Maminka.czVaše příběhy

Své pětileté dítě stále kojím. A řeknu vám proč

LH 23.  4.  2018
Před pár lety rezonoval médii příběh ženy, která ještě kojila svou pětiletou dceru. Lidé byli šokováni, častovali matku přívlastky jako nechutná či zvrácená a ptali se, co je špatně se světem. Přitom žena jen krmila své dítě stejným způsobem, jakým to dělají jiní savci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žena byla dokonce obviňována z pedofilie a zneužívání dětí. V jakém věku se ten nejpřirozenější instinkt, mateřský akt výživy dítěte, mění z "přirozeného" na "nepřirozený", pedofilní a zneužívající dítě? Ve třech? Čtyřech? Pěti? Šesti? Sedmi letech?

Sama jsem si neuměla představit, že bych kojila dítě déle než rok. Dnes se své naivitě směji, protože stravu mé dcery Nory tvořilo v jejích dvou a půl letech z 90 procent mateřské mléko. Cokoli jiného totiž odmítá pozřít. A že jsem zkoušela opravdu všechno, dokonce i jogurt v kapátku na léky.

Právě ve věku dvou a půl let se dcera mléka dožadovala nejvíc. Čím víc jsem jí kojení upírala, tím víc se ho v noci dožadovala, aby doplnila kalorie, o které přišla během denního hladovění.

Vévodkyně Kate porodila třetí dítě. Je to kluk! Jaké bude mít jméno?

Dcera kojení vyžadovala

Nora spala v posteli se mnou a mým partnerem. Neustále se budila. Čím víc jsme ji prosili, aby usnula, tím víc křičela a žadonila o mléko: "Mami, prosím, opravdu to potřebuji!" Nakonec už i můj partner prosil, ať ji proboha nakojím!

A najednou jednoho dne, zničehonic, snědla jeden a půl hotdogu. Skoro jsem plakala radostí! Jako by konečně pochopila, že máma už nemá dostatek mléka pro její rostoucí tělo, a sama to vzdala. Ale i dnes, ve věku pěti a půl let, stále trvá na "trošce" mléka po ranním probuzení. Jsem proto pedofilní?

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit minimálně do dvou let věku dítěte. Znamená to, že máme přísun mléka utnout o druhých narozeninách? Nebo je to přijatelné ve dvou a půl letech? Nebo můžeme kojit do tří let?

Přála bych si, aby někdo – nejlépe ten, kdo nikdy nekojil – přesně řekl, který den bychom měli naše děti nechat křičet a říct jim: "Už nikdy nedostaneš matčino mléko." A přála bych si, aby mi ten člověk řekl, co dělat dál, když tyto děti stále pláčou po mléku a kojení, celé dny a celé měsíce. Možná, než začne kojícím matkám říkat, co je nejlepší pro jejich děti, by se měl zamyslet nad "přirozeným věkem odstavu".

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Podle antropoložky Katherine Dettwylerové je přirozený věk odstavení kdekoli mezi dvěma a půl a sedmi lety. Vychází z pozorování jiných primátů v přírodě a toho, jak se při odstavu chovají oni. A co zjistila?

1. Většina opic a lidoopů mláďata odstavuje poté, co jim narostou první stálé stoličky, což u lidí bývá mezi 5,5 a 6 lety.

2. Šimpanzi a gorily kojí mláďata alespoň po šestinásobek délky březosti. To u lidí odpovídá věku 4 a půl let.

Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

3. Jedna studie primátů ukázala, že potomci byli odstaveni, když dosáhli přibližně třetiny hmotnosti dospělého jedince. U člověka to nastává zhruba mezi pěti a sedmi lety.

4. Většina primátů odstavuje zhruba v poločase dosažení sexuální zralosti. U lidí to odpovídá šesti nebo sedmi letům.

5. Studie prokázaly, že imunitní systém dítěte není zcela zralý dříve než v šesti letech. Je dobře známo, že mateřské mléko přispívá k rozvoji imunitního systému, a dokud je dítě kojeno, dostává prostřednictvím mléka účinné protilátky proti nebezpečným infekcím.

"Údaje o primátech naznačují, že lidské děti jsou nastaveny k absolutně minimální délce kojení dvou a půl let. A horní hranice je i kolem sedmi let," tvrdí Katherine Dettwylerová.

Přeloženo a zpracováno podle příběhu Sary Burrows.

VIDEO: Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete
Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?
Nikol Štíbrová: „Mates dostal Sunar a jsme v klidu oba dva.“
Témata: Kojení, Vaše příběhy, šimpanzi, gorily, Matčino mléko, Dospělý jedinec, Sunar, Zneužívání dětí, Kojící matka, Protilátky, Ranní probuzení, Mateřské mléko, Druhé narozeniny, Hladovění, Probuzení, Dcera, Pedofil, Celý měsíc, Zneužívání, Imunitní systém, Děti, Řek, Nebezpečná infekce, Odstavení, Stejný způsob