Světové Vánoce v kuchyni

Všude, kde se se slaví Vánoce, mají také svá oblíbená sváteční jídla. Zkuste se nechat inspirovat a kromě klasického kapra nabídněte rodině i dobroty z různých koutů světa.

Čokoládový dortík z Francie

na 1 plech, 3 hodiny + chladnutí

Potřebujeme: na těsto: 3 vejce, 1 lžička citronové šťávy, 80 g moučkového cukru, 70 g polohrubé mouky, 2 lžičky holandského kakaa; čokoládová pěna: 100 g hořké čokolády (min. 70%), 100 g mléčné čokolády, 2 cl koňaku, 2 cl silného espresa, 5 vajec, 3 lžíce vanilkového cukru, 125 g studené smetany ke šlehání, 50 g krupicového cukru; poleva: 200 g krupicového cukru, 150 g hořké čokolády

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Bílky a citronovou šťávu šlehejte a postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte, vmíchejte mouku s kakaem a nakonec sníh z bílků. Směs rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Vyjměte, vyklopte na vál, sejměte pečicí papír a nechte vychladnout.

Připravte pěnu. Čokoládu s koňakem a kávou vložte do horké vodní lázně a míchejte dohladka. Odstavte z plotny. Žloutky s vanilkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkový krém smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, lehce zapracujte šlehačku a nakonec opatrně i sníh.

Vychladlý korpus překrojte na čtvrtiny. Spojte je krémem, zabalte do fólie a dejte na 6 hodin do ledničky. Na polevu povařte cukr ve 125 ml vody asi 5 minut, nechte lehce zchladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte sirup. Zchlaďte a rozetřete na dortík. Nechte asi 2 hodiny ztuhnout a pak horkým nožem nakrájejte na menší dortíky. Dozdobte. 

Klepněte pro větší obrázek

Zelí s fazolemi a bůčkem po Polsku

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 600 g libovějšího bůčku, sůl a pepř, 800 g kyselého zelí, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 plechovka bílých fazolí

Bůček dejte do jednoho litru osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 45 minut. Vyjměte a nakrájejte na kousky. Zelí překrájejte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte v hrnci, orestujte na něm cibuli, pak přidejte zelí, česnek a nakrájené maso, zalijte asi 400 ml vývaru a vařte zhruba 20 minut. Potom vmíchejte slité fazole a ještě asi 5 minut vařte. Dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

Kachní komínky s rösti jako ve Švýcarsku

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 400 g kachního konfitu, 500 g brambor typu B, 1 vejce, 1–2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl a bílý pepř, muškátový oříšek, rostlinný olej, 8–10 malých lístků kapusty, 2 pomeranče, 1 lžíce medu, 2 lžíce koňaku

Kachní maso nakrájejte a nechte v teple. Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou a pažitkou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Na pánvi s rozpáleným olejem dělejte malé placičky a osmažte je dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a vložte do mírně vyhřáté trouby, dokud neusmažíte všechny rösti.

Listy kapusty omyjte, nasekejte na kousky a povařte asi pět minut v osolené vodě. Pomeranče oloupejte a rozdělte na dílky. Šťávu z druhého pomeranče povařte s medem a koňakem a vložte dílky pomeranče. Kapustu slijte a vytvořte „komínky“ střídáním všech ingrediencí. Na talíři přelijte pomerančovou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Tradiční italské vánoční semifreddo 

na 1 formu na biskupský chlebíček, 45 minut + mražení

Potřebujeme: 600 g biskupského chlebíčku, 4 žloutky, 75 g krupicového cukru, 6 cl višňového likéru (Maraschino), 250 ml smetany 30%, 250 g mascarpone, 100 g kandovaného ovoce, 2 bílky, špetka soli

Chlebíček nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií a dno vyložte plátky buchty. Žloutky, cukr a likér vyšlehejte v horké vodní lázni, pak sejměte z plotny, vložte do studené vodní lázně a šlehejte dál. Smetanu ušlehejte. Obě hmoty smíchejte a přidejte mascarpone a nasekané kandované ovoce. Nakonec přidejte bílky vyšlehané se špetkou soli.

Polovinu krému rozetřete do formy na vrstvu s plátky buchty, pak poklaďte dalšími plátky a nakonec natřete vrstvou krému. Překryjte fólií a vložte do mrazáku na 4 hodiny. Před podáváním nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut, pak vyklopte, sejměte fólii a podávejte nakrájené na plátky. 

Klepněte pro větší obrázek

Z USA - Kapoun po louisiansku 

6 porcí, 90 minut

Potřebujeme: 1 kapoun (mladý kohout), sůl a pepř, rostlinný olej, 2 lžíce másla, kuřecí vývar, 150 g sušených švestek, 100 g rozinek, 2 lžíce nasekaných arašídů, 1 lžíce sekané petržele

Troubu předehřejte na 180 °C. Kapouna opláchněte, osušte, osolte, opepřete a vložte do pekáče (nohy můžete svázat provázkem). Pokapejte olejem, přidejte máslo a zalijte trochou vývaru. Pak ještě kapouna obložte sušenými švestkami, rozinkami a arašídy. Přiklopte a pečte asi hodinu. Občas podlévejte. Nakonec odklopte a pečte ještě asi 20 minut, aby se udělala kůrčička.

Posypejte petrželkou a podávejte s rýží nebo pečenými bramborami.

Náš tip: Pokud neseženete kapouna, můžete stejným způsobem připravit i kuře. Ideálně z farmářské prodejny, z trhu nebo rovnou přímo z farmy. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Slunce a Jupiter přejí vašim výletům a poznávacím zájezdům. Když ale toužíte být jen spolu s partnerem nebo s dětmi doma, je všechno v…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci