Sváteční svatomartinská husa

Když české přísloví říká: „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“, bůhví jestli tím nemyslí, že se právě peče dobře vykrmená husička.

Svátek svatého Martina je v české tradici velmi významný a také veselý. Skončila sezona polních prací, čeledi končívala sjednaná služba a dostávala mzdu. Uzavíraly se také smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, konávaly se dobytčí či výroční trhy a poutě. Vinaři poprvé ochutnávali mladé (martinské) víno z tohoroční sklizně. Středobodem svátečního stolu pak byla pečená martinská husa. A jak ji nejlépe připravit?

Čtyři kroky ke správnému výsledku:

• Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte vně i zevnitř a nechte přes noc v chladu odpočívat. Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do ní hrušky a jablka (případně švestky, i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

• Ovšem z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte ji dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

• Pečte zakrytou pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba 20 minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

• Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

Martinská husa s podzimním ovocem

Na 6–8 porcí, Příprava: 6–7 hodin

husa (o váze asi 4 kg)
sůl, kmín
lžička drhnutého pelyňku
2 lžičky drhnutého rozmarýnu
2 lžičky drhnuté majoránky
1/2 kg hrušek, jablek nebo směsi
250 g švestek

Husu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenčí vetřete sůl, kmín a bylinky a nechte přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením vyjměte a nechte stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C. Hrušky a/nebo jablka oloupejte, rozčtvrťte a smíchejte se stejně připravenými jablky a rozpůlenými švestkami. Částí ovoce naplňte husu. Vložte prsíčky dolů na rošt v troubě, pod ní postavte pekáč (nebo ji položte na rošt přímo v pekáči) a asi 4 až 6 hodin zakryté pečte.

Asi v polovině pečení husu otočte a propíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat. Během pečení často polévejte vypečenou šťávou a také průběžně odebírejte vypečené sádlo. Ke konci obložte husu zbylou směsí ovoce. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s bosáky.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Zdá se vám, že se váš život nějak nenapravitelně zamotal vlivem událostí, na něž jste neměla žádný vliv, a přesto se vás citelně…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci