Maminka.czZdraví

Světelná kopřivka – alergie na slunce

Martina Machová 15.  6.  2015
Projevy tzv. světelné kopřivky připomínají kupříkladu alergickou vyrážku, kterou děti mívají po ovoci…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Světelná kopřivka (sluneční alergie, solární ekzém, solární dermatitida) trápí stále více dětí i dospělých. Tento poměrně nový druh alergie nás může mnohdy velmi nemile překvapit například po příjezdu na dovolenou do prosluněných přímořských letovisek. Výjimkou však nebývají ani pobyty ve vysokohorských oblastech, kde je sluneční svit intenzivnější. Solární alergie však není výhradní doménou prosluněného léta, hojně se vyskytuje už na jaře, kdy po dlouhých zimních měsících „slunečního půstu“ opět vystavíme pokožku přímému slunci.

Alergie na sluníčko?

„Předpokládá se, že působením slunečního záření se tvoří v kůži tzv. fotoalergen, který dává vzniknout časné alergické reakci. Vlastní průběh reakce se u velké části pacientů neliší svými mechanismy od běžné alergie,…“ tvrdí alergolog a dermatolog Radek Klubal. Světelná kopřivka je tedy alergie! Výsev plastické a mnohdy značně svědivé vyrážky se na pokožce může objevit dokonce v řádu minut po jejím vystavení slunci! Pro sluneční alergii je typické, že se projeví na kůži pouze na místech, která nebyla chráněna oděvem – tedy většinou na dekoltu, krku, končetinách apod.

Světelná kopřivka se představuje

  • Vyrážka má nejčastěji podobu kopřivky a bývá zbarvena do červena.
  • Postižená místa jsou svědivá, někdy až bolestivá.
  • V některých případech může vyrážka dokonce následně mokvat a slívat se do větších „map“.
  • Solární ekzém mívá více podob; od nejtypičtější a nejčastěji se vyskytující vyrážky podobné kopřivce, přes červené pupínky, až po mokvající puchýře.
  • Solární ekzém se objevuje na místech, které jsou vystaveny slunečním paprskům. Kam nemůže slunce – tam ani vyrážka.
  • Nejvíce náchylné jsou osoby prvního fototypu. Tedy rusovlasí, světlovlasí, světloocí jedinci se světlou pokožkou, která se snadno spálí.

Léčba může být nesnadná!

„Terapeuticky patří světelné kopřivky mezi obtížná onemocnění – v první řadě je potřeba nalézt konkrétní fotoalergen, je žádoucí stanovit provokační UV spektrum, podle UV spektra lze zvolit typ ochranného faktoru opalovacího krému, ale mnohdy je jediným řešením nevystavovat pokožku slunečním paprskům,“ podotýká dermatolog a imunolog Klubal.

V rámci první pomoci se osvědčují celková antihistaminika (např. Zyrtec, Xyzal), v případě dětí však vždy konzultujte vhodnost a dávkování s lékařem! Na postiženou pokožku není vhodné používat parfemované krémy, dokonce ani mýdla a chlorovanou vodu. Na zklidnění se osvědčuje například Bepathen a podobné nedráždivé krémy a emulze. Mokvající mapy doporučují odborníci vysušovat obyčejným dětským neparfemovaným pudrem. U těžkých reakcí se obvykle nelze vyhnout krátkodobému nasazení kortikosteroidů.

Prevence nadevše!

Dermatologové doporučují pokožku otužovat; zvykat ji na sluneční svit postupně a po menších dávkách. Zvláště u dětí se v těchto souvislostech osvědčují hypoalergenní krémy a mléka na bázi fyzikálních filtrů, které neobsahují tzv. chemické filtry. V současnosti již existují i speciální přípravky určené pro osoby se zvýšeným rizikem sluneční alergie.

Témata: Zdraví, Slunce, Svět, Nový druh, Xyzal, Radek Klubal, Kopřivka, Kopr, Sluneční alergie, Solární alergie, Zdraví na Heureka.cz

Video