Maminka.czŠkolák

Taneční kroužky děti milují. Kam je zapsat?

Zuzana Labudová 8.  9.  2011
Ať už se vaše princezna touží stát baletkou, nebo váš malý loupežník prostě jen potřebuje vybít nahromaděnou energii, tanečky patří k nejoblíbenějším kroužkům pro nejmenší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina dětí miluje pohyb, a pokud je ještě doprovázen příjemnou hudbou, málokterý kluk nebo holka vydrží v klidu sedět. Jestliže navíc chcete dopřát své ratolesti pohyb a podporu rytmického cítění, neváhejte a přihlaste ji do kurzu tancování.

Možností je hned několik. Například můžete potomka zapsat do kurzů baletu a možná vás překvapí, že zdaleka nejsou vyhrazeny jen holčičkám, i když v nich zástupkyně něžného pohlaví samozřejmě převládají. V Praze se velkému zájmu rodičů těší baletní přípravka Národního divadla, tady ale počítejte s tím, že se zde z dětí vychovávají skuteční baleťáci a baletky a tomu odpovídá trénink, což ne každému vyhovuje.

Existuje také baletní škola při Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kam mohou nastoupit malí tanečníci od čtyř let a vedou je zde členové a sólisté plzeňského baletu. Podobné školy najdete také v dalších městech. V baletních kurzech počítejte s trochu vyššími finančními výdaji, špičky jsou poměrně drahé, navíc z nich děti rychle vyrostou, podobně jako z trikotů. Školné se pohybuje přibližně okolo dvou tisíc korun za pololetí.

Děti se mohou učit také standardní a latinskoamerické tance. Zde už je vyvážený poměr hochů a dívek více než žádoucí. Výuku nabízí například taneční klub Luna v Lounech, který přijímá zájemce od čtyř let. Ani tady ale nejde o kroužek, v němž by se děti jenom bavily, jde spíše o trénink budoucích vrcholových sportovců. Kurzovné bude při dvou trénincích týdně představovat 1500 korun.

Folklor, nebo zumba?

Jestliže vám představa baletní sukýnky či lakovaných botek a výrazného make-upu k vašemu dítěti moc nepasuje, vyberte spíše zábavný kroužek, kde se sice také naučí některé taneční styly a kroky, především se ale bude bavit. Takové kurzy nabízí řada mateřských škol a domů dětí a mládeže, školné se pohybuje kolem pětistovky za pololetí.

Taneční přípravku nabízejí rovněž základní umělecké školy, většinou pro děti od pěti do sedmi let. Jde o to se vyřádit, zatancovat si s kamarády, zkrátka trávit volný čas něčím smysluplným a příjemným. Velmi oblíbenou záležitostí jsou také různé folklorní a národopisné soubory, například Kyjovánek, kam berou už tříleté prcky. Skvělou úroveň si celých pětatřicet let drží i pražský Valášek, jímž prošla řada známých umělců. Kromě tance a zpívání si děti z takových souborů odnášejí také kamarádství na celý život a řadu skvělých zážitků z koncertování, táborů a společných soustředění.

Další možností je největší hit mezi pohybovými aktivitami posledních měsíců, tedy zumba, která existuje i v dětské variantě. Zumba pro děti se nabízí pod názvem zumbatomic a je trochu jiná než ta klasická pro dospělé. Především je výrazně hravější a nenajdete v ní například smyslné vlnění boky, které se k dětem nehodí a asi by se jim ani nelíbilo. Podle konceptu vynálezce zumby Beta Pereze se zumbatomic dělí na kurzy pro děti ve věku tři až šest let, kde se učí velmi lehké choreografie, a pro děti od šesti do dvanácti let, což už je mírně náročnější koncept, který ovšem zvládnou i mladší talentovaní jedinci. Úplně ideální varianta je, pokud najdete místo, kde si zacvičíte všichni – vy i ratolesti. A jestliže tápete, zda je tanec pro vaše zlatíčko to pravé, nechte ho, ať si pohyb v rytmu vyzkouší, třeba v Dětském studiu divadla Ponec, které vzniklo na základě myšlenky zakladatelky festivalu Tanec Praha Yvony Kreuzmannové.

Koncepce tohoto studia je založena na podpoře tanečního projevu, vnímání rytmu, prostoru i spolupráci s ostatními. Není zde vyvíjen žádný tlak na veřejná vystoupení, proto jde o ideální možnost pro stydlíny, kteří jinak nejrůznější besídky pro rodiče a akademie těžce snášejí a silně prožívají.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Kroužky, tanec, choreografie, Ideální varianta, Koncepce, Perez, Kyjov

Video