Maminka.czZdraví

Synechia vulvae: Srostlé intimní partie děvčátek

Martina Machová 18.  7.  2016
Synechia vulvae, srůsty intimních partií malých děvčátek, nejsou nemocí nijak neobvyklou, ale naštěstí ani nebezpečnou. Jen se o nich méně mluví, než o intimních problémech malých chlapců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příběh maminky Jasmíny

„Nedovedete si představit, jak trapně jsem se cítila, když mi zastupující pediatr mé dcery nevybíravě řekl, že bych měla věnovat více energie intimní hygieně mé dcerky! Onen muž měl buď mylné informace, nebo velké předsudky. Já i dcera jsme totiž velmi snědé. Můj otec je Ind, se kterým se má maminka seznámila na vysoké škole. Bohužel nás opustil a mně i mé dceři po něm zbyl jen exotický vzhled.

Co se tehdy vlastně odehrálo? Během června, který jsme strávily s dcerkou na chatě, jsem se snažila dcerku odplenkovat a všimla jsem si, jak netypicky dcerka močí, když pobíhá bez prádla po zahradě. Emma močila jako by byla kluk, v podřepu čůrala přímo před sebe! Nejdřív jsme z toho měli legraci, ale po dvou dnech jsem si všimla, že dcerce jakoby srůstají zevní rodidla a čůrá se zvýšeným úsilím. Strašně jsem se vylekala! Navíc se mnou na chatě byla má maminka, která se při každém náznaku nemocí hroutí. A tak jsme vyrazilydomů.
 

Naše pediatrička měla dovolenou a od zastupujícího lékaře jsem se dozvěděla, že dceru určitě nemyji, načež se řvoucí dcerce se za doprovodu nepříjemných komentářů snažil slepenou kůži násilím roztrhnout. Bylo to neuvěřitelné! Naštěstí se ozvala očividně vyděšená sestra, která podotkla, že tyto případy odesílá paní doktorka na dětskou chirurgii a nápadně na mě zamrkala.

Dceru jsem lékaři doslova vyrvala z rukou a uháněla na chirurgii, kde mi nevěřili, že by se ke mně onen muž takto choval. Dcerce provedli jednoduchý zákrok za lokálního znecitlivění, mě uklidnili, že nejde o nic závažného a poučili, jak se o problematické partie starat.“

Co je synechia vulvae?

„Vyskytuje se u děvčátek mezi 1 až 6 rokem, kdy pohlavní orgány nejsou ještě pod vlivem hormonů – estrogenů. Synechie vzniká slepením protilehlých okrajů sliznice poševního vchodu nebo celých malých stydkých pysků. Srůst bývá blanitý. Trvá-li stav slepení příliš dlouho, může se vyvinout pevný kožovitý srůst. Srůst může být jen částečný nebo celkový, kdy nacházíme jen malý otvůrek pod klitorisem omezující močení,“ uvádí na svém webu například dětská gynekoložka Jana Hrbková.

Synechia vulvae ale však nepatří mezi vývojové vady, jak by se mohlo někdy zdát. Novorozená děvčátka totiž před srůsty chrání přítomnost hormonů estrogenů, které jsou v organismu díky předchozímu „napojení“ na maminku ještě nějakou dobu přítomné. Synechia bývá odborníky označována jako problém tzv. klidového období, kdy se organismus dívek ještě neocitá pod vlivem estrogenů a sliznice rodidel je velice jemná a tenká.

Pozná ji i laik?

Ano, pozná! Děvčátko obvykle močí nápadně nestandardně (přímo před sebe, jako chlapec) a přerušovaně, velmi často mívá problém se trefit do nočníku. Močení může doprovázet viditelná námaha, celý proces vylučování trvá déle. Někdy se objevuje svědění a pálení, dále tlak či bolest v podbřišku. Problémy může komplikovat infekce provázející nedostatečné vyprázdnění.

Synechii lze pochopitelně rozpoznat i při prohlídce nestandardně vypadajících rodidlech děvčete. Intimní partie jednoduše vypadají jinak; jako by byly slepené či srostlé (odborníci rozeznávají tři typy srůstů). Jestliže tuto ranou fázi nepostřehnete, mohou protilehlé sliznice srůst pevně k sobě a zůstává jen malý otvor na močení.

Léčba a prevence

„Pokud matka zjistí blanitý srůst, tahem obou rukou jej může rozrušit. Vhodnější je navštívit dětského gynekologa, který uvolnění sám provede tenkou sondou a poučí matku o ošetřování. V případě pevnějšího srůstu je možné rozrušení provést v krátkodobé narkóze na lůžkovém oddělení. Tento stav je však velmi výjimečný.“ tvrdí dětská gynekoložka Jana Hrbková.

Dřívější praxe zahrnovala používání mastí s obsahem estrogenů, ty napomohly k zesílení sliznice a samovolnému rozlepení. Nicméně odborníci již tento postup vzhledem k možným vedlejším účinkům nedoporučují. Maminkám se pak obvykle dostanou rady jak správně provádět intimní hygienu zevních rodidel, kdy se doporučuje cíleně oddálit stydké pysky a celou oblast omýt čistou rukou, tekoucí vodou a vhodným neparfemovaným dětským mýdlem či gelem (vždy směrem ke konečníku).

Samozřejmostí je častá výměna plen a požívání prodyšného a dobře vymáchaného prádla. Mnohým maminkám se též osvědčuje používání tzv. epitelizačních mastí typu Bepanthen, Infadolan, Dermazulen či Calcium pantothenicum (tzv. kalciová mast). Problém má však bohužel tendenci k recidivám.

Časté intimní problémy malých chlapců. Na co dát pozor?
Témata: Zdraví, Syn, intimní partie, Nedostatečné vyprázdnění, Pár, Partie, Par, Lokální znecitlivění, Part, Častá výměna, Slepení, Výměna, Klitoris, Zevní rodidla, Kozov, Lůžkové oddělení, Stydký pysk, Pysk, Rozrušení, Poševní vchod, Bepanthen, Děvčátko, Recidiva, Děvče, Zdraví na Heureka.cz

Video