Maminka.czJen pro tatínka

Děti nejsou jen maminek. Jaká je role otců ve výchově dětí?

Petr Pospíšil 14.  5.  2017
Z minulosti si tátu pamatujeme jako chlapa, který když něco řekl, tak to platilo. On byl ten živitel rodiny, podle kterého se řídil život rodiny. Jenže v současnosti jsou otcové v médiích často prezentováni jako nesamostatní hlupáci, nespolehliví dárci spermatu, podmnožina lidstva, kterou nikdo kromě jediného úkonu nepotřebuje. Kde je vlastně pravda?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje nespočet studií, které prokazují, jak důležitý vliv mají otcové na své děti během jejich růstu a vývoje. Děti opečovávané svými tatínky, kteří mají zájem jakkoli se špinit jejich vzděláváním a vývojem, lépe prospívají fyzicky, mají lepší výsledky ve škole a pozor – nemívají tak často problémy logopedického charakteru.

Děti s tatínkem za zády si také dokážou lépe poradit se stresem a řešit frustrace, jež je během jejich života stoprocentně potkají. Úspěchy pak pokračují i v období puberty. V tomto věku dokážou lépe navazovat vztahy, jsou schopné připravovat si a přednášet hodnotnější referáty, mají lepší výsledky ve sportu…

Video: Podívejte se na vtipné video, jak vychovávají matky a jak otcové

Nejsou toto argumenty sloužící k tomu, abyste přehodnotila, zda bude muž vedle vás jen dárcem spermatu, nebo plnohodnotným tatínkem? Muži mají tisíc možností, jak být se svými dětmi (já mám také ve svém okolí „muže-rozsévače“, kteří na tuhle stránku otcovství moc nereflektují, ale o těch mluvit nebudu). Jaká tedy může být role otce ve výchově dítěte?

Témata: Děti, Video, Časopis Maminka, Jen pro tatínka, role, Nespočet, Dobrodružství, Jak, Zodpovědný přístup, Kamarádství, Role otce, Teenager, Fík, Sperma, Dárce, JEN, Půlmaraton, NEJ, Živitel, Vtipné video, Vůdce, Svoboda, Fotografie dětí, Fikce, Tajnost