Maminka.czJen pro maminku

Symptotermální metoda: přirozená antikoncepce v praxi

Martina Machová 21.  9.  2012
Symptotermální metoda: přirozená antikoncepce v praxi
Symptotermální metodu zná mnoho maminek, které měly problémy s otěhotněním a snažily se najít ty správné dny, kdy počít potomka. Metodu lze však využít také naopak, pomůže vytipovat dny, kdy by k otěhotnění dojít nemělo – tedy alespoň teoreticky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Symptotermální metodu (STM) jako způsob, jak se vyhnout nežádoucímu otěhotnění vyhledávají zejména ženy, kterým etické či náboženské důvody brání v používání jiných antikoncepčních metod. Nicméně má své příznivkyně i mezi dámami, které nemohou nebo prostě nechtějí užívat hormonální antikoncepci, a tak kombinují poznatky symptotermální metody například s bariérovými antikoncepčními prostředky. Pojďme se tedy s touto zajímavou metodou seznámit. Než se však pustíme do představování, připomeňme si několik zásadních faktů o ženském těle.

CO BYSTE MĚLY VĚDĚT O SVÉM TĚLE:

  1. Uvolněné vajíčko má životnost pouze 12 – 18 hodin.
  2. K ovulaci dochází v průběhu cyklu pouze 1x, nebo také vůbec (tzv. anovulační cyklus).
  3. V kryptách děložního hrdla jsou spermie za určitých podmínek schopné přežít i 2 dny.
  4. K prodloužení životaschopnosti spermií přispívá tzv. cervikální hlen, jehož složení se specificky mění s blížícím se plodným obdobím (je bohatší na soli, minerály, aminokyseliny a cukry, má minimální počet bílých krvinek ničících v těle cizorodé látky).
  5. V období ovulace čípek měkne, otevírá, ční do pochvy směrem nahoru

=====Co je to symptotermální metoda?=====

Symtotermální metoda je založena, jak už napovídá sám název, na sledování několika tělesných symptomů a také na každodenním měření a zaznamenávání tělesné teploty. Výsledky svých pozorování žena pomocí jednoduchých značek každý den zapisuje do přehledného kalendáře a daný den je následně vyhodnocen jako plodný, neplodný, či potencionálně plodný. Žena každodenně sleduje charakter cervikálního hlenu (na toaletním papíru), specifické tělesné pocity (vlhkost či suchost rodidel), změny na děložním čípku (nepovinné) a každé ráno si po probuzení změří teplotu.

Co se ze záznamů dovíte aneb ZMĚŘIT, ZAPSAT A VNÍMAT SVÉ TĚLO

Záznamy vám poskytnou informace o tom, které dny jsou v dané cyklu plodné, potencionálně plodné a které neplodné. Poněkud zjednodušeně lze říci, že před ovulací jsou naměřené teploty nižší hodnoty. Po ovulaci dochází k jejich vzestupu, který přetrvává až do konce cyklu. Neméně důležitým ukazatelem je charakter cervikálního hlenu – existuje několik typů hlenu plodného období (např. velmi vazký, podobný vaječnému bílku). Dámy, které nemají problém se samovyšetřením, mohou sledovat i samotný čípek – tuhý zavřený napovídá, že tudy cesta nepovede, naopak měkký otevřený uvítá všechny případné návštěvníky. Naprosto všechny dámy pak mohou posoudit, zda se „tam dole“ cítí suché jako poušť či vlhké až mokré (a tudíž úrodné) jako prales. Dlouhodobě vedené záznamy mohou dokonce jejich majitelku či gynekologa upozornit na určité zdravotní problémy (např. anovulační cykly nebo problémy se štítnou žlázou atd.).

STM samozřejmě není pro každého

Symtotermální metoda není vhodná pro dámy, které berou hormonální antikoncepci, neboť ta zásadně ovlivňuje normální průběh cyklu. Nepoužitelná je i pro ženy s velkými nepravidelnostmi v délce cyklu (1 – 3 dny nelze považovat za nepravidelnost). U ostatních žen je už pouze na nich, jak moc ochotné jsou poznávat své tělo a investovat do ne zcela spolehlivé metody trochu času.

Témata: Jen pro maminku, Antikoncepce, Samovyšetření, Minimální počet, Metoda, Přirozená antikoncepce, Plodné období, Anovulační cyklus, Cervikální hlen, Symptotermální metoda, Antikoncepce na Heureka.cz