Maminka.czKoronavirus

Takhle Covid mění partnerské a rodinné vztahy. Ubráníte se?

Simona Procházková 23.  10.  2020
Koronavirová pandemie je opět v plném proudu, počty nemocných rostou do závratných čísel a všichni se musíme přizpůsobit nekompromisním vládním opatřením, která mají zabránit šíření nemoci. Co ovšem dlouhodobý stres a domácí izolace dělají se vztahy v rodinách?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strach o zdraví své i svých blízkých, celostátní lockdown, obavy ze ztráty příjmu, nařízená práce z domova v kombinaci s distanční výukou ratolestí, každodenní nálož špatných zpráv a nových zákazů a příkazů přináší logicky obrovský stres, nervozitu, pocity nejistoty a velké úzkosti. Podle slov psychiatrů stále větší počet lidí trpí depresemi a jinými psychickými poruchami.

Máte co číst? Vyšla nádherná Archistorie, Dan Brown pro děti a příběh autisty Matěje

Co s námi a našimi vztahy může udělat nucený pobyt „mezi čtyřmi stěnami“ s vystresovaným partnerem a nevybouřenými potomky? V celosvětovém měřítku vzrostl v souvislosti s pandemií nemoci Covid-19 v letošním roce počet rozvodů až trojnásobně. Domácí karanténa zásadně zvyšuje tlak na psychiku, vznikají nové zdroje napětí, neshod a konfliktů, se kterými se lidé musí vyrovnávat.

Počet rozvodů poroste

V následujících týdnech a měsících očekávají odborníci další nárůst podaných žádostí o rozvod manželství. Vzroste podle nich počet partnerských párů, které požádají o rozvod po ústupu pandemie, jelikož aktuálně jsou úřady a soudy většinou uzavřené nebo fungují pouze v jakémsi „nouzovém“ režimu. Po návratu k normálu se ovšem očekává „nával“.

Zpestřete si podzimní dny ;-)

Domácí izolace totiž podle průzkumů často zhoršuje a negativně ovlivňuje partnerské a rodinné vztahy. Důvody? Nejčastěji jsou to potíže se zhoršenou finanční situací a rodinným rozpočtem, existenční obavy, stres z možné ztráty zaměstnání nebo zastavení vlastního podnikání, potíže a napětí spojené s domácí izolací bez jiných společenských kontaktů a výukou dětí i celková nejistota z budoucího vývoje situace.

Karanténa zhorší problémy ve vztahu!

Současná opatření spojená s domácí izolací jsou problémem zejména pro páry, které měly problémy již před vypuknutím pandemie. Intenzivní soužití v jedné domácnosti, bez možnosti „úniku“, ať už do zaměstnání, za přáteli nebo sportem, jen prohloubí a vynese na povrch dřívější konflikty a neshody, stává se toxickým. Když jsou totiž partneři nespokojeni se svým vztahem, se sebou navzájem, při nuceném pobytu doma zcela logicky jen roste napětí, tlak a vzájemná nevraživost.

Lucie kvůli práci neměla čas na vlastní život. Sekla s obchodem, učí ženy sebelásce

Cítí se jako lvi v kleci. Za normálních okolností by i špatné či ne příliš funkční manželství mohlo nadále přežít, pokud mají oba dostatek jiných sociálních interakcí, možnost trávit čas odděleně, oddechnout si jeden od druhého, věnovat se vlastním koníčkům, potkávat se s přáteli nebo kolegy. Pravidelné odloučení jim totiž dává prostor osvobodit se od vzájemných neshod, přátelé a známí poskytují potřebnou emocionální podporu. Zatímco v těsném domácím prostředí, kdy tráví celé dny intenzivně spolu, nahromaděné tlaky a křivdy zpravidla rychle explodují.

Něha ve vztahu: Pro Alici je důležitější než sex. Jenže teď o ni přišla

Ty dnes uklízíš! A ty se učíš s dětmi!

Dokonce i páry, které před Covid-19 neměly problémy, teď mohou se svým vztahem zápasit, jelikož vzhledem k okolnostem vznikají nové zdroje napětí. Za prvé, mnoho párů zjistilo, že mají velmi odlišnou míru frustrační tolerance, každý z partnerů zvládá zátěžové situace jinak, má jiný postoj k dodržování přísných opatření, projevují se rozdílné názory. Právě ty se mohou stát hlavním zdrojem konfliktů a hádek.

Nesmíme být jen rodiči. Jak se vyhnout partnerským krizím?

Obzvláště, pokud má jeden z partnerů dojem, že ten druhý problémy podceňuje a nechová se dostatečně zodpovědně. Velké boje probíhají v mnoha domácnostech, také pokud jde o rozdělení domácích prací. V případě, kdy oba rodiče pracují z domova a k tomu se ještě musí učit s dětmi a zajišťovat každodenní chod rodiny a péči o potomky, mají zákonitě mnohem více sporů.

Komunikace je klíčová

Samozřejmě, zdaleka ne každé manželství se rozpadá v důsledku karantény. Páry, které domácí izolaci „přežívají“ v pohodě a jejich vztah netrpí žádnými závažnějšími šrámy, říkají, že naprosto zásadní je vzájemná komunikace, respekt a tolerance.

Po každé hádce by mělo následovat usmíření spojené s otevřeným dialogem, každý by měl dokázat vysvětlit své argumenty, úmysly a pocity. Je ale dobré počkat s rozhovorem, až se „dusno“ doma uklidní a oboustranný hněv trochu vyprchá. Rovněž je důležité vyvarovat se toho, abychom do našich neshod a konfliktů zatahovali děti. Základem je vzájemně si naslouchat a frustrace a problémy, které nastanou, řešit společně.

Nejistota ve vztahu: Eva (30) si pořád není jistá svým vztahem s přítelem, i když s ním už rok žije

Není pochyb o tom, že situace kolem Covid-19 negativně ovlivňuje rodinné vztahy, a je pravděpodobné, že mnoho manželství karanténu nepřežije. Proto, pokud máte problémy, snažte se dělat něco pro sebe, cokoli, co vás udrží v dobré psychické kondici, zmírní stres a odpoutá pozornost alespoň na chvíli od všech starostí. Ať už je to pohyb, dobrá knížka, meditace, práce na zahradě…

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Dojemná svatba! Nevěsta měla malou dceru na zádech po celý obřad

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti, Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Nemoc, partner, karanténa, covid, Nevěsta, TAK, Stres, Part, Pandemie, Tolerance, Lockdown, Vztah, Izolace, Klec, Dialog, Manželství, Rozvod, Domácí izolace, Nálož