Maminka.czPorod

Tak to byla rychlovka. Maminka dnes porodila v autobuse před pražskou Spartou

redakce 23.  2.  2017
Další maminka zažila tzv. překotný porod na vlastní kůži. Žena porodila miminko během cesty autobusem, a to přímo před stadionem Sparty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová uvedla, že mladá žena cestovala dálkovým autobusem a během jízdy si odskočila na toaletu a přitom porodila chlapečka.

Záchranáře zavolal řidič autobusu, který podle instrukcí dispečerky poskytl ženě a miminku první pomoc. „Dítě zabalili, aby ho udrželi v teple. To je po porodu nejdůležitější," dodala mluvčí.

Záchranáři po příjezdu novopečenou maminku i novorozence ošetřili a odvezli na na jednotku intenzivní péče do nemocnice Motol.

Miminko pospíchalo na svět: Překotný porod na vlastní kůži

Překotný porod

Překotný porod je název pro spontánně probíhající porod, který trvá méně než dvě hodiny. Je tomu v případech, kdy měkké porodní cesty nekladou odpor. Často k němu dochází zejména u vícerodiček, při silných děložních stazích, ale také při nedostatečném uzávěru děložního hrdla a u malých plodů.

I když to může vypadat pro maminky, které rodily dlouhé hodiny nebo dny, jako sen, není překotný porod prospěšný pro maminku ani dítě. Novorozencům totiž hrozí díky silným děložním stahům nitrolebeční krvácení. Ne vždy to tak ale musí být.

Zažily jste překotný porod na vlastní kůži?

Překotný porod
Od těhotenství k porodu

Překotný porod

Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě
9 měsíců ve 4 minutách. Podívejte se na fascinující video

 

 

 

Témata: Porod, auto, autobus, Malý plod, Mladá žena, Nitrolebeční krvácení, TAK, Děložní stahy, Překotný porod, SPA, Pór, Probíhající porod, Intenzívní péče, Maminka, Rychlovka

Video