Maminka.czPeníze a kariéra

Tábor nemusíte platit sami...

Iva Endrychová 28.  7.  2014
Tábor nemusíte platit sami...
Nabídka táborů je nesmírně pestrá. Vybrali jste spolu s dítětem ten správný? Jazykový, ke koním, se skauty, nebo na ten klasický? A máme pro vás ještě jednu dobrou zprávu. Na platbu celé ceny nemusíte být sami. Můžete získat příspěvek nebo slevu třeba od zdravotní pojišťovny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pobyt na letním táboře dítěti prospěje. Otrká se, naváže nová přátelství a hlavně bude na čerstvém vzduchu, a tím prospěje i svému zdraví a pobyt se zúročí v následujících měsících. I maminčini mazánci rychle zjistí, že tu máma není pořád, aby se o ně postarala. Rychle se naučí své problémy řešit sami. Domů se vám pak vrátí jiné, samostatnější dítě. Je to rychlá cesta k osamostatnění se, ale rozhodně není zadarmo. Částka za týdenní nebo až třítýdenní pobyt však může být citelným zásahem do rodinného rozpočtu.

Prospěšnost letní rekreace si však četné organizace a úřady uvědomují, proto tuto prospěšnou činnost buď přímo samy organizují, nebo alespoň účast dětí na těchto akcích podporují. Třeba i finančně. Stále víc rodin totiž zvažuje, jestli mají finanční rezervu, která by náklady spojené s výpravou dítěte na letní tábor pokryla. Počítejte s tím, že standardně dvoutýdenní tábor v přírodě vyjde přibližně na šest tisíc a více, což v případě, že máte dvě a více dětí, kterým chcete dopřát zajímavé zážitky, už není úplně zanedbatelná částka. Proto je dobré poohlédnout se po možnostech, které vašemu již tak napjatému rodinnému rozpočtu uleví a vy nebudete muset žít s pocitem, že jste dětem nemohli zajistit takové prázdniny, jaké by si skutečně zasloužily.

Slevy poskytovatelů táborů

Na rozdíl od minulých let, kdy tábory pořádaly téměř výhradně jen různé dětské organizace nebo podniky, existuje už mnoho společností, které letní tábory nabízejí jako cestovní kanceláře. Stejně jako zájezdy musejí mít určitou kvalitu, musejí ji mít samozřejmě i tábory. Nabídka je vskutku pestrá a provozovatelé se předhánějí, aby získali právě vaše dítě. Často jdou i cestou různých slev. Tu za včasnou objednávku už asi nestihnete, ale třeba byste mohli najít slevu last minute. Ušetřit můžete i tehdy, pokud na stejný tábor pošlete dítě opakovaně, vyšlete sourozence nebo si od stejného provozovatele vyberete více táborů (ať už pro jedno dítě, či každého sourozence pošlete jinam).

Také je dobré podívat se na nabídku skautských táborů, jejichž kapacita je sice primárně omezená pro členy klubu, nové kamarády vždy ale rádi přijmou mezi sebe a cenové náklady nejsou tak vysoké jako u jiných variant, jež se nabízejí.

Nejdražší z možností jsou takzvané příměstské tábory, které sice slibují velice zajímavý program, mnohdy nejsou ale zřízeny čistě pro dětskou zábavu, a pokud zřizovatel nezajistí pro chod organizace grant od příslušného úřadu, bude chtít jediné – vydělat na nic netušících rodičích. Tábory kroužků, které vaše dítě během roku navštěvuje, jsou velice zajímavou variantou, nejsou nijak drahé a především, děti vyrážejí mimo váš dohled s partou, kterou znají dlouhodobě. Sice občas spí na karimatce ve školní tělocvičně na druhém konci republiky, ale zážitky takovéhoto typu školáci milují a rozhodně nejsou tak zhýčkaní, jak si rodiče často myslí.

Příspěvek ze zdravotní pojišťovny

Některé zdravotní pojišťovny kromě toho, že organizují ozdravné pobyty pro děti samy, tak mohou přispět i na běžné tábory. Ovšem musíte se o to aktivně sami zajímat. Nám se to podařilo vyzvědět od několika pojišťoven. „Pojištěncům, kteří jsou členy Klubu pevného zdraví, můžeme na tábor přispět částkou až 500 korun. Nabídka se týká jak klasických, tak i takzvaných příměstských letních táborů,“ uvedl Oldřich Tichý, mluvčí pojišťovny VZP s tím, že loni tuto nabídku využilo 58 333 klientů. Bližší informace o podmínkách získají rodiče na pobočkách pojišťovny.

Také pokud je vaší zdravotní pojišťovnou OZP, můžete získat příspěvek na tábor a také na příměstské školky. Je to jeden z benefitů takzvaného Vitakonta. „Příspěvek v rámci Vitakonta na letní tábory není nijak limitován. Rodina může kumulovat své kredity za účelem zvýšení příspěvku pro jedince, který na tento tábor pojede,“ uvedl mluvčí OZP Mario Böhme. Podle něj výše příspěvku závisí na účasti klienta na službách OZP. Informujte se na pobočkách nebo klientské lince pojišťovny.

„Pojištěnci Zaměstnanecké pojišťovny Škoda mohou získat příspěvek na tábor v rámci balíčku pro studenty a žáky, který se týká podpory sportovních a pohybových aktivit. Výše příspěvku může dosáhnout až 500 korun,“ informoval o tom mluvčí pojišťovny Petr Kvapil. Kromě toho vám některé pojišťovny přispějí na pobyty organizované školou i v průběhu školního roku.

Zaměstnanecký benefit

Další možností, jak ulevit napjatému rodinnému rozpočtu, je požádat o příspěvek zaměstnavatele. Tam, kde existují odbory, můžete požádat o příspěvek z Fondu kulturních a sociálních potřeb. Další zaměstnavatelé mohou mít příspěvek na rekreaci dítěte jako součást nabídky zaměstnaneckých benefitů, tak si ji důkladně prostudujte, nebo se raději zeptejte přímo na personálním oddělení firmy, zda je tu možnost o příspěvek na tábor požádat. Pozor však na to, že si často musíte vybrat tábor jen z nabídky těch společností, které jsou do systému nabídky benefitů dané firmy zapojeny.

Kdo pomůže v hmotné nouzi

Sociálně a finančně slabším rodinám či matkám samoživitelkám může finančně vypomoct i stát prostřednictvím odboru městského úřadu a příslušného úřadu práce. Výše příspěvku pak závisí na finanční situaci rodiny, může dosáhnout až dvou třetin celkové částky, ale nezískáte ho na zahraniční dětskou rekreaci. Pokud se ocitnete v náhlé hmotné nouzi, lze zažádat i o mimořádnou okamžitou dávku prostřednictvím úřadu práce a odboru pro vyplácení dávek. „Příspěvky lze přiznat v případě, že rodič nemá dostatek prostředků k uhrazení odůvodněných nákladů vznikajících v souvislosti se vzděláním nebo se zájmovou činností nezaopatřených dětí a na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálněprávní ochranou dětí,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce České republiky, s tím, že v průběhu kalendářního roku nesmí součet těchto příspěvků přesáhnout desetinásobek částky životního minima jednotlivce, tedy částku 34 100 korun. Každou žádost o příspěvek posuzuje příslušný úřad práce jednotlivě na základě konkrétního případu.

O příspěvek na prázdninovou rekreaci dětí u zdravotní pojišťovny nebo u městského úřadu můžete požádat většinou i zpětně, ale je potřeba doložit žádost účtenkou za vaši rekreaci. Poraďte se o tom na jednotlivých příslušných úřadech. Léto a prázdniny děti milují, dopřejte jim tedy takové, na které budou vzpomínat ještě po letech jako na to nejideálnější, co v životě zažily. Tábory a pobyt na nich utužuje přátelství i charakter. Jestli si budete myslet, že tento druh zábavy není pro vaše zlatíčko vhodný, přepočítejte si dny dovolené, kterou máte, a možnosti, kam jinam dítě umístit. Nakonec zjistíte, že právě tyto akce jsou skvělou možností, jak zabavit potomka, když vy musíte být v zaměstnání.


...i když některé zdravotní pojišťovny na letní tábory nepřispívají, můžete od nich v rámci prevence a péče o zdraví dětí získat příspěvek na ozdravné pobyty pořádané školským zařízením (školka a škola v přírodě, lyžařský výcvik)? Příspěvek se většinou pohybuje v řádu stokorun. U každé pojišťovny jsou podmínky pro získání příspěvků rozdílné (délka pobytu, forma žádosti…), proto se na tuto možnost zeptejte přímo ve své pojišťovně.

Témata: Časopis Maminka, Sam, Peníze a kariéra, odbory, škola v přírodě, Letní tábory, Příslušný úřad, Pevné zdraví, OZP, Cestovní kancelář, Letní tábor, Skautský tábor, Lyžařský výcvik, Úřad práce, Oldřich Tichý, Samostatné dítě, Tábor, Oldřich, Personální oddělení, Zajímavý program, Last minute, Plat