do začarovaného kruhu opakujících se problémů?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hnisavá ložiska v krku a horečka – diagnóza angína, časté onemocnění předškolního a mladšího školního věku. Antibiotika a ve výtěru potvrzený Streptococcus pyogenes. Vaše malá princezna ale nemusí mít streptokoka jen v krku.
Výtok u malých dětí vždy signalizuje, že je třeba, abyste navštívili gynekologa. A streptokok je právě jedním z nejčastějších důvodů, proč lékaře pro svou dceru prostě musíte vyhledat.

S kým máme tu čest

Streptokoky jsou kulovité bakterie, které vytvářejí řetízky. V těle člověka se vyskytují naprosto běžně, aniž způsobí jakékoli onemocnění. Problémy mohou nastat až ve chvíli, kdy se streptokoky zmnoží nebo se ty, jež mají někde v těle své místo, dostanou jinam. V pochvě dospělé ženy se streptokoky vyskytují často a nemusejí znamenat žádný problém. Jeden zásadní může nastat při porodu – plod se totiž během něj může nakazit a matka tak dostává pár hodin před porodem infuzi s antibiotiky.

Streptokoky: Způsobují angínu, meningitidu i kožní problémy

Dítě není zmenšený dospělý

„Výtok je v určitém věku holčiček fyziologickou záležitostí,“ vysvětluje dětská gynekoložka MUDr. Hana Kosová, Ph. D. „Ale je třeba zdůraznit, že předtím, než vašim dcerkám začne menstruační cyklus, jsou v takzvaném klidovém období a žádný výtok nemají. Takže jakýkoli výtok je v tomto období opravdu patologický.“ Klidové období začíná asi od konce šestinedělí a trvá do 8 až 10 let věku. Holčička má v této době minimální množství pohlavních hormonů a v její pochvě se nemají vyskytovat žádné bakterie, na rozdíl od dospělých žen, jež mají uvnitř pochvy laktobacily. Jednoduše řečeno: Má-li děvčátko výtok, musí se léčit.

Cesta z krku

„Anička trpí na spálové angíny, klidně ji má i pětkrát do roka,“ vypravuje Milada. „Objevila jsem u ní i výtok, ale souvislost s angínou, která je v krku, by mě tedy nenapadla. Raději jsme ale spolu zašly na dětskou gynekologii, paní doktorka udělala výtěr a ten potvrdil streptokoka. Já jsem si myslela, že ten výtok souvisí s užíváním antibiotik, mívám to také tak.“

Cesta streptokoka z krku až do pochvy je vlastně jednoduchá. Dítě, které má spálovou angínu, si sahá na nos nebo do úst a následně na vulvu. Laicky řečeno si dítě streptokoka do vagíny „zanese“. A ještě během léčby angíny se objeví bělavý výtok, který může být i s příměsí krve.
„To maminky mnohdy velmi vyděsí a dostanou se s dítětem k nám do ordinace,“ dodává MUDr. Kosová. „Nejčastějším omylem je myslet si, že výtok je důsledkem antibiotik.

U dospělé ženy antibiotika takzvaně vybijí i zdraví prospěšné laktobacily a následkem toho se přemnoží kvasinky a objeví svědivý výtok. Děti ale laktobacily nemají, takže výtok je projevem přemnožení streptokoka.“

Nenápadný bacilonosič

Za dob minulých se při výskytu spálové angíny automaticky dělaly výtěry z krku alespoň nejbližším členům rodiny. Má-li vaše dítě tuto nemoc počtvrté za sebou, pravděpodobně se v jeho blízkosti vyskytuje nějaký nenápadný bacilonosič. U něj se streptokok jako angína neprojeví, ale ve výtěru se může vyskytovat i masivně.

Dalším případem, který míří do ordinace dětského gynekologa, je pak holčička s výtokem, která však nemá žádné jiné příznaky.
„Po zjištění streptokoka ve výtěru pak vždy doděláváme kultivaci z krku a z nosu, aby se vyloučilo, že jsou zdrojem infekce. Velmi často je totiž takové dítě bacilonosičem.
Když vyléčíme streptokoka v pochvě a nevyléčíme zdroj v krku a v nose, tak toto dítě po nějaké době bude mít recidivu. Vyšetříme pak celou rodinu a obvykle je většina jejích členů přenašečem,“ popisuje MUDr. Kosová.

Obávané vyšetření

Ordinace gynekologů patří obvykle k těm, které jsou opředeny nepříjemnými pocity a leckdy i studem a strachem. Dětská gynekologie je na tom s oblíbeností podobně, ale přitom není třeba se obávat dopředu. Dětské vyšetření se provádí vaginoskopem, tedy speciálním přístrojem ve tvaru tenké trubičky.

„Vyšetření je nebolestivé, pouze studí. Přístroj můžeme namazat gelem, aby lépe klouzal,“ objasňuje MUDr. Kosová. „Vaginoskopem pochvu prohlédneme a odebereme kultivaci. Děti toto vyšetření vnímají daleko lépe než třeba odebírání vzorku suchou štětičkou.“ To je totiž bolestivé, štětička dře a strach navíc způsobuje, že dítě je celé stažené.

Při jejím použití se navíc otře i poševní vchod, kde jsou však bakterie přítomny normálně jako jinde na kůži, a z výtěru může vyjít falešně pozitivní výsledek.“ Maminky se nemusejí obávat ani porušení panenské blány během vyšetřování. Podle lékařky se v žádném případě neporuší, přístroj je velmi tenký a panenská blána je jen jakási řasa, jež lemuje poševní vchod, a otvor v ní je pro vaginoskop většinou volně prostupný.

Čípky na míru

Myslet si, že celková antibiotika, jež má dítě předepsána na projevy spálové angíny, pomohou opravdu „celkově“, je mylná představa. Výtok se musí řešit i lokálně, a to čípky nebo mastičkami, protože prokrvení v oblasti pochvy není tak velké, aby tu prášky či sirup s celkově podaným antibiotikem dosáhly koncentrace nutné k vyhubení streptokoka. Po odeslání vzorku kultivace se musí pár dní čekat na výsledky. „Problém dětské gynekologie je v tom, že jsme schopni zavést do pochvy jen 5 druhů antibiotik, víc k dispozici nemáme,“ vysvětluje MUDr. Kosová. A aby to nebylo tak jednoduché, jsou čípky pro holčičky vyráběny přímo v lékárnách a ne každá lékárna má potřebné vybavení.

Léčba je vždy úspěšná

Po strachu z vyšetření a shánění speciálních léků nás jako matky čeká ještě jeden důležitý úkol – naučit se čípky nebo masti správně používat. Tady totiž samozřejmě nestačí jen zapít prášek nebo sirup. „Raději si zveme do ordinace maminku i s dítětem a učíme ji správně zavádět léky.

Maminka se pak nebojí, že dítěti ublíží,“ objasňuje lékařka. Léčba streptokoka v pochvě je obvykle záležitostí 7 dnů, čípky by se měly zavádět vždy navečer, aby už dítě nevstávalo a léky mohly působit lokálně co nejdéle a nejlépe. Za další 3–4 týdny děti přicházejí na kontrolu. Léčba bývá téměř stoprocentně úspěšná, a to je pro nás i naše ratolesti odměna za počáteční starosti a strach z vyšetření.

A co další angína?

Jedinou účinnou prevencí před streptokokem ve vagíně u dětí je zcela jednoduché dodržování hygienických pravidel. Co dělat, když se u holčičky znovu objeví angína?

  • Dbát zvýšeného mytí rukou teplou vodou a mýdlem.
  • Dítě by se mělo pouze sprchovat.
  • Snažit se co nejvíce eliminovat možný přenos z rukou.

„Velmi opatrná bych byla i v případě používání oblíbeného tea tree oleje,“ dodává MUDr. Kosová. „Primárně je účinný na kůži, ale pochva i vulva jsou sliznice. Zvlášť u malých dětí tedy může způsobit alergickou reakci.“ Streptokok ve vagíně představuje poměrně rychle řešitelný problém, který však bývá kvůli neznalosti často opomíjen, nesprávně diagnostikován a léčen. Neléčený zánět pochvy časem způsobuje hnisavý výtok, který dráždí kůži rodidel a může vést ke vzniku trhlinek kůže, což je pro dítě velice bolestivé. S návštěvou dětského gynekologa byste tedy neměla otálet.

I když jde o vyšetření nepříjemné, pomůže vašemu dítěti brzo se uzdravit. Proto na nic nečekejte, tuhle léčbu svépomocí opravdu nezvládnete.

Článek vyšel v časopisu Maminka 1/2014

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Hana Kosová, Problém, Řešitelný problém, Neléčený zánět, Panenská blána, Streptokok, Střep, Odebírání, Důležitý úkol, NEJ, Užívání antibiotik, Nepříjemný pocit, Blána, Malý, Minimální množství, Pozitivní výsledek, Krk, Výtok, Zdraví na Heureka.cz