Maminka.czZdraví

Stres zhoršuje plodnost. Líné spermie blokují početí miminka

Iva Endrychová 5.  6.  2014
Stres zhoršuje plodnost. Líné spermie blokují početí miminka
Stále více párů nemůže počít miminko. Podle odhadů tento problém trápí až čtvrtinu párů. A prognoza není dál nijak příznivá. Odhaduje se, že za 15 let přijde na svět polovina dětí na svět po umělém oplodnění. Významnou roli hraje věk ženy, kdy se začne o otěhotnění pokoušet. Ne vždy je však problém u ženy. Stoupá i počet neplodných mužů. Pokud se vám nedaří otěhotnět, pošlete svého partnera na vyšetření.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za posledních 15 let se počet spermií u mužů snížil o více než 80 %. Lékaři už dokonce přistoupili i ke snížení normy počtu spermií. Před 15 lety byla norma 80 milionů spermií v jednom mililitru, v současné době je to 15 milionů. „Přesto, že se plodnost české populace zhoršuje, mnozí lidé stále berou schopnost početí jako samozřejmost,“ varovala vedoucí lékařka IVF CUBE Hana Višňová.

Příčinou neplodnosti u mužů je často jejich životní styl, ale mohou to být i další problém. Tady je přehled těch nejčastějších:

  • Infekce či úraz – v obou těchto případech může dojít k poškození tkání, případně k uzavření chámovodů
  • Odchylný vývoj cévního zásobení - varikokéla
  • Vrozená vada
  • Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, užívání jiných návykových látek
  • Některá léčiva - například některé přípravky užívané k léčbě vysokého tlaku
  • Nevhodný sport (extrémní cyklistika, některé silové sporty obzvláště při užívání doplňků pro zvýšení tvorby svalové hmoty, atd.)
  • Současný životní styl plný stresu
  • Zhoršující se životní prostředí

Mohlo by vás zajímat:Zachraňte muže... i poslední spermie

Vyšetření je zcela anonymní

Kvalitu spermií a jejich schopnost oplodnit ženské vajíčko umí prověřit speciální vyšetření. Provádí se na specializovaných klinikách a probíhá zcela anonymně.

Klient nám odevzdá vzorek spermatu. „Před vyšetřením doporučujeme dodržet 3 až 4 denní úplnou sexuální abstinenci,“ informoval vedoucí lékař kliniky Gest MUDr. Jan Šulc. Vzorek lze získat přímo na klinice, případně jej do laboratoře můžete dopravit do jedné hodiny z domova. Každý vzorek je očíslován a stejné číslo dostane i klient. Pod tímto číslem je pak zkumavka následně zpracovávána a evidována. „Pacientovi předložíme ještě stručný anonymní dotazník, který nám umožní získat některé pro nás důležité údaje. Výsledek je hotov za několik hodin,“ popsal proces Šulc.

Výsledky spermiogramu sdělí klientovi po telefonu po uvedení evidenčního čísla vzorku přímo laboratoř. Po domluvě s laboratoří lze výsledky zaslat i písemně, ale poté je třeba sdělit identifikační údaje.

Červen vyhlášen měsícem reprodukčního zdraví

Před 13 lety vyhlásila americká nezisková organizace AFA (American Fertility Association) červen Měsícem reprodukčního zdraví (WIM = World Infertility Month). Tato akce našla širokou odezvu po celém světě.

Mohlo by vás zajímat: 6 mýtů spojených s početím

Cílem této celosvětové kampaně je podpořit snahy milionů nedobrovolně bezdětných párů, informovat o problematice neplodnosti veřejnost a vytvářet podmínky pro lepší možnosti řešení této složité životní situace.

Již po třinácté si celý červen mohou muži nechat udělat spermiogram zdarma v centru reprodukční medicíny GEST. Stačí jen mezi 1. a 30. Červnem zavolat na vyčleněné telefonní číslo 720 150 308 a domluvit si termín návštěvy v pracovní den v době mezi 8:00 a 19:00. (Adresa Centra reprodukční medicíny - GEST, Nad Buďánkami II/24, Praha 5).

Od roku 2009 vyhlašuje Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP 6. Červen Národním dnem neplodnosti.

Právě v tento den se mohou páry nechat zdarma otestovat i na pražské klinice asistované reprodukce IVF Cube (Evropská 423/178, Praha 6) 6. června v době od 12:00 do 15:00, dle pořadí v jakém se dostaví na kliniku.

Co je Fertility Check?

Základní verze programu Fertility Check zahrnuje vstupní konzultaci a následné vyšetření kompletního hormonálního profilu ženy. Probíhá prostřednictvím opakovaných odběrů krve, z nichž se zjišťují hladiny vybraných hormonů a jejich kolísání, což může mít zásadní vliv na otěhotnění.

Mohlo by vás zajímat: Znáte rizika těhotenství v pozdním věku?

Zásadní jsou především hodnoty AMH (antimülleriánského hormonu), jenž slouží k posouzení správné funkce vaječníku, a FSH (folikulo-stimulační hormon), který přispívá k růstu folikulů a dozrání vajíček. Dalšími vyšetřeními v rámci Fertility Checku jsou 3D ultrazvuk vaječníků k odhadnutí tzv. ovariální rezervy, tedy kapacity vaječníků na odhadnutí zásoby oocytů (vajíček) k oplodnění, a odborné vyhodnocení získaných výsledků. Podstoupit lze také 3D ultrazvuk dělohy, vyšetření průchodnosti vejcovodů pod 3D ultrazvukem či vyšetření štítné žlázy.

Témata: Zdraví, Plodnost, Početí, Nezisková organizace, Line, IVF CUBE, Identifikační údaj, FSH, Chámovod, Hana Višňová, Jan Šulc, Zkumavka, Plod, Bezdětný pár, Mimi, Cyklistika, Vrozená vada, Vedoucí lékařka, Stejné číslo, Stres, Počet, AMH, Spermie, Pozdní věk, Pracovní den, Zdraví na Heureka.cz