Maminka.czKrása a styl

Strie! Co na ně zabírá!

Jana Knaislová 2.  3.  2016
Předchází se jim jen velmi těžko a zbavit se jich již prakticky nedá. Nejčastěji se objevují během těhotenství, tak by měly nastávající maminky své pokožce věnovat náležitou péči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strie (setkat se můžete také s názvem pajizévky) se tvoří na kůži v místech, kde je pokožka hodně namáhána zejména vlivem rychlé změny váhy směrem nahoru i dolů. Především to bývá právě v těhotenství, ale také při rychlém růstu v pubertě, vyšší nadváze a obezitě, rychlém hubnutí nebo působením hormonálních změn jako například při užívání některých léků.

Strie se vytvářejí na problematických partiích, hlavně na bříšku, bocích, hýždích, stehnech, prsou nebo spodní části zad. Určitý vliv na jejich vznik má genetika a přirozená pružnost pokožky. Před vznikem strií se nejprve nadměrně roztahuje kůže, postupně dochází k narušení struktury elastinových vláken v podkoží a vznikají tak různě dlouhé svislé lehce vystouplé jizvičky. Zpočátku mají červenofialovou barvu.

Časem, obvykle to bývá po několika letech, sice výrazně vyblednou a částečně se také vyhladí jejich povrch, ale bohužel úplně nezmizí a jsou proto na kůži stále viditelné. V létě jim působení UV záření vůbec nesvědčí a na opálené kůži mohou ještě více vyniknout.  

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mazat a mazat

V těhotenství je jedinou možnou prevencí pravidelné používání tělové kosmetiky, která intenzivně hydratuje a také vyživuje pokožku. Tím se výrazně zlepšuje její pružnost a vláčnost. Přípravky určené k péči o strie, tělové krémy, másla, mléka nebo oleje používejte nejlépe po koupeli, ideálně dvakrát denně.

Vmasírujte je jemnými krouživými pohyby do ještě vlhké pokožky. Lépe se tak do kůže vstřebají účinné látky.  Pokožka v průběhu těhotenství prochází řadou změn, a přesto, že k největšímu nárůstu objemu bříška dochází hlavně ve třetím trimestru, doporučuje se mazat problematické partie již mnohem dříve, nejlépe je začít už na počátku těhotenství, aby si kůže co nejvíce zachovala svou pružnost a lépe se tak připravila na zvětšení svého objemu, které ji během několika měsíců čeká.

Pokožce je se třeba věnovat také po porodu, kdy se kůže poměrně rychle stahuje a to může mít za následek vznik strií, a tak v jejím promazávání pokračujte i nadále.

I když strie zcela odstranit z povrchu kůže nejdou, alespoň částečně je dokážou eliminovat lasery. Při takovém zákroku dochází ke korekci a zesvětlení strií, zároveň se zlepšuje tvorba kolagenu v kůži a podporuje se tak pružnost pokožky.

Foto: archiv

Témata: Krása a styl, Strie, Weleda, Marks, Pravidelné používání, EUC, Mandlový olej, Povrch kůže, Část zad, Pojivo