Maminka.czChování a vztahy

Syndrom CAN

Kateřina Černá 26.  4.  2011
V Antice patřilo dítě otci. Ten si s ním mohl dělat, co uznal za vhodné, klidně i zabít. Postupem času se postavení dětí zlepšoval, jejich zabití bylo například uznáno za vraždu. Až na konci 19.století se dítě stalo plnohodnotným členem společnosti a je považováno za stejně hodnotné jako dospělý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V současné Evropě jsou děti z hlediska práva chráněny. Je však jejich bezpečí zajištěno i v běžné životní realitě? U nás, obdobně jako v jiných zemích, trpí syndromem týraného dítěte (CAN) asi 1 – 2% dětí. Tedy 25 000 dětí je u nás vystaveno psychickému, fyzickému či sexuálnímu týrání nebo zanedbávání. Z toho pouhá pětina případů vyjde najevo.

Jaké děti jsou týrány a zanedbávány?

Většina dětí trpících syndromem CAN je ve věku 0 – 6 let, přičemž nejčastější skupinou jsou kojenci a batolata. Naprostá většina týraných dětí je ve věkové skupině do 15 let. Odhadem jich u nás na následky týrání a zanedbávání zemře okolo padesáti.

Určité typy dětí jsou týrány a zanedbávány častěji než jiné. Jsou to děti mentálně retardované, s poruchami chování a pozornosti, děti somaticky nemocné, slabé, apatické, pomalé či naopak hyperaktivní. Obecně jsou to děti, které mají nějaké zvláštní potřeby a péče o ně není snadná. Navíc jsou mnohdy slabé, čímž jsou dobrým terčem pro různé druhy násilí, nevyžadují příliš pozornosti, což zase může vést k zanedbávání nebo jsou naopak hodně náročné a pro vychovatele „otravné“.

Jací rodiče týrají a zanedbávají své děti?

Týrajícím rodičem se často stává ten, kdo byl v dětství také týrán. Z toho se utváří bludný kruh, který je velmi těžké rozseknout. Zanedbávání či týrání se také častěji dopouštějí rodiče s psychiatrickou diagnózou, alkoholici, ale i rodiče velmi mladí, nebo ti, co si dítě nepřáli. Více náchylné jsou k tomuto chování například i matky samoživitelky.

Čtěte také: Dokáže být týraná žena dobrá matka?

Svou roli možná sehrává i celkový postoj společnosti, například k fyzickým trestům. Zatímco u nás zakázány nejsou, v jiných zemích k tomuto legislativnímu kroku přistoupili, například v roce 1979 ve Švédsku, 2000 v Německu nebo v roce 2003 ve Skotsku.

Tělesného týrání se nejčastěji dopouštějí matky, následují otcové. Za sexuálním týrání, které se odehrává v rodině, nejčastěji stojí partneři matek a na druhém místě jsou vlastní otcové.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Chování a vztahy, Syn, Týraná žena, Bludný kruh, Syndrom, Porucha chování