Maminka.czPředškolák

Synechia vulvae: záludný problém malých děvčátek

Martina Machová 11.  4.  2012
Synechia vulvae: záludný problém malých děvčátek
Bohužel i malá děvčátka mohou mít gynekologické problémy, mezi ty nejčastější patří srůsty v oblasti genitálií. Diagnóza souhrnně označovaná jako „synechia vulvae“ zahrnuje několik typů tohoto onemocnění; od prostého slepení až po srůsty poševního vchodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vypadá? Pozná ji i laik?

Každá pozorná maminka pozná, že její holčička vypadá „tam dole“ jinak. Otázkou je, zda je maminka pediatrem poučena, že dceřin genitál není pro její oči tabu. A že je důležité pečovat o tyto tělesné partie nejen při přebalování a koupání, ale i v rámci prevence. Ta v případě, že je holčička viditelně v pořádku, obnáší pouze pravidelnou vizuální kontrolu.

Synechia vulvae se ve své nejčastější formě projevuje jako jakési slepení normálně vyvinutých zevních rodidel. Pokud tuto ranou fázi nepostřehnete, mohou protilehlé sliznice srůst pevně k sobě. Vyústění pochvy a později i močové trubice přestávají být viditelné. Zůstává pouze malý otvor na močení. Proud moči pak mívá nestandardní směr, močení se jeví jako namáhavé. V případě jakýchkoliv pochybností neváhejte kontaktovat vašeho pediatra!

ČTĚTE TAKÉ: Má už vaše dítě cestovní pas? S pořízením zbytečně nečekejte. Platnost zápisu u rodičů končí

Proč vzniká?

Vznik srůstů v oblasti genitálu ovlivňuje nepřítomnost estrogenů, proto synechia nikdy nevzniká u novorozeňat (vliv estrogenů matky), dospívajících slečen a dospělých žen. Teoreticky jí však může být zaskočena seniorka, která je již mnoho let po přechodu. Ale nejčastěji samozřejmě trápí malá děvčátka okolo 2 až 5 roku. Tehdy je sliznice rodidel vzhledem k nepřítomnosti estrogenů velmi jemná a tenká. Protilehlé strany se snadno slepí a mohou mít tendenci ke srůstům.

Jak se léčí

Pokud má dítko sliznice pouze slepené (ne srostlé!), může je lékař jemně oddělit. Skutečné srůsty se uvolňují chirurgicky v lokální, či celkové anestezii. „Potvůrka“ synechia má bohužel tendence k recidivám, a tak vám lékař většinou klade na srdce pečlivou hygienu (nejlepší mycí nástroj je čistá ruka a voda, popř. trocha dětského mýdla) a každodenní kontrolu s jemným oddálením stydkých pysků. Nic nezkazíte ani pečlivým mácháním prádla a používáním nedráždivých pracích prostředků. Lékař obvykle dále doporučí oblast lehce promazávat nějakou epitelizační mastí typu Bepanthen, Calcium pantothenicum apod. Dříve se předepisovaly i masti s obsahem estrogenů, které napomohly zesílení a rozlepení sliznic. Dlouhodobé mazání mastí s obsahem ženských hormonů však může negativně ovlivnit zdraví dítěte, a tak od této praxe mnoho odborníků upouští.

Povzbuzením pro rodiče malých „synechiček“ je skutečnost, že z nepříjemných obtíží děvčátko vyroste. Nu, během puberty si na srůsty možná ještě nostalgicky vzpomenete…

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Syn, Čistá ruka, Malý, Žalud, Problém, Potvůrka, Zdraví na Heureka.cz