Maminka.czVýživa a stravování

Tajná zbraň italské kuchyně: Polévky

David Skokan 1.  8.  2014
Tajná zbraň italské kuchyně: Polévky
Polévky najdete i v italské kuchyni. Tyhle polévky vás alespoň ve vzpomínkách přenesou do slunné a provoněné Itálie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od podpatku až k hornímu okraji apeninské "boty" se Itálie pyšní polévkami plnými slunce, zeleniny a bylinek. Dejte si malou ochutnávku.

Pappa al pomodoro - rajčatová polévka

(4 porce příprava: 60 minut)

Potřebujeme: olivový olej, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 1 svazek bazalky, 500 g loupaných rajčat, 1 rajčatový protlak, sůl a pepř, bílé pečivo, 500 ml zeleninového vývaru

V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.

Minestrone di verdure - Minestrone

(4 porce příprava: 45 minut)

Potřebujeme:4 stonky řapíkatého celeru, 1 menší cuketa, 2 větší mrkve, 100 g hlávkové kapusty, 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku), 4 masitá rajčata, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, olivový olej, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 g polévkových těstovin, 360 g bílých fazolí v konzervě, sůl a pepř, bazalka, oregano, parmazán nebo pecorino na dochucení

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.

Zuppa di lenticchie - čočková polévka

(4 porce příprava: 60 minut)

Potřebujeme: 3 stroužky česneku, 6 sardelek naložených v oleji, 1 svazek čerstvé šalvěje, 2 stonky řapíkatého celeru, 4 lžíce olivového oleje, 200 g hnědé čočky, 1 l zeleninového vývaru, 400 g loupaných rajčat, sůl a pepř, bílý chléb, parmazán na dochucení

Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.

Zuppa di pesce - rybí polévka

(4 porce příprava: 40 minut)

Potřebujeme: 500 g mořských ryb, 100 g sépií, 100 g krevet, 150 g mušlí, 3 stroužky česneku, 1 svazek petrželky, 1 chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 400 g loupaných rajčat, 200 ml bílého suchého vína, 500 ml rybího vývaru, sůl a pepř, bílý chléb

Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., kuchyně, Protlak, Minestrone, Bílé pečivo, Ital, Pól, Čočková polévka, Zeleninový vývar, Pole, Taj, Rybí polévka