Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Také řešíte, kam s dětmi o prázdninách? Tohle se osvědčilo nám

redakce 22.  7.  2018
Letní prázdniny trvají dva měsíce, a vaše dovolená maximálně dva, tři týdny. Pokud nejste na další mateřské, nerudovská otázka „Kam s ním?“ tak přijde na pořad dne zcela jistě. Jak to řešíme v redakci a co vzít v potaz při výběru (příměstského) tábora?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ALICE ROSSI, šéfredaktorka 

Máme se sestřenkou podobně staré holčičky. Takže jsme se domluvily, že pro ně a pro jejich babičky (sestry) pronajmeme chatu kousek od Prahy na celé 3 týdny. Výhoda byla, že jsme dostaly lepší cenu, než kdybychom pronajímaly objekt jen na týden a navíc jsme byly poblíž. Mohly jsme jezdit občas i na večer a udělat si s dětmi a babičkami táborák, ráno vstát a frčet rovnou do práce. A o víkendu babičky poslat domů, aby si odpočinuly a užít si volné dny s dětmi zase my rodiče. 

LENKA ČOPÁKOVÁ, zástupkyně šéfredaktorky 

Holčičky pravidelně jezdí s babičkou na úžasný tábor do Bílého Potoka u Hejnic na Frýdlantsku. Je to pro babičky, dědečky (maminky, tatínky, tetičky...) s dětmi a je to formou klasického tábora, který je vždycky nějak tematicky zaměřený – loni to třeba byla Pipi Dlouhá punčocha. Pro děti je vymyšlená celodenní skvělá zábava, dospělí si mezitím můžou zacvičit nebo jen tak relaxovat. 

MARKÉTA NOVÁK MATĚJKOVÁ, webeditorka 

Velmi se mi osvědčil příměstský tábor s prvky montessori ve Studiu Mones v Praze. Protože jsem tam navštěvovala s prostředním synem celoroční kurzy, tak jsem se ho v jeho dvou a půl letech do Mones nebála přihlásit ani na letní tábor. Každý den tam měli připravený zajímavý program od venkovních aktivit po výtvarné tvoření a já jsem se aspoň mohla věnovat nejmladšímu synovi, kterému bylo v té době půl roku. Pokud tedy máte doma malé společenské batole, nemusíte se bát ho dát na tábor podobného zaměření. Jen si vždy dopředu zjistěte reference a nejlépe osobně ověřte prostředí, které jste vybrali. 

Netrýzněte v létě děti učením. Když procvičovat, tak jedině hrou

5 zásad pro výběr dětského příměstského tábora 

1. Mělo by být jasné, kdo tábor pořádá. Vybírejte mezi subjekty, které celoročně pracují s dětmi a na které máte dobré reference. 

2. Důvěryhodnější akce bude ta, jejíž pořadatel si vyžádá i informace od rodičů – o případných zdravotních omezeních dítěte, dietě či alergii, plaveckých schopnostech. Důležité je vzájemné poskytnutí telefonických kontaktů. Někdo ze zabezpečujících osob by měl mít kurz první pomoci, ptejte se předem. 

3. Pokud je nabízeno stravování formou oběda či svačin, je plně namístě požadovat jídelníček a informaci o výrobci pokrmu. Určitým problémem může být manipulace s pokrmy laickou nepoučenou osobou při dalším převážení a vydávání pokrmu. 

4. Vždy je nutno myslet na celodenní pitný režim – rodiče by měli vědět, jakým konkrétním způsobem bude pití zajištěno, případně vybavit dítě vlastním nápojem vhodného typu. 

5. Myslete i na storno a náhrady. Storno podmínky by měly být nastavené tak, abyste měli možnost si alespoň vybrat náhradní termín nebo aktivitu. Solidní organizátoři to umožní. 

5 tipů na letní výlety, které si užije celá rodina!
Když na tábor, tak jedině s očkováním
14 rad, jak vybrat dobře letní tábor. Rozhodujte se podle zájmů dítěte, pohledy napište předem
Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, kam s dětm, Pipi dlouhá punčocha, Pokrm, Markéta Novák Matějková, Příměstský tábor, Mones, Frýdlant, Vhodný typ, Alice Rossi, Celý týden, Babička, Tábor, Potok, Lenka Čopáková, Alice Ross, Dobrá reference, Letní tábor, Pořadatel, Telefonický kontakt, Výtvarné tvoření, Pipi