Maminka.czZdraví

Superpotraviny pro těhotné

Ivana Ašenbrenerová 23.  6.  2016
To, co sníte v průběhu těhotenství, svým složením přímo ovlivňuje vývoj miminka, ale také vaše zdraví, a dokonce i budoucí stravovací návyky dítěte. Je tedy dobré vědět, kterým potravinám dát zelenou!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není potřeba jíst za dva, ale stačí, když budete přemýšlet o tom, co si dáváte na talíř. Rozhodně nedržte žádnou dietu, maximálně sledujte kalorický příjem (ve druhém trimestru postačí, když do celodenního příjmu přidáte asi 300 kalorií navíc) a především správný výběr potravin. Kterým tedy dát přednost a proč?

Fazole

Obsahují kvalitní bílkoviny, vlákninu, komplexní sacharidy, jsou užitečným zdrojem draslíku, fosforu, železa, zinku a kyseliny listové. Určitě byste je tedy do svého jídelníčku měla zahrnout. Pravidelná konzumace navíc snižuje hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Můžete je využít pro přípravu polévek, kaší, salátů, zapečených jídel či z nich vyrobit pomazánku.

Tip: Pokud jste vegetariánka, pak byste si je měla dopřávat pravidelně, navíc jsou levnější než maso.

Mrkev

Zelenina oranžové barvy obecně obsahuje hodně beta-karotenu, což je nejmocnější přírodní antioxidant. Vitamin A je také důležitý pro zdravý vývoj očí miminka.
Kromě toho je mrkev zásobárnou vlákniny, takže vám pomůže v případě těhotenské zácpy. Co se týká vitaminů, najdete v ní A, C a B, z minerálů pak vápník, železo, draslík nebo sodík. A jedna rada navíc: Jakmile mrkev povaříte, přijdete sice o určitou část vitaminu C, ale zase se uvolní více vitaminu A.

Tip: Pokud budete jíst hodně mrkve, může se stát, že vám zežloutne kůže.
Nelekejte se, nejde o žloutenku.

Hovězí maso

Moc vám nechutná? Zkuste mu dát šanci, libové hovězí maso totiž obsahuje vitaminy B6 a B12, niacin, zinek a železo ve vysoce vstřebatelné formě. Právě vitamin B12 v těhotenství potřebujete ve zvýšené míře. Nizozemští vědci v nedávném průzkumu prokázali, že těhotné ženy, které měly vyšší hladinu vitaminu B12, mají až třikrát větší šanci, že jejich dítě bude klidné.

A naopak u žen s nejnižší hladinou tohoto vitaminu je velká pravděpodobnost, že jejich potomek bude plakat aspoň tři hodiny denně. Proč tomu tak bude? Vitamin B12 hraje významnou roli ve vývoji mozku a nervového systému a je klíčový i pro zdraví krve.

Tip: U masa platí, že byste je měla vždy dobře tepelně upravit. Vyhnete se tak riziku salmonely nebo listerie.

Jak se stravovat při těhotenské cukrovce?  

Bobuloviny

Superpotravina, na kterou byste v těhotenství neměla zapomenout? Naprosto ideální jsou borůvky. Ceníme si jich především díky antioxidantům a ochraně vyvíjejícího se plodu před škodlivinami. Bobuloviny obecně obsahují také vitamin C, draslík, kyselinu listovou, vlákninu a spoustu vody. Můžete je jíst čerstvé nebo si z nich připravit smoothie s jogurtem či mlékem, přidat je do palačinek či do jogurtu.

Tip: Oblíbila jste si maliny? Právě červené barvivo je nejsilnějším antioxidantem. Čím je malina tmavší, tím je koncentrace tohoto barviva a tím i antioxidantů vyšší.

Brokolice

Má hodně vlákniny, vápníku, luteinu a karotenoidů, které podporují zdravý zrak. Najdete v ní spoustu vitaminu C (více než 100 mg ve 100 g), vitaminy D, E, B6, B12, ribofl avin, draslík, selen a hořčík, tedy doslova vitaminová bomba. Vychutnejte si ji třeba dušenou či pečenou, můžete z ní vykouzlit pyré či polévku nebo ji lehce pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě zapéct asi patnáct minut.

Tip: Zjistili vám těhotenskou cukrovku? Pak se vrhněte na brokolici. Kromě toho tento druh zeleniny úspěšně snižuje pocit únavy.

Banány

Jsou ideální ke svačině na doplnění energie, kterou těhotné ženy velmi často postrádají. Banány obsahují lehce stravitelné cukry, ale i vitaminy a minerály, zejména zinek a draslík. Kromě toho všeho podporují produkci hormonu serotoninu, takže navozují pocit klidu a harmonizují spánek. Působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku, odvádějí z těla toxiny a posilují imunitu. Banány s černými skvrnami ale nejezte, mohou být nositeli plísní. Ty narušují metabolismus mastných kyselin a těhotné by je neměly jíst. Podle odborníků by mohly v pozdějším věku zvýšit riziko vzniku ekzémů u dětí.

Tip: Jsou ideální v případě, že trpíte nauzeou a chce se vám po ránu zvracet. Banán nastolí rovnováhu minerálů.

Celozrnné výrobky

Najdete v nich kyselinu listovou a vitaminy skupiny B, železo a zinek. Celozrnná mouka má více vlákniny a stopových živin než bílá mouka či bílá rýže, proto dávejte přednost celozrnné variantě. Vhodné jsou ovesné vločky, ovesná kaše, celozrnný chléb, hnědá rýže, divoká rýže, celozrnné těstoviny nebo quinoa k večeři (obilovina původem z Jižní Ameriky, která obsahuje spoustu živin nezbytných pro vývoj miminka, navíc je nízkokalorická a slouží jako výborný zdroj bílkovin, komplexních sacharidů, vitaminů skupiny B a manganu, který ovlivňuje růst a vývoj orgánů).

Tip: Celozrnné pečivo má více vlákniny, takže jeho konzumací předcházíte zácpě. Kromě toho má nižší glykemický index, takže cukr se uvolňuje do krve pomaleji a vy se cítíte sytější.

Mandle

Honí vás mlsná? Zobejte mandle, jsou bohatým zdrojem dietní vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Kromě toho v nich najdete spoustu vitaminu E (ve 100 g až 170 % doporučené denní dávky) a kyseliny listové, kterou vaše miminko potřebuje k růstu. Kupujte však jen mandle, které jsou ve slupce, protože právě ta je zdrojem antioxidantů. Rozhodně nejezte pražené mandle nebo mandle s cukrem, ty už v sobě moc výživných látek nemají. Stejně tak si všímejte, jestli nejsou mandle seschlé nebo moc měkké.

Tip: Nedostatek hořčíku, draslíku a vápníku může způsobit v těhotenství křeče v lýtkách, zejména v posledních měsících těhotenství. Proto jezte často loupané mandle.

Sladké brambory (Topinambury)

Tyto hlízy podobné našim klasickým bramborám mohou být skvělým zpestřením vašeho těhotenského jídelníčku. Mají nasládlou chuť, která vám může připomínat oříšky. Obsahují kvalitní olej, vlákninu, aminokyseliny, vitamin C a další vitaminy, draslík, a především inulin. Ten snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Pro těhotné jsou topinambury ideální proto, že jejich konzumace zmírňuje těhotenské křeče i nevolnost a působí proti potratu.

Tip: S topinambury se můžete vyřádit i v české kuchyni. Připravit z nich lze netradiční polévku, do které přidáte trošku jablek, skvělé jsou z nich i hranolky nebo domácí chipsy, které vás určitě mile překvapí. Dobře chutnají s kuřecím či krůtím masem.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Super, Bohatý zdroj, Ovesná kaše, Sup, Hovězí maso, Mouka, Přírodní antioxidant, Hnědá rýže, Glykemický index, Malina, Výborný zdroj, Bílá rýže, Vegetariánka, Superpotravina, Poslední měsíc, Výběr potravin, Zdravý vývoj, Bílá mouka, Nia, Druh zeleniny, Zdravý zrak, Chipsy, Zdraví na Heureka.cz