Maminka.czTěhotenství

Syndrom hnízdění: Neodbytná touha uklízet před porodem

Jana Potužníková 22.  1.  2018
Jste těhotná a měla byste odpočívat. Jenže místo toho uklízíte, třídíte, smýčíte a umýváte, protože si zkrátka nemůžete pomoci. Přepadl vás totiž syndrom hnízdění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje okolí by vám naprosto jistě potvrdilo, že s úklidem a pořádkem obecně si hlavu nijak zvlášť nelámu. A nestihla jsem ani příliš prožívat své těhotenství. V podstatě mi přišlo, že jsem těch devět měsíců strávila v permanentním poklusu, pak jsem porodila – a plynule v klusání pokračovala (tentokrát ale s obřími kruhy pod nevyspalýma očima).

Dost mě proto šokovalo, když jsem se jednoho rána, pár dnů před porodem, probudila s neodbytným pocitem, že jestli okamžitě nevybílím ložnici, je vyloučené, abych se stala dobrou matkou.

Za poněkud vyjeveného přihlížení mého manžela jsem odklusala do hobbymarketu, nakoupila všechny pomůcky a další dva dny strávila zuřivým bílením ložnice (což je samozřejmě aktivita, kterou lékaři těhotným ženám silně doporučují).

Nikomu jsem nedovolila, aby mi pomohl, protože jsem měla pocit, že to nikdo neudělá v takové kvalitě jako já sama. A nikomu jsem své počínání nedokázala vysvětlit, protože jsem tomu ani já sama nerozuměla. Zkrátka u mě propukl v plné síle syndrom hnízdění. Víte, co od něj můžete očekávat?

Těhotenské hnízdění: Jak jste ho prožívaly?

Přerovnávání skříní i rýpání zahrady

Hnízdící syndrom je instinkt, který se projevuje u většiny těhotných žen, a „nutí“ je, aby před narozením dítěte ještě všechno uklidily, zorganizovaly a daly do pořádku.

Toto období je charakteristické přílivem energie, kdy máte pocit, že byste zvládla přenést hory, a to i přesto, že jste ještě před pár dny chtěla jen spát a spát. Najednou uklízíte, přerovnáváte skříně, dezinfikujete a klidně se pouštíte i do takových šíleností, jako je rýpání záhonů nebo přerovnávání krabic na půdě, protože zkrátka chcete mít všechno dokonale připravené, srovnané a v pořádku.

Provedené výzkumy také ukázaly, že nastávající matky se v období hnízdícího syndromu snaží zdržovat co nejvíc doma nebo v okolí domova. Zároveň výrazně preferují společnost svých blízkých a snaží se vyhýbat cizím lidem. Podle online průzkumu webu BabyCenter se hnízdící syndrom objevuje u téměř tří čtvrtin těhotných žen. Opadá obvykle po šestinedělí.

4 tipy pro efektivní úklid: Pomůžou ocet, sůl i hi-tech pomocníci

Únavě navzdory

V první řadě vás můžeme uklidnit, že ačkoli vaše chování v době, kdy u vás propukne hnízdící syndrom, vypadá, jako kdybyste se definitivně zbláznila, chováte se přesně tak, jak vás naprogramovala evoluce.

Odborníci z McMaster University udělali na toto téma v roce 2013 výzkum a zjistili, že hnízdící syndrom je vlastně evolucí podmíněný mechanismus, který má chránit nenarozené dítě.

V podstatě jde o touhu nastávajících matek mít kontrolu nad prostředím, do kterého přivedou svého potomka. „Nejde o žádný povrchní rozmar,“ uvádí psycholožka Marla Andersonová, vedoucí výzkumu.

„Zjistili jsme, že hnízdící syndrom se objevuje ve třetím trimestru a až do narození dítěte ještě postupně zesiluje. Navíc ho nezažívají pouze lidé, ale objevuje se i u zvířat. Jeho kořeny jsou v už v evoluci, která zařídila, že se všechny matky snaží přivést dítě do co nejbezpečnějšího prostředí. Navíc si tím upevňují vztah ke svému nenarozenému dítěti.

Přitom je to poměrně paradoxní, protože ženy ve třetím trimestru uvádí, že se potýkají s velkou mírou únavy, a i přesto jejich aktivita vykazuje prudký vzestup. Zkrátka hnízdící syndrom, tedy touha přivést dítě do bezpečného a uklizeného prostředí, je velmi silnou motivací,“ dodává. Zatím není úplně jasné, jestli se hnízdící syndrom objevuje i u těch žen, které své dítě adoptují, nebo jestli se v nějaké formě objevuje i u otců.

8 věcí, které byste měla stihnout v posledním měsíci před porodem

Nehnízdící matky

Šílí všechny vaše těhotné kamarádky a uklízí od rána do večera, zatímco vy jste stále v klidu? Ačkoli máte porodit už za pár dnů, jste ráda, že jste připravila postýlku a nejnutnější oblečky – a teď máte výčitky svědomí, že možná nejste tak dokonalou matkou jako ostatní? Klid! Přítomnost hnízdícího syndromu je stejně normální jako jeho absence.

„Každé těhotenství je jiné a každé z nich doprovází jiné pocity a emoce. Samozřejmě absolutně nelze všeobecně říci, že ta žena, která má hnízdící instinkt, bude lepší matkou než ta, která ho nemá. Vztah mezi matkou a dítětem stojí přirozeně na jiných věcech, než jsou uklizený byt a vyžehlené oblečení,“ říká psycholožka Eva Malá.

„Neexistují žádná pravidla na to, jak by se měla nastávající matka správně cítit a jaké emoce či potřeby by měla mít.“

Těhotenské hnízdění: Instinkt, nebo blázinec?

Navíc může být váš hnízdící instinkt ovlivněný tím, jestli se jedná o vaše první, nebo už několikáté těhotenství (podle odborníků u dalších těhotenství většinou není hnízdící syndrom už tak silný a intenzivní jako u prvního dítěte).

Vliv má i to, zda jste v minulosti prodělala potrat, protože se zdá, že i ty ženy, které měly s těhotenstvím v minulosti problémy, nemají hnízdící instinkt tak silný. Ať už je vaše jakákoli varianta, je to naprosto v pořádku a s vašimi mateřskými kvalitami to nijak nesouvisí.

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Na co si dát pozor na počátku těhotenství, v prvním trimestru?
Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem
Anetin těhotenský deníček: 3. trimestr
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Syn, Evoluce, Těhotná kamarádka, Matka, Třetí trimestr, McMaster University, Hnízdící instinkt, Nenarozené dítě, Syndrom, Dobrá matka, Uklizený byt, Příliv, Provedený výzkum, Těhotná žena, Cizí člověk, Záhon, Eva Malá, Pór, Šílenost, Bezpečné prostředí, Prudký vzestup, Instinkt

Video