Maminka.czRodičovská na cestách

Tahle máma z Berlína se toho nebojí! Během mateřské s dětmi projela svět

Gabriela Kolinová 2.  4.  2019
Rodičovská dovolená se dá strávit různě. Val Berndt z Berlína se rozhodla, že během ní procestuje se svým partnerem a malou dcerkou svět. A nyní už vyrážejí na cesty ve čtyřech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když ředitelka designové firmy Val Berndt zjistila, že je těhotná, byla štěstím bez sebe. Se svým partnerem Benem se rozhodli, že hned jak se miminko narodí, vyrazí na cesty. Holčička přišla na svět v březnu 2016 a jen co Val skončilo šestinedělí, vydal se tenhle mladý pár z Berlína i s miminkem na jih Francie. Poté pokračoval do Španělska a Portugalska...

Cestu odstartovali Ben s Val v květnu 2016 a od té doby projeli Evropu, Afriku, Jihovýchodní Asii, Austrálii a Nový Zéland. Celé dobrodružství dokumentovali a fotky zveřejňovali na Instagramu s názvem Nappy Nomad. 

Mají čtyři děti a kuráž. Proč? Prodali dům a bydlí ve školním autobuse

Během návštěvy Nového Zélandu Val zjistila, že je znovu těhotná. To ale cestovatelské plány mladé rodině nepřekazilo, jen trochu zkomplikovalo. "Cestování bylo najednou trošku těžší. Hlavně ze začátku, kdy jsem trpěla těhotenskými nevolnostmi. A jízda po klikatých silnicích Nového Zélandu tomu moc nepřidala. Museli jsme si dávat dlouhé přestávky," vzpomíná tahle teď už dvojnásobná máma. Na Bali zase bylo šílené vedro, což pro těhotnou ženu také není nic příjemného. Vlastně pro nikoho.

Největší výzvou ale byly návštěvy různých nemocničních zařízení a těhotenské prohlídky. Val musela pokaždé informovat lékaře o svých předchozích vyšetřeních a o svých problémech. "Bylo těžké se vypořádat s různými systémy a byrokracií. Jednou jsem se dokonce i u jednoho lékaře v ordinaci rozplakala," vzpomíná Val. I tak to stálo za to. 

Jste nechutná, řekla kojící ženě cestující v letadle. Pak vznikly tyto fotky

Druhá dcera přišla na svět v srpnu 2017. Narodila se v Německu, kam se Val s Benem a první dcerkou vrátili až po 32. týdnu těhotenství. 

Mnoho žen se podle Val zbytečně strachuje cestovat během těhotenství. Proto doufá, že i jejich příběh pomůže rodinám ztratit obavy a vyrazit na cesty i s očekávaným přírůstkem. "Dostala jsem spoustu zpráv od těhotných žen, které si strašně přály cestovat, ale bály se. Samozřejmě, že trochu riskujete, ale já nikdy nelitovala. Sedět pod palmami na pláži, nechat se ochlazovat vánkem od moře a pozorovat své dítě, jak si hraje na pláži. Prostě to za to stálo," dodává tahle dobrodružná máma. 

Nyní už cestují ve čtyřech. "Se dvěma dětmi už je to trochu obtížnější, dříve jsme zůstávali na jednom místě týden, teď zůstáváme měsíc," směje se Val. 

 

Témata: Těhotenství, Galerie, Miminko, Dovolená s dětmi, Instagram, Vaše příběhy, Cestování, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Dcerka, Mama, Afrika, Máma, Portugalsko, Těhotná žena, Španělsko, Běh, Německo, Berlín, Rodičovská dovolená, Austrálie, Nový Zelánd, NOMA, Jihovýchodní Asie, Nový Zéland