Maminka.czPlodnost

Syndrom polycystických ovarií: Hormonální porucha a příčina neplodnosti

Simona Procházková 9.  6.  2021
Nedaří se vám otěhotnět? Trpíte vypadáváním vlasů, nepravidelnou menstruací nebo máte příliš dlouhé menstruační cykly? Příčinou může být hormonální porucha zvaná syndrom polycystických vaječníků (PCOS), jedna z častých příčin neplodnosti. Jak nemoc poznáte a čím se léčí, vysvětlí lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) patří k nejčastějším endokrinním poruchám u žen a vzniká vlivem hormonální nerovnováhy v organismu. Tuto diagnózu si v ordinaci lékaře vyslechne každá desátá žena v reprodukčním věku v Evropě.

VIDEO: Holčička přišla o všechny vlasy, pomohla jí paruka

Kromě toho, že PCOS přináší řadu nepříjemností, jako jsou abnormálně dlouhé menstruační cykly, velmi slabé menstruační krvácení, jeho úplné vymizení nebo výrazné nepravidelnosti v cyklu, je rovněž jednou z hlavních příčin neplodnosti. Objevuje se ale také akné nebo ztráta vlasů a zvýšené ochlupení v typicky mužských oblastech. Příčinou je zvýšená produkce mužského hormonu testosteronu.

Jak se pozná PCOS?

Normální vaječník má rozměry asi 30 x 20 x 15 milimetrů a nachází se na něm několik drobných folikulů, které jsou velké přibližně 6 milimetrů. Na rozdíl od polycystických ovarií, která jsou větší (na délku asi 40 milimetrů), a folikulů je na každém z nich alespoň 10 až 12 a jsou uspořádané do pravidelného tvaru náhrdelníku. Vaječníky mají porcelánový hladký povrch, protože jsou uložené ve ztluštělém obalu. Tento příznak ovšem není vidět na ultrazvuku, ale pouze při invazivním vyšetření, tedy laparoskopii.

Diagnóza PCO syndromu je založena na laboratorním vyšetření mužských pohlavních hormonů, jejichž hladina je zvýšena, a ultrazvukovém obrazu vaječníků. Buď jeden, nebo oba vaječníky bývají zvětšené a obsahují větší množství drobných folikulů. Vzhledem k rozmanitému obrazu PCOS je někdy diagnóza stanovena až lékařem v centru asistované reprodukce,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Typické příznaky syndromu PCOS

Jasným signálem syndromu polycystických vaječníků je přítomnost zvýšeného množství mužského pohlavního hormonu testosteronu v krvi ženy. Zjišťuje se běžným krevním testem. Ženy se zvýšenou hladinou androgenů mívají charakteristický vzhled: nadměrné ochlupení v mužských partiích  na hrudníku, v podbřišku, v oblasti knírku, ale i na rukou a nohou, příznakem je i zhrubnutí hlasu. Jsou obézní v oblasti břicha (ale není to pravidlem, některé ženy se syndromem polycystických ovarií mají štíhlou postavu), trpí akné a vypadáváním vlasů (alopecie je ztráta vlasů na větších plochách). Dalšími varovnými příznaky jsou:

  • Menší počet menstruačních cyklů v průběhu roku (nepravidelná menstruace) nebo naprostá absence měsíčků.
  • V rámci cyklu má žena málokdy ovulaci nebo ji nemá vůbec. Cykly jsou tedy anovulační, nedozrává při nich vajíčko, tudíž nemůže dojít k jeho oplodnění.
  • Někteří odborníci přidávají i na ultrazvuku patrný typický nález: každý vaječník je objemný, obsahuje 12 a více cyst v průměru velkých 2 až 9 milimetrů. Ovšem to může být i zavádějící, protože až 20 % žen, které běžně ovulují, vykazuje na ultrazvuku obraz, který by napovídal diagnóze PCOS.

Víte, jaké jsou příčiny PCOS?

Jsou stejně sporné a nejednoznačné jako příznaky. To dokazuje množství teorií, které vznik nemoci vysvětlují. Dnes se odborníci přiklánějí ke dvěma základním vizím. Jedna vidí jako hlavní úlohu v rozvoji PCOS zvýšenou produkci androgenů, druhá zase poruchy inzulinového systému  rezistence (tedy zvýšená hladina cukru v krvi). Je pravda, že 50 až 70 % žen s tímto syndromem má příznaky metabolické poruchy, ale na druhé straně inzulinová rezistence u velkého počtu žen se syndromem polycystických ovarií chybí úplně. Toto onemocnění je dědičné. Závěr by tedy mohl znít, že podstatou PCOS je nerovnováha v produkci mužských a ženských hormonů v organismu ženy.

Bez ovulace neotěhotníte! Jak ji poznáte a co o ní možná ještě nevíte?

PCOS, neplodnost a otěhotnění

Poruchy plodnosti a ovulace se odborníkům daří léčit s poměrně vysokým procentem úspěšnosti. Stejně tomu je u zvýšené produkce mužských hormonů a jejích následků, ale spíš jednotlivě. Takže léčba jednoho typu obtíží nedokáže odstranit zároveň i příznaky v dalších oblastech. Takzvaná antiandrogenní terapie je poměrně úspěšná, jak uvádějí studie. Po zhruba tříleté léčbě se výrazně zlepšuje stav hormonálních hladin, akné i vypadávání vlasů. Často se používá také běžná hormonální antikoncepce.

Další léčebnou metodou je léčba inzulinové rezistence. Léčí se antidiabetiky – léky, které posilují vstřebávání glukózy z krve, snižují částečně mužské hormony, ale výsledky v oblasti akné a vypadávání vlasů jsou už méně přesvědčivé.

Standardní terapií na chybějící ovulaci u žen s PCOS je podávání antiestrogenu v lécích. Tato léčba se používá především u pacientek, které se snaží otěhotnět, účelem je obnovit ovulaci. Účinnost se podle výzkumů zlepšuje při současném podávání antidiabetik. Samotná antidiabetika upravují nepravidelný cyklus, ale k vyvolání ovulace je třeba ještě přidat tzv. antiestrogeny. 

Gravidita při PCOS bývá riziková. Častěji dochází k samovolným potratům (riziko je vyšší až o 50 % než v případě fyziologické gravidity). Ženám hrozí specifické potíže v těhotenství, například vysoký krevní tlak, preeklampsie (vysoký krevní tlak a ztráta bílkovin v moči, které způsobují ohrožení života matky i dítěte, v těžkých případech je nutné vyvolat porod), těhotenská cukrovka. A po porodu je často potřeba intenzivní péče o novorozence.

Kdy je nutná laparoskopie?

Chirurgická léčba syndromu polycystických ovarií se standardně provádí metodou laparoskopické břišní operace, jejímž cílem je úprava vaječníků. Ty se zbaví cyst, naruší se jejich ztluštělá svrchní vrstva, aby se usnadnilo dozrávání folikulů (vajíček). K samotné léčbě samozřejmě přispívá také změna celkového životního stylu. Pohyb, změna jídelníčku (omezení cukrů a tuků), to vše vede ke snižování nadváhy (která rovněž brání často otěhotnění), ke zlepšení psychické kondice a větší pohyblivosti a uvolnění svalů.

Umělé oplodnění: Co vás čeká na klinice a proč není třeba se strachovat? Vysvětlí lékařka

Jak si pomoci k otěhotnění?

Kromě hormonální a chirurgické léčby nabízí moderní medicína další šanci pro ženy s PCOS, které se snaží otěhotnět. Studie a výzkumy prokázaly, že pomáhá konzumace doplňků stravy s inositoly. Ty existují v našem těle ve dvou formách, a pokud jsou v ideální koncentraci, pomáhají snižovat hladinu mužských pohlavních hormonů, čímž harmonizují menstruační cyklus.

Zejména ženy trpící syndromem polycystických vaječníků by měly užívat doplněk stravy obsahující inositoly. Bylo prokázáno, že jejich užívání ve správném poměru pomáhá zpravidelňovat menstruační cyklus. To vede k brzkému dosažení ovulace a zlepšení kvality zárodečných buněk – vajíček i spermií,“  potvrzuje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová. Při výběru preparátu se zaměřte na kombinaci inositolů, folátů, vitamínů E, D a C a minerálů jako je zinek a selen, což jsou všechno látky podporující nejen zdraví, ale hlavně plodnost.

"V případě, že je pacientka správně léčena a její partner má normální spermiogram, může žena po léčbě otěhotnět zcela přirozeně nebo po inseminaci, což je ambulantní zákrok, kdy se spermie partnera vstříknou přímo do dělohy. V případě, že pacientka na terapii nereaguje nebo ani po léčbě opakovaně neotěhotní, řešením bývá umělé oplodnění," uvádí MUDr. Jan Lacheta, primář primář Centra reprodukční medicíny kliniky Iscare.

PCOS: vyšší riziko vzniku cukrovky i rakoviny

Ženy s polycystickými ovarii v průběhu života rovněž častěji onemocní cukrovkou, ischemickou chorobou srdeční a poruchami oběhového systému v důsledku kornatění tepen. Mají vyšší riziko spánkové apnoe (dočasná zástava dechu) a typické kožní poruchy (bradavičnaté černé pigmentové změny v oblasti kožních řas, například na šíji). Jsou také zatíženy vyšším rizikem onemocnění rakovinou dělohy.

10 omylů o umělém oplodnění, kterým lidé věří: Stojí to majlant a budu mít dvojčata
Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!
Plánujete miminko? Na tohle se zeptejte lékaře dříve, než otěhotníte!
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Syn, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Plodnost, Umělé oplodnění, Ovulace, Čas, Ohrožení života, Léčba, Nepravidelná menstruace, Porucha, Častý problém, Spermiogram, Zástava dechu, Chirurgická léčba, Patologický nález, Klinický projev, Syndrom, Vaječník, Menstruační cyklus, Produktivní věk, Radka Gregorová, Nerovnováha, Zdraví na Heureka.cz