Maminka.czJen pro tatínka

Táta na mateřské: Jaké to má výhody a co je nevýhodou?

Martina Machová 11.  8.  2014
Táta na mateřské: Jaké to má výhody a co je nevýhodou?
Stále jich v ČR není moc, ale jsou! Jaké výhody a nevýhody „otcovská dovolená“ skýtá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stále se zdá, že česká společnost se svými 1 až 3 % mužů na rodičovské dovolené není tomuto trendu nakloněna (ve Skandinávii nastupuje na určitou část rodičovské dovolené až 90% mužů!). Důvodů je více, některé spolu souvisí a navzájem se prolínají.

Jedním z nich je přírodou daná fyziologie – těhotné jsou ženy, ženy rodí a kojí, probíhá u ní šestinedělí, ženské tělo je díky těhotenství a porodu přirozeně ovlivněno „mateřskými hormony“. Svou roli samozřejmě hraje i tradice a po staletí pěstované pojetí mužské a ženské role v partnerském svazku. Nemalou úlohu hraje i zaměstnanecká politika (malá možnost zkrácených úvazků, práce z domova a obecně méně oceňovaná práce žen).

VÝHODY:

Pevnější a užší vztah dítěte s otcem, což je v minulé i současné generaci vychované převážně matkami neocenitelnou službou pro zdravou mužskou i ženskou psychiku. „Děti bezesporu potřebují ženský i mužský vzor. A právě mužský vzor často současným dětem chybí. I když nejsou rodiče rozvedeni, otcové často tráví v zaměstnání prakticky veškerý čas a děti je vidí téměř jen o víkendech,“ tvrdí například psycholožka Marcela Vojířová.

Pokud jste se rozhodla nepřerušit kariéru, vzdělávání apod., je skvělé, že o miminko pečuje velmi blízká osoba a ne najatá chůva.
Muž má jedinečnou šanci zjistit, jak náročná může být role ženy v rodině. Je-li vnímavý a uznalý, bude si opravdu vážit ženské (vaší) práce.

Pokud je otec zaměstnanec s nižším příjmem a matka dobře prosperující OSVČ, je vhodné dopředu zjistit, zda matka splňuje podpínky pro finanční podporu od státu! Jestliže ne, bývá mnohem výhodnější, nastoupí-li na rodičovskou dovolenou otec – zaměstnanec (podrobnosti v odkazech na konci článku).
Dle názorů některých odborníků mají rodiny, kde je otec na rodičovské dovolené nižší rozvodovost.

Velmi cenný je i postupný celospolečenský dopad; na „mateřskou“už nemusí odcházet jen žena! Tato skutečnost může ženy pozvolna „zrovnoprávňovat“ na trhu práce.

Svému muži poskytnete jedinečnou možnost „zastavit se“ a přemýšlet nad svou kariérou a profesním směrováním. Mnoho žen po mateřské, nebo přímo na ní, profesi změní – dovzdělávají se, absolvují různé kurzy apod. Proč nedat tuto šanci i muži?

NEVÝHODY:

Muž může dítě zručně nakrmit, nikoliv však kojit. Bude tedy nutné mléko ostříkávat nebo krmení řešit jiným způsobem.

U nesebevědomého a nevyrovnaného muže hrozí další pokles jeho sebevědomí a sebepřijetí. Zvláště v případě, že občas slýchá uštěpačné a rádoby vtipné poznámky a nemá širokou podporu i ocenění rodiny a přátel (mnohé ženy to důvěrně zají).

Žena, jejíž muž je na rodičovské dovolené, se může setkat s opovržlivými poznámkami typu „krkavčí matka, šílená kariéristka“ apod.

Muži na rodičovské dovolené bývají zábavnými a velmi kreativními rodiči, neplatí to však v domácnosti. Málokterý muž na „mateřské“ vám poskytne takový servis, jako byste poskytovala vy jemu. Zkrátka a dobře – uvařeno, vypráno, vyžehleno a svačinu do práce (spíše) nečekejte.

Možná vás někdy instinktivně píchne u srdce, když vaše ratolest poběží s každou bolístkou za tátou. Ale ruku na srdce, co bychom za to mnohé z nás daly, kdybychom měly takovéto vzpomínky.

Muž na rodičovské dovolené přerušuje kariéru, což může být u některých typů povolání problém. Někdy není tento problém faktický, ale spíše „papírový“ – jakási pomyslná kaňka na životopise.

Partnera vám budou na hřištích i pískovištích obletovat houfy maminek, zvláště je-li mužem zábavným, vtipným a pozorným. Jste-li žárlivá, připravte se na to, že bude mít nové kamarádky.

Po porodu bude v případě otce na rodičovské dovolené o něco více „papírování“ na úřadech.

Témata: Jen pro tatínka, névy, politika, Jak, Jake, Máť, Směrování, Blízká osoba, Česká společnost, Mužský vzor, Marcela Vojířová, Táta, Tata, Trh práce, Mateřský hormon, Krkavčí matka, Poznámka typu, Mater