Maminka.czŠkolák

Světový festival loutkářského umění v Praze

redakce 29.  5.  2012
Včera odstartoval již šestnáctý ročník Světového festivalu loutkářského umění - Praha. Pokračovat bude až do pátku 1. června na Starém Městě. Těšit se můžete na představení pro děti, představení rodinná i představení pro dospělé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Festival je událostí, během které se v Praze setkají loutkáři z celého světa. V jednom týdnu mají diváci možnost zhlédnout tradiční příběhy jednotlivých zemí, navštívit tak ojedinělou přehlídku divadelních a filmových představení pro všechny věkové kategorie, a především se mohou seznámit s různými druhy loutek (klasickými marionetami, maňásky aj.) a loutkových divadel (vč. divadel stínových).

Program – dětská představení

Začarovaný les
28. 5. 10.00 hod., Divadlo Karlova 44
50 min., 4-6 let; Divadlo Luceafarul, Iasi, Rumunsko

Představení nás zavede do kouzelného lesa, kterým se prochází Lizuca a její kamarád Patrocle. Poučný příběh divákům ukáže, jak důležitou roli pro nás hrají – často zdánlivě běžné věci – rodina, láska, přátelství a také vztah k přírodě, kterou musíme společně všichni chránit… Představení plné loutek, zvuků, světelných efektů a vůně…

Sentimentální okamžik pro čtyři herce
29. 5. 10.00 hod., Divadlo Karlova 44
60 min., rodinné představení, beze slov, Teatr Montownia, Warszawa, Polsko

Příběh o čtyřech mužích, kteří žijí v uzavřeném papírovém prostoru na jevišti. Na příběhu bezejmenných postav se nám představuje svět svobodných mužů – jejich každodenní život, zvyky, vzestupy a pády. Ačkoli každý z nich žije svůj vlastní život, jejich obyčejně neobyčejné osudy se nakonec prolínají v tragikomickém závěru. Příběhy beze slov jsou vyprávěny pomocí řeči těla, gest, lepenky, bambusových hůlek a živé hudby, díky čemuž jsou srozumitelné divákům po celém světě.

Křesadlo
29. 5.,11.30 hod., Divadlo Karlova 10
45 min., 4-12 let, Divadlo Sparkle, Sofia, Bulharsko

Zlá čarodějnice pečlivě připravuje další ďábelské dílo. Jejím plánem je vmíchat se do tragické lásky mezi mladou princeznou a obyčejným vojákem pomocí svého kouzelného křesadla. Zatímco Naivní král a Despotická královna střeží svou jedinou dceru, oheň vášnivé lásky už v ní přesto vzplanul… V kouzelném světě představení "Křesadlo" (na motivy pohádky H. Ch. Andersena) vám bude herečka Milena Stoianova vyprávět příběh o síle lásky…

Na kouzelném paloučku
30. 5., 10.00 hod., Divadlo Karlova 10
60 min., 4-10 let, Divadlo Loudadlo, ČR

Když zakokrhá kohout, znamená to, že začíná den. Sluníčko slíbí měsíčku, že když už půjde spinkat, bude mu pak vyprávět, co se zatím na kouzelném paloučku odehrálo. Těší se na vás tančící slunečnice, kamarádi žabáci Kvik a Kvak a neodolatelný "šoumen" myšák Kiko, který se vám rád předvede v plné parádě! Uvidíme také pohádkové rybičky a proletíme se s papírovými draky široko-daleko.

Velký zmatek
30. 5., 11.30 hod., Divadlo Karlova 44
50 min., 6-12 let, beze slov, Divadlo Luceafarul, Iasi, Rumunsko

Příběh o umělci, který na své cestě potkává mnoho podivných bytostí, kozu, osla, býka, kočku, opici… Představení beze slov, které vypráví příběh pomocí řeči těla, hudby, světel, masek a tance.

Velký zmatek
30.5., 11.30 hod., Divadlo Karlova 44
50 min., 6-12 let, beze slov, Divadlo Luceafarul, Iasi, Rumunsko

Příběh o umělci, který na své cestě potkává mnoho podivných bytostí, kozu, osla, býka, kočku, opici… Představení beze slov, které vypráví příběh pomocí řeči těla, hudby, světel, masek a tance.

Popleta z Vertepa
31. 5., 10.00 hod., Divadlo Karlova 44
50 min., 4-12 let, Divadlo Bavka, Uzghorod, Ukrajina

Vertep je název starého lidového ukrajinského loutkového divadla a též jedné krásné vesnice v horách zakarpatské oblasti na Ukrajině. Zde, v obci Vertep, žijí hrdinové příběhu – stará žena, které se říká Fiskaroshka, učitel Fiysa, inspektor Hodya a starý muž Šalamoun. Hlavní hrdina, chlapec Mytryk, se snaží najít odpověď na otázku zda člověk opravdu pochází z opice. Představení plné příběhů, obrázků a vzpomínek z dětství.

Škola pro superhrdiny
1. 6., 10.00 hod., Divadlo Karlova 44
40 min., 4-12 let, Loutkové divadlo Zagreb, Zagreb, Chorvatsko

Příběh o škole, kterou navštěvují děti se zvláštními schopnostmi. Ve škole je učí, jak se stát „superhrdinou“. Mezi nimi je i Luca – dítě, které nevyniká žádnou výjimečnou schopností, a tak si ho spolužáci často dobírají. Představení kombinuje několik druhů loutek s lákavou „super-schopností“, která může ožít jen v loutkovém divadle.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Ukrajina, umění, festival, Loutkář, Velký zmatek, Polsko, Rumunsko, Andersen, Myšák, Křesadlo, Světelný efekt, Starý muž, Hlavní hrdina, Bulharsko, Sofía, Loutka, Lou, Chorvatsko, Loutkové divadlo, Stará žena