Maminka.czSpánek

Symboly v dětských snech: Co znamená voda, dům či létání?

Martina Machová 5.  10.  2019
Tohle je dvanáct nejčastějších snových symbolů a jejich možný význam…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Létáme do vesmíru, dokážeme přeměňovat sluneční paprsky a vítr v elektrickou energii i vyhladit tisíce lidí během pár vteřin, ale stále nevíme, proč se nám zdají sny. Nicméně vědci už vědí, že bez snové fáze spánku bychom dlouho nepřežili, v lepším případě nebyli příčetní. Řada významných psychologů se sny i sněním velmi intenzivně zabývala a zabývá. Kupříkladu Karel Gustav Jung, jeden z významných a velmi zajímavých novodobých psychologů, přisuzoval snům hned několik významů… Prostřednictvím snů s námi prý komunikuje naše nevědomí. Sny údajně mohou kompenzovat náš postoj ke světu, můžeme v nich tedy nalézt jakési uvolnění. Dále prý sen může pozitivně komentovat naši aktuální situaci a být pozoruhodným dialogem mezi naším vědomím a nevědomím.

Nejen psychologové, ale i naši předci si všímali také symbolů, které se ve snech často opakují; vznikaly pak nejrůznější snáře i seriózní publikace s náznakem toho, co může který snový symbol znamenat.

Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí a vrtí?

12 nejčastějších snových symbolů v dětských snech a jejich možný význam

Dům i jednotlivé místnosti a zákoutí údajně vypovídají o vnitřním stavu duše a vnějším stavu těla. Dům je tělem, případná poschodí jednotlivými částmi těla. Místnosti a zákoutí pak vnitřní (duševní) svět.

Voda je obvykle vykládána jako symbol nevědomí, ať je voda klidná či proudí, vždy je pozitivním znamením přinášejícím dobré změny. Musí být však čistá! Kalné vody pozitivní změny nevěstí, naopak.

Létání je zpravidla dvojznačné; radostné létací sny vyjadřují jistotu, že je dítě bráno vážně, že je milováno – že je v „sedmém nebi“. Lítání ve velkých výškách však může naznačovat, že vědomé jednání je přeháněno a hrozí pád.

Bloudění údajně vyjadřuje tíseň a neschopnost vyrovnat se s realitou (novou situací v rodině – rozvodem, sourozencem, smrtí apod.).

Cesta či cestování ztělesňuje vnitřní změnu, změnu postoje k životu, k určité situaci.

Čarodějnice v dětském snu může údajně symbolizovat matku (popř. babičku, tetu, učitelku), která dítěti nedá prostor a potřebnou míru volnosti.

Drak je znakem vnitřního boje, boje se sebou samým.

Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci

Had je pro mnoho národů a kultur mystické zvíře, „hadí“ sny prý vyjadřují na nevědomé úrovni vždy cosi velmi důležitého – ať nebezpečného či naopak.

Násilí může mít ve snech mnoho podob. Pokud je dítěti ve snu ubližováno, může to značit pocity méněcennosti. Je-li naopak agresorem dítě, naznačuje sen, že by si dítě přálo vlastní agresi odbourat, potřebuje ale pomoc druhých.

Pád či pády symbolizují akutní potřebu změny v reálném životě.

Požár je vždy špatným znamením, požár signalizuje negativní obrat v psychice. Ale pozor, požár není oheň! Ten, pokud jasně plápolá, značí zrození něčeho nového, dobrého. Naproti tomu vyhasínající oheň ztělesňuje strach, mnohdy strach ze ztráty rodičovské lásky.

Tygr a jiní dravci symbolizují sílu potlačovaných agresivních pudů. Tygr též ukazuje na tvrdého a velmi přísného vychovatele, což dané dítě těžce nese. Dokonce lze říci, že takové zacházení vyloženě nesnáší!

Zdroj: Dětské sny – rádce pro rodiče s lexikonem snových symbolů, George Fink; Velký snář, Elli Goldberg

Témata: Spánek, Batole, Předškolák, Psychomotorický vývoj, dětské sny, Dětský sen, Snář, Dialog, Nevědomí, Voda, Tygr, Význam, Cos, Dětský, Psycholog, Létání, Sen, Čarodějnice, Zákoutí, Symbol