Maminka.czSoutěže

Ta naše básnička česká

redakce 19.  4.  2011
Celé Česko čte dětem o.p.s. vyhlašuje soutěž "Ta naše básnička česká", aneb celostátní soutěž pro děti i dospělé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O co jde? Najít v české literatuře pro děti a mládež báseň, jež se stane „hymnou“, kterou bude každým rokem zahájen celostátní Týden čtení dětem v České republice.

Sáhněte do svých oblíbených dětských knížek a vyberte báseň, která je snadno zapamatovatelná, rytmická, vtipná a veselá a obsahuje minimálně 8 slok o cca 4 verších.

Téma básně není ničím limitováno. Soutěžící mohou své návrhy posílat na e-mail kontakt@ctemedetem.cz do 30. dubna 2011. Kromě svého tipu by neměli zapomenout uvést své jméno, adresu, e-mail, telefon a věk. Vítěz bude pozván na slavnostní inauguraci, kde mu bude některou ze zúčastněných osobností předán knižní poukaz v hodnotě 1000 Kč.

Báseň bude poprvé čtena významnými osobnostmi ze světa kultury a umění na slavnostní inauguraci 1.Mezinárodního týdne čtení dětem 1. 6. 2011 v Českém Těšíně na Symbolickém místě na řece Olši, která spojuje Český Těšín (CZ) a Cieszyn (PL).

Mezinárodní týden čtení dětem, jehož organizátory jsou Celé Česko čte dětem a Cała Polska Czyta Dzieciom, bude probíhat 1.-7. června 2011 ve městech a obcích v celé České republice a v Polské republice.

Mezinárodní týden čtení dětem nemá v Evropě obdobu. Toto setkání zahájí mezinárodní projekt na evropské úrovni s názvem „All of Europe reads to Kids“ aneb „Celá Evropa čte dětem“.
Cílem Mezinárodního týdne čtení dětem je zahájení trvalé mezinárodní spolupráce organizací, které svými činnostmi a aktivitami vychovávají k lásce k literatuře a prostřednictvím společného čtení budují pevné vazby v rodině. Mezinárodní týden čtení bude impulsem pro české školy, knihovny,
literární kavárny a širokou veřejnost, aby každoročně vždy od 1. do 7.června pořádaly takovéto svátky literatury v celé republice.

Slavnostního zahájení se zúčastní děti z českých a polských škol, rodiče,učitelé, knihovníci a známé osobnosti (Jaromír Nohavica, Ewa Farna, Michal Viewegh a další). Naši inauguraci poctí svou přítomností také představitelé EU, pozváni byli ministři kultury České republiky i Polské republiky,
ministři zahraničních věcí České republiky i Polské republiky, zmocněnci pro lidská práva obou států, hejtman Moravskoslezského kraje a starostové obou měst.

Témata: Soutěže, Michal Viewegh, Češka, Čéška, Báseň, Náš, Nohavica, Český Těšín, Ewa Farná, Ewa, Básnička, Read, Ewa Farna