Tajná zbraň italské kuchyně: Polévky

Polévky najdete i v italské kuchyni. Tyhle polévky vás alespoň ve vzpomínkách přenesou do slunné a provoněné Itálie.

Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.

Pappa al pomodoro - rajčatová polévka

(4 porce příprava: 60 minut)

Potřebujeme: olivový olej, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 1 svazek bazalky, 500 g loupaných rajčat, 1 rajčatový protlak, sůl a pepř, bílé pečivo, 500 ml zeleninového vývaru

V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Minestrone di verdure - Minestrone

(4 porce příprava: 45 minut)

Potřebujeme:4 stonky řapíkatého celeru, 1 menší cuketa, 2 větší mrkve, 100 g hlávkové kapusty, 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku), 4 masitá rajčata, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, olivový olej, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g polévkových těstovin, 360 g bílých fazolí v konzervě, sůl a pepř, bazalka, oregano, parmazán nebo pecorino na dochucení

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.

Zuppa di lenticchie - čočková polévka

(4 porce příprava: 60 minut)

Potřebujeme: 3 stroužky česneku, 6 sardelek naložených v oleji, 1 svazek čerstvé šalvěje, 2 stonky řapíkatého celeru, 4 lžíce olivového oleje, 200 g hnědé čočky, 1 l zeleninového vývaru, 400 g loupaných rajčat, sůl a pepř, bílý chléb, parmazán na dochucení

Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.

Zuppa di pesce - rybí polévka

(4 porce příprava: 40 minut)

Potřebujeme: 500 g mořských ryb, 100 g sépií, 100 g krevet, 150 g mušlí, 3 stroužky česneku, 1 svazek petrželky, 1 chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 400 g loupaných rajčat, 200 ml bílého suchého vína, 500 ml rybího vývaru, sůl a pepř, bílý chléb

Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes umíte druhé potěšit svým pracovním přístupem, ale také dát před přáteli najevo, co se ve vás skrývá za skutečnou sílu. Přesto dnes…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci