Maminka.czTěhotenství

Tajemná linea nigra: Co znamená hnědá čára uprostřed těhotenského bříška?

Martina Machová sim 19.  11.  2022
Proč některým maminkám nakreslí těhotenství na bříško tlustou tmavou čáru táhnoucí se od pupíku dolů? Prozradí tato čára pohlaví dítěte, jak se někdy říká? A k čemu linea nigra vlastně slouží? Víme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je období plné fyzických změn, občas hodně bouřlivých a většinou nepříliš nadšeně akceptovaných, jak potvrdí snad každá maminka. 

A právě linea nigra, tmavá pigmentová linka vprostřed těhotenského bříška, patří ke změnám, které žádná těhotná žena opravdu nepřehlédne. Proč se tato tmavá svislá linka v těhotenství tvoří? Má snad nějaký zvláštní význam?

Video: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Kdy vzniká linea nigra?

Linea nigra (lat. černá linie) je tmavá pigmentová linka tvořící spojnici mezi pupkem a sponou stydké kosti. Linea nigra se objevuje zhruba u 20–30 % těhotných žen, obvykle v druhém trimestru. U některých netěhotných žen, ale třeba i u malých dětí je tato linka patrná v opačném provedení – je světlejší než okolní kůže a říká se jí linea alba.

Proč vzniká linea nigra?

„Linea nigra je specifickým druhem pigmentace vznikajícím v důsledku zvýšené produkce melaninu,“ vysvětluje dermatoložka Iva Kuncová. „Tato nadprodukce je ovlivněna hormonálními změnami v těhotenství, konkrétně mnohonásobně se zvyšující hladinou hormonu estrogenu,“ tvrdí dále. Z podobného důvodu tmavnou v období těhotenství například prsní bradavky nebo se tvoří tzv. chloasma – pigmentové skvrny (mapy) v obličeji.

Jaký má význam linea nigra?

Odborníkům se bohužel do dnešní doby nepodařilo odhalit, zda má linea nigra nějaký zvláštní význam. Netuší, proč se tvoří právě ve střední linii těhotenského bříška v oblasti vazivové střední čáry břicha, k níž se upínají některé břišní svaly. S čím si nevědí rady odborníci, to bez problému vysvětlí lidové pověry! Jedna z nich tvrdí: „ Je-li čára přítomna, bude to chlapec!“ Další tvrdí: „Pokud je linka výrazná a dlouhá, narodí se holčička, pokud je krátká, bude to kluk.“  Zda je to pravda, asi tušíte sami...

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne

Kdy zmizí linea nigra?

A kdy tento těhotenský podpis z břicha zmizí? V odborné literatuře se lze dočíst, že u většiny žen linea nigra bledne během několika týdnů až měsíců po porodu. Nicméně existují ženy, které mají tuto linku celoživotně, sice v poněkud světlejším odstínu, ale stále patrnou. Jistý vliv může sehrát i vystavení břicha slunečnímu záření brzy po porodu! Kvůli záření je pak linka ještě více viditelná a pigmentovaná. V některých případech se již vybledlá linka vlivem slunění znovu objeví.

Linea nigra bez těhotenství?

Tmavší pigmentovou čáru lze někdy zaznamenat i mimo těhotenství, výjimečně dokonce i u malých dětí! V některých případech stojí za vznikem tmavé linky hormonální změny, vliv může teoreticky mít dle některých odborníků i antikoncepce. Naštěstí je sama linea nigra neškodná a její objevení se je považováno ze zdravotního hlediska za nepodstatné.

Bříško jako kámen? To chce klid! Poradíme, co s tvrdnutím břicha v těhotenství

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Krása a styl, Břicho, Fyzická změna, Těhotná žena, Čára, Maminka, Pigment, První trimestr, Prsní bradavka, Linea, Dnešní doba, Dermatoložka, Pohlaví dítěte, Těhotenské bříško, Zvláštní význam, Záření, Line, Melanin, Slunění, Linie, Střední čáry, Zdraví na Heureka.cz